Mengapa Dean Phillips, Ahli Kongres Demokratik yang Kurang Dikenali, Sedang Bertanding Menentang Joe Biden

Meet the Press - Season 76

Wakil Rakyat Minnesota Dean Phillips belum lagi menjadi nama rumah tangga – tetapi dia berharap untuk menjadi satu.

Perniagaan berusia 54 tahun ini melancarkan cabaran primer jauh pada Presiden Joe Biden pada Jumaat. Cabaran ini tidak kelihatan datang dari kanan atau kiri Biden. Sebaliknya, ia tertumpu kepada umur 80 tahun Presiden.

Selepas semua, terdapat sedikit perbezaan polisi antara kedua-dua lelaki. Menurut FiveThirtyEight, setakat awal tahun ini, undian Phillips telah sepadan dengan kedudukan Biden 100% masa. Tetapi Phillips telah menghabiskan berbulan-bulan mendesak Biden secara terbuka untuk tidak bertanding untuk penggal lagi, menegaskan bahawa beliau tidak bersedia untuk menewaskan Donald Trump buat kali kedua.

“Saya fikir beliau adalah lelaki yang bermoral, berprinsip yang baik, berbelas kasihan, empati, dan kuat,” kata Phillips dalam temubual radio Julai di mana dia ditanya sama ada Biden harus bertanding. “Tetapi untuk menjawab soalan anda secara terus, yang saya tahu agak jarang, tidak, saya tidak. Saya fikir negara akan mendapat manfaat daripada generasi baru Demokrat yang menarik, bersedia, dinamik untuk maju.”

Phillips, seorang peniaga yang pernah menjalankan syarikat gelato Talenti, mewakili pinggir bandar Minneapolis sejak 2019 selepas menewaskan Republikan dalam pilihan raya pertengahan tahun 2018. Sejak itu, beliau telah berkhidmat sebagai ahli Kaukus Penyelesaian Masalah bipartisan. Pada bulan ini, beliau meletak jawatan dari jawatan dalam kepimpinan Dewan selepas berkhidmat sebagai pengerusi bersama Jawatankuasa Dasar dan Komunikasi Demokratik, langkah yang dilihat secara meluas sebagai menyediakan asas bagi Phillips untuk mencabar ketua parti sendiri.

Phillips dijadualkan akan membuat pengumuman kepresidenannya di New Hampshire pada Jumaat, tarikh akhir untuk penamaan negeri itu dalam pilihan raya peringkat negeri. Biden pula tidak akan tersenarai dalam pilihan raya peringkat negeri di Granite State, kerana negeri itu mengadakan pilihan raya peringkat negeri pertama di negara ini bertentangan dengan panduan Jawatankuasa Kebangsaan Parti Demokratik. Ini mungkin memberi peluang kepada Phillips, atau Demokrat terkemuka lain, Marianne Williamson, untuk tampil dengan baik di negeri itu, tetapi mereka mungkin tidak akan memperoleh sebarang wakil daripada pilihan raya peringkat negeri yang tidak disahkan itu.

Poling menunjukkan majoriti Demokrat tidak mahu Biden bertanding pada 2024, dengan kebanyakan mereka menunjukkan kebimbangan tentang umurnya. Tetapi walaupun keraguan mereka tentang Presiden, pengundi belum menyatukan diri di sekeliling alternatif, dan pencalonan Biden kelihatan tidak dapat dielakkan kerana majoriti besar ahli politik Demokrat yang dipilih, dermawan utama, dan pembuat operasi parti telah berpihak kepadanya.

Walaupun dia mencadangkan Biden tidak layak untuk pekerjaan, Phillips hanya berkata baik tentang Presiden dalam minggu-minggu kebelakangan ini.

Dalam pengumuman September kepada pengundi, Phillips memuji Biden sebagai “lelaki luar biasa yang menyelamatkan Amerika, telah memerintah ekonomi yang sangat daya tahan, dan menandatangani beberapa undang-undang paling bermakna dalam hayat kami.”

Apabila Biden memberikan ucapan waktu perdana minggu lepas, Phillips menulis dalam pos di X, tapak yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, “Presiden Biden mengeluarkan ucapan cemerlang malam ini, membuat kes kuat mengapa kita mesti menyokong Ukraine, Israel, dan semua yang mencari penentuan diri, keselamatan, dan keamanan. Itulah yang Amerika lakukan.”

“Kami menghargai sokongan hampir 100% Kongresmen ini kepada presiden ini,” kata setiausaha akhbar Putih Karine Jean-Pierre kepada wartawan apabila ditanya tentang kemungkinan calonan Phillips Selasa.

The New York Times melaporkan pada akhir Julai bahawa Phillips sedang mempertimbangkan tawaran, walaupun dia tidak mengumumkan apa-apa yang pasti ketika itu. Dalam pengumuman Septembernya, Phillips mendesak Cornel West dan calon pihak ketiga lain untuk bertanding terus menentang Biden dalam pilihan raya peringkat Demokratik. Dia meramalkan tentang memilih presiden wanita pertama. Dia membayangkan bahawa dia tidak dalam perlumbaan, menulis: “Walaupun saya tidak bersedia untuk bertanding pada 2024, terdapat banyak calon Demokrat yang menarik yang parti boleh angkat jika, dan hanya jika, Presiden Biden mengukuhkan warisannya dan melepasi baton.”

Ini bukan kali pertama Phillips keluar dari jalur untuk mempromosikan perubahan generasi. Pada April, beliau antara dua ahli politik Dewan Demokrat yang mencadangkan Senator California Dianne Feinstein meletak jawatan selepas ketiadaan berpanjangan di DC, memberitahu TIME bahawa beliau merasakan orang tua 80-an itu kurang keupayaan untuk berkhidmat dan bahawa “pastinya akan mengatakan ini tentang lelaki dalam keadaan yang sama.”