Mengapa Anda Perlu Memupuk Rasa Diri Yang Fleksibel

Jika anda mahu mempelajari sesuatu tentang perubahan, tiada tempat yang lebih baik untuk melihat daripada evolusi. Tiada yang mewakili kitaran berterusan dan tidak berhenti tertib, kekacauan, dan susunan semula pada skala yang lebih besar. Untuk tempoh masa yang panjang, Bumi adalah agak stabil. Perubahan yang meluas – pemanasan, penyejukan, atau asteroid yang jatuh dari angkasa, contohnya – berlaku. Titik infleksi ini diikuti oleh tempoh gangguan dan kekacauan. Akhirnya, Bumi, dan segala yang ada padanya, mendapatkan kestabilan semula, tetapi kestabilan itu berada di tempat baru.

Semasa kitaran ini, beberapa spesies dipilih keluar. Yang lain terselamat dan berkembang maju. Spesies dalam kumpulan yang terakhir cenderung mempunyai tahap tinggi apa yang ahli biologi evolusi panggil “kerumitan”. Kerumitan terdiri daripada dua elemen: pembezaan dan integrasi. Pembezaan ialah tahap di mana spesies terdiri daripada bahagian yang berbeza dalam struktur atau fungsi antara satu sama lain. Integrasi ialah tahap di mana bahagian yang berbeza itu berkomunikasi dan meningkatkan matlamat masing-masing untuk mewujudkan keseluruhan yang padu.

Pertimbangkan Homo sapiens (anda dan saya), dengan jauh spesies primat yang paling banyak dan meluas. Kami mempunyai bingkai besar, empat anggota, ibu jari yang boleh melawan, suhu badan yang agak rintang kepada keadaan luaran, penglihatan dan pendengaran yang baik, saluran pencernaan yang boleh menampung pelbagai nutrien, dan keupayaan untuk bahasa dan pemahaman. Dengan kata lain, kami adalah spesies yang sangat dibezakan. Tetapi kami juga mempunyai otak yang sangat besar dan sistem saraf maju yang mengintegrasikan semua bahagian ini menjadi satu keseluruhan yang padu. Gabungan kualiti ini – pembezaan yang meluas dan integrasi yang kuat – menjadikan kami spesies yang sangat kompleks. Kerumitan kami adalah bagaimana kami sampai di sini hari ini dan mengapa, harapan, kami akan kekal sekurang-kurangnya sedikit lebih lama.

Walaupun perubahan pada tahap individu, kebimbangan utama buku saya yang baru Master of Change, berbeza daripada perubahan pada skala evolusi, masih banyak yang boleh kita pelajari daripada prinsip asas evolusi, pelajaran yang boleh diguna pakai ke ufuk kehidupan kita sendiri. Jika kita mahu terselamat dan berkembang maju semasa kitaran perubahan dan kekacauan yang berterusan, maka kita juga boleh mendapat manfaat daripada membangunkan versi kerumitan kita sendiri.

Sebenarnya, ada satu konstruk psikologi yang dipanggil kerumitan diri. Pada dasarnya, ia mengatakan bahawa kunci kepada identiti yang kukuh dan kekal – yang sama kuat dan fleksibel, yang boleh mengemudi perubahan yang tidak dapat dielakkan yang kita semua hadapi – adalah dengan mencairkan rasa diri anda.

Lebih anda menakrifkan diri anda melalui mana-mana aktiviti, lebih rapuh anda menjadi. Jika aktiviti itu tidak berjalan lancar atau sesuatu berubah secara tidak dijangka, anda kehilangan rasa siapa diri anda. Tetapi dengan kerumitan diri, anda membangunkan beberapa komponen identiti anda.

Kita semua boleh memakai banyak topi: contohnya termasuk penulis, pasangan, artis, ibu bapa, pekerja, jiran, usahawan, tukang roti, dan kreatif, hanya untuk menamakan beberapa. Ambil inventori identiti anda sendiri. Adakah ada yang anda bergantung secara berlebihan untuk makna dan harga diri? Bagaimana rupa mempelbagaikan rasa diri anda?

Saya telah menggunakan metafora rumah untuk identiti. Jika rumah anda hanya mempunyai satu bilik, dan bilik itu banjir, anda akan sangat bingung. Tetapi jika rumah anda mempunyai beberapa bilik, anda boleh mencari perlindungan di bilik-bilik lain sementara anda menghadapi ribut. Tidak mengapa untuk meluangkan banyak masa dalam satu bilik – selagi anda mempunyai bilik-bilik lain yang tersedia apabila bilik yang anda tuangkan diri anda sekarang berubah.

Sebagai contoh: ada masanya saya bersandar dengan kuat ke dalam setiap identiti utama saya – bapa, suami, penulis, jurulatih, kawan, atlit, dan jiran. Saya telah belajar bahawa mengekalkan semua identiti ini kuat memastikan bahawa apabila perkara tidak berjalan lancar dalam satu bidang kehidupan saya, saya boleh bergantung pada yang lain untuk menyokong saya, yang membantu saya kekal berpijak dan mengemudi apa-apa cabaran yang saya hadapi.

Apa yang anda mahu lakukan adalah mencabar diri anda untuk mengintegrasikan pelbagai elemen identiti anda menjadi satu keseluruhan yang padu. Ini membolehkan anda menekankan dan mengurangkan kepentingan bahagian tertentu identiti anda pada tempoh masa yang berbeza. Hasilnya ialah rasa diri yang cair.

Tidak seperti jenis jirim yang lain, cecair mengandungi jisim dan isipadu tetapi bukan bentuk. Ini membolehkannya mengalir melepasi dan mengelilingi halangan, menukar bentuk sambil mengekalkan substans, tidak terkandas atau retak apabila halangan yang tidak dijangka muncul di laluannya. Mengembangkan rasa diri yang cair membolehkan anda melakukan perkara yang sama. Dengan membangunkan dan memupuk beberapa bahagian identiti anda, anda boleh mengemudi perubahan dengan lebih mudah.

Banyak kajian menunjukkan bahawa apabila terdapat perlekatan yang terlalu besar antara identiti seseorang dan pengejaran mereka, kebimbangan, kemurungan, dan keletihan kerap berlaku. Ini terutamanya benar untuk atlet semasa tempoh perubahan dan peralihan, apabila rasa identiti dominan – dan sering kali, satu-satunya – mereka berasa terancam. Namun walaupun mungkin dipertingkatkan untuk atlet, ia adalah corak yang berlaku dalam semua bidang kerja dan semua lapisan masyarakat: jika anda mahu cemerlang dan mengalami sesuatu sepenuhnya, maka anda perlu memberi komitmen penuh, tetapi hanya setakat tertentu. Jika identiti anda menjadi terlalu berkait rapat dengan mana-mana konsep atau usaha – sama ada umur anda, bagaimana anda kelihatan di cermin, hubungan, atau kerjaya anda – maka anda berkemungkinan menghadapi tekanan yang besar apabila perkara berubah, yang, untuk baik atau buruk, sentiasa berlaku.

Tiada di atas adalah kebenaran untuk bersikap tidak acuh atau melakukan sesuatu melalui gerak hati. Mempedulikan orang, aktiviti, dan projek yang anda sayangi adalah kunci kepada kewujudan yang kaya dan bermakna. Masalahnya bukanlah peduli dengan mendalam; ia apabila identiti anda menjadi terikat secara kaku pada mana-mana objek atau usaha tunggal.

Petikan diubah suai daripada Master of Change oleh Brad Stulberg dan dicetak semula dengan kebenaran daripada HarperOne, imprint HarperCollins Publishers. Hak cipta 2023.