Mengapa Asia Tenggara Masih Tidak Dapat Memutuskan Hubungan Dengan Junta Myanmar

Beberapa minggu lalu, pengaktif mendesak pihak berkuasa Indonesia menyiasat jualan potensi oleh pembuat senjata milik negara ke Myanmar melalui syarikat cangkuk yang dimiliki oleh anak kepada menteri junta.

Dakwaan ini jauh dari yang pertama atau satu-satunya kes yang telah mendedahkan rangkaian perdagangan serantau rahsia mengalirkan sumber penting kepada junta Myanmar, yang merampas kuasa pada 2021 dan menyelam negara itu ke dalam keganasan tidak tentu arah awam.

Kudeta dua tahun lalu mendapat kecaman dari negara di seluruh dunia, dan Majlis Umum Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu meluluskan sekatan senjata tidak mengikat yang melarang bekalan senjata kepada Myanmar di bawah pemerintahan junta pada 2021.

Sejak itu, bagaimanapun, komuniti antarabangsa secara keseluruhannya telah dikritik oleh pemerhati kerana sedikit perhatian antarabangsa yang diberikan kepada krisis berterusan di Myanmar. Jiran Myanmar di Asia Tenggara, yang mana sesetengah mengatakan memegang kuasa paling besar untuk mempengaruhi junta melalui tekanan ekonomi dan politik, terbukti sangat kecewa.

Hari ini, ahli Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN) kekal antara rakan perdagangan dan pembekal senjata teratas Myanmar – hanya di belakang China dan Rusia, rakan sejawat yang lama jelas menyokong junta dan telah mengeratkan hubungan dengan Myanmar sejak kudeta.

Tetapi sementara negara-negara ASEAN secara rasmi enggan mengiktiraf kesahan junta dan mengutuk keganasan tentera di Myanmar, kerajaan dan syarikat mereka sendiri yang berpangkalan di rantau ini telah berjuang untuk berhenti menyokong secara senyap junta – sama ada melalui perniagaan yang menguntungkan atau memudahkan aliran senjata – walaupun kos manusia keganasan awam terus meningkat.

Cabaran logistik

Hanya lima daripada sembilan negara ASEAN (tidak termasuk Myanmar) menyokong sekatan senjata PBB pada 2021. Tetapi mematuhi ia, walaupun untuk negara dengan sistem penguatkuasaan dan pemantauan yang mungkin terbaik, terbukti mencabar.

Pada Mei, lebih 130 syarikat berpangkalan di Singapura dikenal pasti dalam laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu terlibat dalam aliran senjata dan bekalan berkaitan kepada tentera Myanmar, didakwa menghantar $254 juta bekalan antara Februari 2021 dan Disember 2022 – jumlah tidak jauh dari aliran dari Rusia dan China.

“Peniaga senjata yang beroperasi dari Singapura adalah penting untuk operasi berterusan kilang senjata maut tentera Myanmar,” kata Thomas Andrews, penasihat khas mengenai situasi hak asasi manusia di Myanmar, berkata apabila laporan itu diterbitkan. Beliau menambah bahawa junta Myanmar dan peniaga senjatanya “telah menemui cara untuk memainkan sistem,” menubuhkan syarikat cangkuk untuk mengelak sanksi.

Berikutan laporan PBB itu, pihak berkuasa Singapura mendakwa bahawa kebanyakan bekalan yang disenaraikan adalah barang “kegunaan ganda” – termasuk bekalan ganti, komputer, peralatan perubatan, dan bahan binaan – yang boleh digunakan dalam persekitaran tentera dan awam. Walaupun pihak berkuasa Singapura telah melarang perdagangan barang kegunaan ganda yang mungkin digunakan oleh tentera Myanmar, menteri luar negaranya berkata mereka memerlukan butiran lanjut mengenai transaksi yang dirujuk dalam laporan PBB untuk menentukan sambungan mereka dengan pengeluaran senjata di Myanmar.

Tetapi sementara bandar negara kaya itu menghadapi kemarahan, pakar-pakar memberi amaran bahawa ia mungkin hanya bahagian teratas aisberg perdagangan ASEAN dengan junta Myanmar. “Kita tahu Singapura melakukan jenis perkara ini kerana Singapura … sangat telus. Kita dapat data,” kata Amara Thiha, penyelidik sarjana yang mengkhusus dalam politik Myanmar di Institut Penyelidikan Keamanan Oslo, kepada TIME. “Tetapi mungkin ada negara lain melakukannya tetapi kita tidak mempunyai data dan mereka tidak mematuhi.”

“Menetapkan sekatan bukanlah isu,” tambahnya. Penguatkuasaan dan pemantauan mekanisme sedemikian adalah bahagian “sangat mahal”.

Kesukaran teknikal dalam menguatkuasakan sekatan senjata dengan jiran serantau mungkin sebahagiannya mengapa semua sembilan negara ASEAN (selain Myanmar) asalnya cuba melemahkan resolusi Majlis Umum PBB mengenai perdagangan senjata Myanmar pada Mei 2021 – terutamanya bahagian memanggil untuk “penggantungan serta merta bekalan, jualan atau pemindahan semua senjata dan peluru” kepada Myanmar. Permintaan ASEAN akhirnya tidak dipenuhi, dan sekatan senjata dimasukkan dalam resolusi beberapa minggu kemudian. (Indonesia, Malaysia, Singapura, Filipina, dan Vietnam akhirnya mengundi ya kepada resolusi itu, manakala Brunei, Kemboja, Laos, dan Thailand tidak mengundi).

“Ia kelihatan kepadaku bahawa ASEAN tidak benar-benar yakin mereka boleh sepenuhnya menguatkuasakan [sekatan itu],” kata Pinitbhand Paribatra, profesor sains politik di Universiti Thammasat Thailand, kepada TIME.

Kehendak politik

Sebab utama lain bagi ASEAN – secara rasmi tidak dijelaskan – cuba melemahkan resolusi PBB mempunyai lebih banyak kaitan dengan pertimbangan politik, menurut pakar. Terbelah di kalangan pelbagai kepentingan ekonomi dan politik, serta prinsip jangka panjang blok itu tentang campur tangan dan persetujuan tidak mengikat, ASEAN telah mengambil sikap yang sangat lembut terhadap krisis Myanmar.

“ASEAN mungkin merasakan jika ia menjadi pemain utama yang menangani pemimpin kudeta, sokongannya terhadap sekatan senjata akan membunuh sebarang kebaikan yang mungkin dimilikinya dengan pemimpin kudeta,” kata Tan See Seng, penasihat penyelidikan di Institut Pengajian Strategik dan Antarabangsa S. Rajaratnam di Singapura, kepada TIME.

Sementara itu, Amara menunjuk kepada hubungan ekonomi yang saling terkait antara negara-negara ASEAN dengan Myanmar yang akan terjejas oleh sekatan senjata. “Banyak negara ASEAN sedang berdagang dengan Myanmar, kedua-dua entiti negara dan bukan negara,” katanya, sambil menambah bahawa bagi negara-negara ASEAN ini, sekatan yang mungkin memberi kesan kepada perdagangan dengan Myanmar “tidak selari dengan kepentingan mereka.”

Thailand, di mana elit tentera dan perniagaannya telah lama mengekalkan hubungan peribadi rapat dengan rakan sejawat mereka di Burma, terus bekerjasama secara terbuka dengan Myanmar pada operasi tentera dan projek tenaga. Sementara itu, MyTel, pembekal perkhidmatan mudah alih yang dilancarkan secara bersama oleh tentera Vietnam dan Myanmar pada 2017, kekal salah satu pengendali telekomunikasi terkemuka di Myanmar.