Mengapa China, Rusia, dan Korea Utara Bergabung Kuasa di Indo-Pasifik Bukan Prelude kepada Perang

Bendera Korea Utara, Korea Selatan, Amerika Syarikat (AS), Rusia, Jepun dan China dibuat daripada kertas.

Rusia dilaporkan mencadangkan untuk mengadakan latihan tentera laut tiga hala dengan Korea Utara dan China di Indo-Pasifik, berpotensi merasmikan perpaduan antara negara-negara yang secara individu sudah menimbulkan ancaman keselamatan kepada AS dan sekutu-sekutunya.

Menurut agensi berita Korea Selatan Yonhap, Perkhidmatan Perisikan Kebangsaan Korea Selatan mendedahkan cadangan itu kepada ahli-ahli parlimen dalam taklimat tertutup pada hari Isnin, mendakwa bahawa menteri pertahanan Rusia Sergei Shoigu menawarkan tunjuk perpaduan sedemikian kepada Korea Utara semasa pertemuannya dengan Pemimpin Agung Kim Jong Un pada bulan Julai. Hanya pada hujung minggu lalu, Duta Rusia ke Korea Utara, Alexander Matsegora, memberitahu media Rusia bahawa adalah “wajar” untuk memasukkan Korea Utara dalam latihan ketenteraan bersama antara Rusia dan China.

Setakat ini, China masih senyap tentang cadangan itu. Dan juga tidak ada tanda bahawa Kim akan menerima rayuan Rusia, yang akan menandakan latihan berskala besar pertama seumpamanya bagi negara yang terasing sejak berakhirnya Perang Korea pada tahun 1950-an, walaupun Korea Utara berdiri untuk mendapat manfaat paling banyak dengan menyatukan kekuatan dengan tentera yang secara relatifnya lebih dimodenkan.

Bernard Loo, sarjana kanan yang mengkhususkan dasar ketenteraan dan pertahanan di S. Rajaratnam School of International Studies di Singapura, berkata cadangan itu hampir pasti dimotivasikan oleh perikatan pertahanan trilateral AS-Jepun-Korea Selatan yang baru-baru ini dirasmikan.

Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, Indo-Pasifik telah menjadi pentas beberapa titik panas keselamatan. China semakin mengenakan pengaruh dan kekuatan ketenteraannya ke atas negara dan wilayah maritim jiran, mendorong AS untuk memperkukuhkan pakatan keselamatan dengan rakan kongsi di rantau ini. Nuklearisasi juga menjadi kebimbangan yang semakin meningkat di sekitar semenanjung Korea, kerana Korea Utara terus meningkatkan ujian peluru berpandu dan retorik perang.

Sekiranya melibatkan Korea Utara dalam latihan ketenteraan bersama China-Rusia berlaku, pemerhati mengatakan risiko kepada negara jiran akan minimum, kerana latihan tentera laut tiga hala akan kurang persiapan untuk perang dan lebih hanya isyarat diplomatik tentang perikatan balas di Indo-Pasifik. “Saya lihat ini lebih sebagai penyatuan negara-negara, terutamanya Korea Utara dan Rusia, yang mempunyai lingkaran kawan yang semakin menyusut,” kata Loo.

Latihan tentera laut berpotensi antara China, Rusia, dan Korea Utara akan melangkah satu langkah lebih dekat ke arah penubuhan barisan bersatu rasmi menentang AS dan sekutu-sekutunya. Tetapi walaupun dunia kelihatan terbahagi kepada dua puak dengan perikatan balas yang mungkin ini, pakar mengatakan ia sebenarnya boleh mempunyai kesan menstabilkan dengan mewujudkan sekatan kepada setiap pihak daripada mencetuskan konflik secara unilateral.

Rusia dan China, contohnya, sebahagiannya sehaluan tentang penydenukliran semenanjung Korea, jadi mereka mungkin tidak menyokong ancaman Korea Utara yang berterusan untuk menggunakan arsenal nuklearnya. “Walaupun Korea Utara jelas menjadi rakan kongsi, disebabkan oleh pertembungan kepentingan strategik mereka, saya tidak fikir terdapat pertembungan dari segi apa yang mereka fikirkan Korea Utara perlu lakukan,” kata Collin Koh, sarjana kanan lain yang mengkhususkan hal ehwal tentera laut Asia-Pasifik di S. Rajaratnam School of International Studies di Singapura.

Koh juga memberitahu TIME bahawa sebarang latihan antara negara-negara itu hanya akan mempunyai “kegunaan masa damai”, kerana mereka tidak dapat menyimulasikan dengan betul apa yang akan berlaku dalam peperangan sebenar disebabkan oleh batasan geografi. Latihan mungkin hanya akan berlaku berhampiran pantai Laut Kuning di sebelah barat semenanjung Korea dan Laut Jepun di sebelah timurnya.

Tetapi walaupun pakar bersetuju bahawa ancaman kuasa besar tidak mungkin meningkat walaupun perikatan trilateral baru ini direalisasikan, ia masih boleh memberi kesan yang signifikan kepada rantau ini dengan semakin memaksa negara-negara kecil di rantau ini, yang sudah lama mematuhi prinsip ketidakberpihakan, untuk memilih belah pihak.