Mengapa Brainstorming Tidak Berfungsi

Head on chalkboard with light bulb notes inside

Apabila kita menghadapi masalah yang rumit, kita sering kali mengumpulkan sekumpulan orang untuk berbrainstorming. Kami mencari idea terbaik secepat mungkin. Saya suka melihatnya berlaku—kecuali satu kerutan kecil. Brainstorming kumpulan biasanya gagal.

Dalam mesyuarat brainstorming, banyak idea baik hilang—dan sedikit diperoleh. Bukti meluas menunjukkan bahawa apabila kita menjana idea bersama, kita gagal memaksimumkan kecerdasan kolektif. Kumpulan brainstorming jatuh jauh daripada potensi mereka sehingga kita mendapat lebih banyak idea—dan idea yang lebih baik—jika kita semua bekerja sendiri. Seperti yang dikatakan oleh humoris Dave Barry, “Jika anda perlu mengenal pasti, dalam satu perkataan, sebab mengapa kaum manusia tidak pernah mencapai potensi penuhnya, dan tidak akan pernah mencapainya, perkataan itu akan menjadi: ‘mesyuarat’.” Tetapi masalahnya bukan mesyuarat itu sendiri—ia cara kita mengendalikannya.

Anda mungkin pernah melihat orang menahan diri kerana ancaman ego (“Saya tidak mahu kelihatan bodoh”), bunyi (“Kita semua tidak boleh bercakap pada masa yang sama.”) dan tekanan konformiti (“Marilah kita semua mengikut pendapat bos!”). Selamat tinggal kepelbagaian pemikiran, halo groupthink. Cabaran ini diperbesar bagi orang yang kurang kuasa atau status: orang paling junior di bilik, wanita berkulit hitam tunggal dalam pasukan lelaki putih berjanggut, pendiam tenggelam dalam lautan ekstrovert.

Untuk menggali potensi tersembunyi dalam pasukan, bukannya berbrainstorming, kita lebih baik beralih ke proses yang dipanggil “brainwriting.” Langkah awal adalah secara individu. Anda mula dengan meminta setiap orang menjana idea secara berasingan. Selepas itu, kumpulkan dan kongsi mereka secara tanpa nama di kalangan kumpulan. Untuk mengekalkan penilaian bebas, setiap ahli menilainya sendiri. Hanya kemudian pasukan datang bersama-sama untuk memilih dan mempertingkatkan pilihan paling menjanjikan. Dengan membangunkan dan menilai idea secara individu sebelum memilih dan memperincikan mereka, pasukan boleh menonjolkan dan maju kemungkinan yang mungkin tidak mendapat perhatian sebaliknya.

Sebagai contoh, Dow Chemical menjemput orang untuk memasuki kejohanan inovasi untuk menjimatkan tenaga dan mengurangkan sisa—dan melabur dalam yang paling menjanjikan. Dalam tempoh satu dekad berikutnya, mereka bertaruh pada 575 idea yang menjimatkan syarikat purata $110 juta setahun.

Contoh lain brainwriting yang hebat adalah pada tahun 2010 apabila 33 pemburu terperangkap di bawah tanah di Chile. Dengan masa penting, pasukan penyelamat tidak mengadakan sesi brainstorming yang panjang. Mereka menubuhkan sistem brainwriting global untuk mengumpulkan idea secara bebas. Seorang entrepreneur mencadangkan telefon plastik kecil yang akhirnya menjadi satu-satunya cara berkomunikasi dengan pemburu. Dan paip bor khusus yang akhirnya memungkinkan menyelamatkan pemburu dicadangkan oleh jurutera berusia 24 tahun.

Penyelidikan oleh ahli sosiologi organisasi Anita Woolley dan rakannya membantu menjelaskan mengapa kaedah ini berfungsi. Mereka mendapati bahawa kunci kecerdasan kolektif adalah penyertaan seimbang. Dalam mesyuarat brainstorming, terlalu mudah bagi penyertaan menjadi condong ke arah ego terbesar, suara terkuat, dan orang paling berkuasa. Proses brainwriting memastikan semua idea dibawa ke meja dan semua suara dibawa ke dalam perbualan. Tujuannya bukan menjadi orang paling cerdas di bilik—ia untuk membuat bilik menjadi lebih cerdas.

Kecerdasan kolektif bermula dengan kreativiti individu. Tetapi ia tidak berakhir di situ. Individu menghasilkan jumlah dan pelbagai idea baru yang lebih besar apabila bekerja sendiri. Ini bermakna mereka datang dengan lebih banyak idea hebat daripada kumpulan—tetapi juga lebih banyak idea buruk daripada kumpulan. Ia mengambil penilaian kolektif untuk mencari isyarat dalam bunyi dan membawa idea terbaik ke peringkat kenyataan.

Dari HIDDEN POTENTIAL oleh Adam Grant, diterbitkan oleh Viking, cetakan Penguin Publishing Group, bahagian Penguin Random House, LLC. Hakcipta © 2023 oleh Adam Grant.