Mengapa Hamas Cuba Sabotaj Prospek Keamanan Arab-Israel dengan Serangan Besar-besaran Tanpa Provokasi

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZA

Tepat 50 tahun yang lalu, dua penulis komentar ini berlari keluar dari perkhidmatan sembahyang Yom Kippur untuk meliputi serangan mengejut terakhir ke atas Israel untuk radio berita. Kini kami melihat Israel sekali lagi diambil oleh kejutan. Palestin Hamas yang radikal, yang memerintah Jalur Gaza sejak penarikan diri Israel pada tahun 2005, berjaya melancarkan serangan tanpa provokasi yang belum pernah berlaku melalui darat, laut dan udara – dan hasilnya yang mendorong Israel mengisytiharkan perang habis-habisan termasuk pembunuhan beramai-ramai ratusan orang awam yang tidak bersalah dari semua peringkat umur di rumah mereka, di parti kanak-kanak, dan di konsert. Puluhan lagi telah diambil sebagai tebusan. Presiden Biden dan suara Republikan utama Amerika Syarikat sama-sama bersumpah untuk berdiri teguh di belakang Israel.

Sejarah sekali lagi bergaung, kerana predikat untuk serangan Hamas kurang berkaitan dengan apa-apa yang mungkin dilakukan oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu – sekarang bukan masanya untuk menyalahkan mangsa. Sebaliknya, pemicu kepada serangan itu berkemungkinan besar adalah bahawa prospek perdamaian Timur Tengah yang lebih luas hampir tercapai melalui perjanjian yang akan datang antara Israel dan Arab Saudi. Sabotaj Hamas mencerminkan gangguan rancangan perdamaian Israel-Palestin yang bakal berlaku pada tahun 2000 berikutan Sidang Kemuncak Camp David apabila kemusnahan Intifada Kedua merosakkan impian normalisasi dan mengakibatkan ribuan kematian awam.

Kali ini, mengikut semua akaun, Israel, Arab Saudi, dan Amerika Syarikat semakin hampir mencapai perjanjian transformasi tiga hala, di mana Israel dan Arab Saudi akan secara rasmi mengiktiraf antara satu sama lain dalam perkongsian keselamatan, pertahanan dan ekonomi dengan AS. Hanya seminggu yang lalu, Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed Bin Salman berkata bahawa “setiap hari kita semakin hampir” mencapai perjanjian, sementara Netanyahu juga menyatakan bahawa beliau yakin dapat mewujudkan “perdamaian bersejarah” antara negaranya dan Arab Saudi, dengan menteri kabinet Israel mendarat di Riyadh untuk ” menyuburkan hubungan yang semakin erat.”

Serbuan Israel oleh Hamas pada hari Sabtu kelihatan menggagalkan rancangan jangka pendek tersebut, seperti yang dimaksudkan Hamas. Tetapi dengan menggagalkan perdamaian yang hampir segera, Hamas sedihnya menggagalkan transformasi rantau ini yang bermula dengan Perjanjian Abraham yang dibimbing oleh Jared Kushner, di mana penulis pertikel ini membantu menasihati dan mengambil bahagian, dan pihak yang paling rugi dalam semua ini adalah rakyat Palestin, yang akan kehilangan janji revitalisasi ekonomi dan keselamatan yang beberapa hari yang lalu kelihatan sangat mungkin.

Di bawah adalah sepuluh soalan yang menarik keluar konteks strategik bagaimana sejarah telah diulangi, dan apa maknanya untuk masa depan.

1. Adakah kenyataan yang dikeluarkan oleh Arab Saudi dan Qatar, menyalahkan Israel atas serangan Hamas, membahayakan normalisasi hubungan diplomatik antara Arab Saudi dan Israel?

Jelas itu adalah niat Hamas; dan memang kini kelihatan sangat tidak mungkin akan ada normalisasi hubungan diplomatik dalam jangka masa terdekat seperti yang dijangkakan. Apabila berlaku krisis Palestin yang besar, menjadi mustahil bagi pimpinan Arab Saudi untuk memecah barisan secara terbuka daripada kumpulan Islam dan Arab, dan adalah lebih mustahil untuk berfikir Qatar mungkin memecah barisan.

Dalam saat seperti ini, di seluruh rantau ini, suara ulama Islam garis keras mendapat keutamaan berbanding suara yang lebih progresif seperti Mohamed Allabar, pengasas Emmar Properties dan salah satu pembina komersial terbesar di dunia, yang memberitahu penulis pertama artikel ini, semasa perbincangan sulit yang membawa kepada Perjanjian Abraham, bahawa “generasi muda tidak akan membiarkan kita terus terperangkap oleh masa lalu kita. Rakyat Palestin adalah rakyat kita. Kami bangun setiap pagi dengan positif, dan kami mahu lakukan lebih banyak…. dengan menjana pekerjaan, peluang pendapatan dan mengisi jurang dalam penyampaian perkhidmatan asas, sektor swasta dapat membantu membina momentum di belakang ekonomi yang rapuh dan menanamkan harapan dalam kalangan rakyat rantau ini.” Tetapi kini peluang itu kelihatan hilang buat masa ini.

Walau bagaimanapun, secara peribadi, pemimpin Arab Saudi berkemungkinan besar menyambut realiti bahawa Iran akan menghadapi penolakan global yang semakin meningkat kerana membiayai Hamas, dan bahawa AS terutamanya, dan Israel, akan lebih terdorong dan dimobilisasikan untuk melibatkan Iran sebagai ancaman serantau tunggal terbesar mereka. Adalah mungkin bahawa prospek normalisasi diplomatik dalam jangka panjang kekal menjanjikan, kerana Iran kekal sebagai ancaman keselamatan serantau tunggal terbesar dan Israel serta Arab Saudi jelas lebih kuat berdiri bersama-sama menentang Iran berbanding secara individu.

2. Apakah peranan Iran dan bagaimana negara itu akan bertindak balas pada masa depan?

Pesaing terbesar Iran di rantau ini ialah Arab Saudi dengan permusuhan ketenteraan, diplomatik, budaya dan agama yang membahagikan mereka. Prospek pengiktirafan Arab Saudi terhadap kedaulatan Israel selepas 75 tahun kemerdekaan pasti akan melemahkan suara Iran dalam dunia Islam sambil menyatukan dua musuh Iran. Iran sentiasa menjadi penaja tunggal terbesar Hamas, menyediakan 70% pembiayaan untuk Hamas termasuk sehingga lebih $100 juta dalam bantuan ketenteraan setiap tahun di samping latihan tentera dan bantuan kemanusiaan. Adalah sangat tidak mungkin serangan Hamas ke atas Israel boleh berlaku tanpa sekurang-kurangnya sokongan tersirat daripada Iran, yang rejimnya secara terbuka meraikan serangan ke atas Israel pada hari Sabtu dengan pesta dan bunga api spontan.

Seperti yang dinyatakan kepada kami oleh Roya Hakakian, penulis-wartawan berketurunan Iran-Amerika, “Iran sangat memerlukan konflik ini, kerana rejim garis keras telah menghadapi cabaran domestiknya sendiri, terutama sejak pembunuhan Mahsa Amini pada September lalu yang mencetuskan protes di seluruh negara terhadap rejim.” Jadi, dengan mengganggu prospek perdamaian, Iran berharap dapat mengalihkan perhatian rakyatnya daripada ketidakpuasan hati domestik. Tetapi sebaliknya, serangan ini mungkin akan menyatukan tekad AS dan sekutunya untuk semakin meningkatkan tekanan ke atas Iran.

3. Bagaimana serangan ini akan mempengaruhi hubungan Israel-Palestin pada masa depan?

Kemungkinan besar, serangan ini akan mengukuhkan lagi jurang antara Israel dan Palestin, terutamanya antara Israel dan Hamas. Israel pasti akan meningkatkan tindakan ketenteraan dan risikan terhadap Hamas selepas serangan mengejut ini, justeru menyukarkan lagi rundingan damai pada masa depan. Walau bagaimanapun, Autoriti Palestin yang diketuai Fatah mungkin dilihat sebagai pengantara yang lebih boleh dipercayai berbanding Hamas dalam sebarang rundingan damai pada masa depan. Jadi kesannya ke atas hubungan Israel-Palestin keseluruhannya adalah campuran, bergantung kepada siapa yang Israel lihat sebagai wakil Palestin.

4. Bagaimana serangan ini akan mempengaruhi prospek perdamaian serantau pada masa depan?

Pada jangka pendek, serangan ini pasti akan menjejaskan prospek perdamaian serantau, terutamanya antara Israel dan negara Teluk. Ia juga mungkin melewatkan apa-apa perjanjian damai antara Israel dan Arab Saudi. Tetapi dalam jangka panjang, ancaman keselamatan serantau yang berterusan daripada Iran mungkin sekali lagi menyatukan Israel dan negara Teluk terhadap ancaman serantau yang sama. Jadi walaupun tenggelam buat seketika, prospek normalisasi hubungan Israel-Teluk mungkin timbul semula apabila keadaan menjadi lebih tenang.

5. Bagaimana tindak balas AS terhadap krisis ini dan apa implikasinya?

AS dengan tegas menyokong hak Israel untuk mempertahankan diri dan mengutuk serangan Hamas sebagai tidak boleh diterima. Pentadbiran Biden berkemungkinan akan terus memberikan bantuan ketenteraan dan diplomatik kepada Israel dalam konflik ini. Ini bermakna AS a