Mengapa Ahli-ahli Dewan Rakyat Demokrat Mungkin Menyokong Patrick McHenry Sebagai Speaker Sementara

House Lawmakers Work Towards Electing New Speaker On Capitol Hill

Apabila sekumpulan Ahli Kongres Republikan memutuskan untuk menggulingkan Speaker Kevin McCarthy, Demokrat menolak untuk menyelamatkannya. Kini, selepas lebih dua minggu Ahli Republikan cuba dan gagal untuk mengisi kekosongan kepimpinan, Demokrat kini sedang mempertimbangkan untuk memberikan sokongan kepada siapa yang kebanyakan orang lihat sebagai pilihan terbaik yang terburuk: Patrick McHenry.

Apabila Ahli Kongres Jim Jordan, seorang konservatif berapi-api dari Ohio, tewas untuk kali kedua dalam undian jawatan Speaker di Dewan Rakyat Rabu, ahli kedua-dua parti kelihatan lebih terbuka untuk memberikan lebih kuasa kepada McHenry, seorang Ahli Republikan berkumis dari Carolina Utara yang telah berkhidmat sebagai Speaker Sementara sejak McCarthy digugurkan.

Selasa lalu, Ahli Kongres Mike Kelly, seorang Republikan dari Pennsylvania, memperkenalkan resolusi untuk melantik McHenry sebagai Speaker Pro Tempore sehingga Ahli Baru dipilih atau sehingga 17 November, hari pembiayaan kerajaan dijadualkan tamat. Ahli Kongres David Joyce, seorang Republikan dari Ohio, mengumumkan rancangan untuk memperkenalkan resolusi serupa Rabu ini.

McHenry, yang pertama kali dipilih ke Kongres pada 2004, secara efektif telah berkhidmat untuk kebanyakan bulan Oktober sebagai penjaga Dewan Rakyat, mengawal selia dewan tetapi dengan sedikit kuasa untuk melakukan banyak selain memudahkan undian untuk memilih Speaker Baru. Beliau mendapat jawatan itu sebagai sekutu rapat McCarthy, yang menulis namanya pada senarai kejayaan sulit.

“Ini bukan sesuatu yang saya cari, saya tidak meminta untuk ini sekarang,” katanya Rabu menurut CNN apabila ditanya mengenai rancangan untuk memberinya lebih kuasa.

Apabila ditanya jika beliau akan mengambil peranan itu, beliau menjawab, “Jika, sentiasa jika.”

Walaupun Demokrat berhati-hati untuk bercakap secara khusus mengenai kemungkinan calon McHenry, mereka kelihatan terbuka kepada rancangan itu.

“Semua pilihan terbuka,” Ketua Parti Demokrat Dewan, Hakeem Jeffries, berkata kepada wartawan di luar dewan apabila ditanya Rabu pagi mengenai kemungkinan memberdayakan McHenry. “Kami mempunyai dua objektif: Menggagalkan Jim Jordan, yang merupakan ancaman jelas dan semasa kepada demokrasi kami, dan membuka semula kerajaan secara bipartisan dengan orang-orang yang munasabah di pihak pemerintah.”

Apabila ditanya apa jangka masa yang akan disokong jika ada Speaker Pro Tem, Jeffries menjawab, “Kami perlu menilai itu.”

Ahli Demokrat yang berbual dengan TIME Rabu menyerahkan strategi kepada Jeffries, menggemakan komitmen ke arah “jalan bipartisan”. Mereka berkecuali hingga positif dalam sikap mereka terhadap McHenry.

“Saya dengar beliau akan mendengar,” kata Ahli Kongres Sheila Jackson Lee dari Texas apabila ditanya mengenai McHenry, walaupun beliau menekankan bahawa beliau masih mendesak Jeffries menjadi Speaker.

Ahli Kongres Ro Khanna dari California, seperti Jeffries, berkata beliau terbuka kepada semua kemungkinan. Beliau juga berfikiran positif mengenai McHenry.

“Saya mempunyai hubungan yang baik,” kata Khanna. “Beliau adalah munasabah dalam melibatkan pihak lain dan mesra.”

McHenry mendapat permulaan awal dalam politik, memenangi pilihan raya peringkat Republikan untuk kerusi Dewan Rakyat Carolina Utara ketika masih di kolej. Walaupun beliau tewas dalam pilihan raya umum, beliau akhirnya terpilih ke Dewan Negeri. Selepas bekerja untuk kempen Bush dan di Jabatan Buruh, beliau menjadi ahli termuda Kongres hampir dua puluh tahun lalu.

Beliau mula-mula sebagai “pembelot bom konservatif,” menurut Raleigh News & Observer, menghentam Demokrat dan menerima kritikan kerana memuat naik rakaman lawatan ke Iraq, kerana berselisih dengan bekas Ahli Kongres Demokrat Barney Frank dari Massachusetts mengenai prosedur, dan menuduh Senator Demokrat Elizabeth Warren dari Massachusetts berbohong dalam satu sidang jawatankuasa. Tetapi beliau menjadi lebih tenang dengan masa.

“Saya dapat melakukan lebih banyak apabila saya melambatkan dan menghormati orang lain,” kata akhbar itu pada 2017. “Itu mengambil saya tiga tahun untuk benar-benar membuat kesilapan supaya saya dapat memahami cara yang lebih baik untuk mendapatkan sesuatu.”

McHenry kini mengetuai Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan, sebelum ini berkhidmat dalam Kepimpinan sebagai Ketua Whip Republikan Dewan. Pada 6 Januari 2021, beliau enggan berpihak dengan bekas Presiden Donald Trump dan kebanyakan ahli partinya untuk membatalkan pilihan raya 2020. Keputusan itu memisahkan McHenry daripada McCarthy, serta dua calon utama untuk Speaker, Jordan dan Steve Scalise, ketiga-tiga mereka tergolong dalam 147 Ahli Kongres Republikan yang mengundi untuk membatalkan keputusan pilihan raya pada hari itu menyokong dakwaan palsu Trump bahawa beliau telah menang.

Tiada butiran khusus yang tersedia mengenai kuasa tepat apa yang akan dimiliki McHenry jika ahli-ahli memilih beliau sebagai Speaker Pro Tempore. Tetapi sesetengah ahli Kongres semakin gelisah kerana Dewan tanpa Speaker tidak dapat menangani perkara mendesak, termasuk bantuan untuk Israel dan Ukraine yang pentadbiran Biden dijangka akan cadangkan sebagai sebahagian daripada ukuran pembiayaan lebih besar dalam beberapa hari akan datang.

Republikan kelihatan tidak mempunyai pilihan lain yang boleh dipercayai. Walaupun Jordan mampu memenangi sesetengah ahli Rabu yang telah mengundi terhadapnya hari sebelumnya, beliau kehilangan lebih banyak, dengan 22 ahli parti sendiri mengundi untuk calon lain. Beberapa daripada mereka yang menolak keras Rabu petang.

“Steve Scalise adalah lelaki mulia dan telah berhak mendapat undi saya untuk Speaker,” tulis Ahli Kongres Kay Granger dari Texas, pengerusi Jawatankuasa Peruntukan Dewan yang berkuasa, dalam posting di X, tapak yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. “Ini adalah undian hati nurani dan saya kekal setia kepada prinsip saya. Ancaman dan ugutan tidak akan mengubah kedudukan saya.”

Selepas undian Jordan gagal Rabu, Parti Republikan tidak mempunyai rancangan untuk mengadakan mesyuarat konvensyen dan tiada undian tambahan dijangka pada hari itu. Ini meninggalkan Demokrat terperangkap dalam keadaan menunggu.

“Kami telah memberitahu kaukus kami untuk bersedia, kami mungkin perlu bertemu semula untuk membincangkan,” kata Jeffries kepada wartawan Rabu petang.

Jordan dan pasukannya menunjukkan beliau akan terus mengejar jawatan Speaker, walaupun tawaran itu kelihatan semakin mustahil. Menurut Axios, Jordan juga mahu mengadakan undian mengenai resolusi McHenry Rabu pagi sambil menggerakkan ahli-ahli menentangnya, dakwaan yang dinafikannya.

Sayangnya bagi Jordan, sokongan terhadap resolusi McHenry dalam kalangan Parti Republikan semakin meningkat.

“Semasa kami bekerja dalam Konvensyen Republikan untuk memilih Speaker kekal, saya menyokong memberdayakan Speaker Pro Tempore Patrick McHenry secara interim,” tulis Ahli Kongres Marc Molinaro dari New York dalam kenyataan yang dimuatnaik ke X selepas mengundi Jordan. “Masa adalah kemewahan yang tidak kami miliki dan ini akan membolehkan kami kembali berurusan.”