Mengapa Ahli-Ahli Demokrat Dewan Enggan Menyelamatkan McCarthy

House Lawmakers Work On Funding Deal As Possible Government Shutdown Looms

Buat kali pertama dalam sejarah AS, satu usul untuk mengosongkan Speaker Dewan Perwakilan telah berjaya, dengan ahli-ahli Demokrat dewan itu mengangkat bahu ketika sekumpulan kecil Republikan kebanyakannya sayap kanan jauh menyediakan undi penting untuk menyingkirkan Speaker Republik Kevin McCarthy.

Pada hari Selasa, Demokrat mengundi sebulat suara bersama-sama dengan Rep. Matt Gaetz dari Florida dan tujuh ahli GOP lain untuk menyingkirkan McCarthy sebagai Speaker. Walaupun bercakap pada hujung minggu bahawa beberapa Demokrat mungkin memotong perjanjian dengan McCarthy untuk menyelamatkannya, Speaker itu pada akhirnya enggan menawarkan mana-mana konsesi kepada ahli-ahli parti pembangkang, meninggalkan Demokrat bersatu menentangnya. Dalam Dewan yang sempit terbahagi, hanya segelintir Republikan perlu menyertai Demokrat untuk mewujudkan majoriti yang diperlukan untuk memenangi undian itu.

Walaupun usaha untuk menyingkirkan McCarthy dicetuskan oleh Republikan, Pemimpin Minoriti Dewan Perwakilan Hakeem Jeffries mendesak ahli-ahli Demokrat Dewan Perwakilan untuk menyertai mereka dalam mengundi menentang Speaker itu. Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sebelum undian itu, Jeffries menjelaskan alasan beliau, dengan mengatakan McCarthy telah mendatangkan ini ke atas dirinya sendiri dengan menggunakan tempoh singkatnya sebagai Speaker untuk memanjakan ekstremis dalam parti beliau. Beliau menunjuk kepada 15 pusingan mengundi yang kacau bilau yang Dewan alami pada bulan Januari untuk memilih McCarthy sebagai Speaker, satu proses di mana McCarthy membuat konsesi kepada Republikan sayap kanan jauh, termasuk membenarkan mana-mana satu ahli untuk memaksa usul untuk mengosongkan tempat duduk.

“Kini menjadi tanggungjawab ahli GOP untuk mengakhiri Perang Saudara Republik Dewan Perwakilan,” tulis Jeffries. “Memandangkan ketidaksediaan mereka untuk memisahkan diri daripada ekstremisme MAGA secara autentik dan komprehensif, kepimpinan Demokrat Dewan Perwakilan akan mengundi ya pada Usul Republik semasa untuk Mengosongkan Kerusi.”

Bekas Speaker Nancy Pelosi, yang tidak berada di bandar dan terlepas undian itu, juga meletakkan kekacauan di kaki GOP, dan berkata Demokrat tidak mempunyai sebab untuk membantu McCarthy.

“Speaker Dewan Perwakilan dipilih oleh Parti Majoriti,” tulis Pelosi di X, tapak yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. “Dalam Kongres ini, ia adalah tanggungjawab Republikan Dewan Perwakilan untuk memilih calon & memilih Speaker di Lantai. Pada masa ini tidak ada justifikasi untuk penyimpangan daripada tradisi ini. Dewan Perwakilan akan tertib.”

Pada hujung minggu, ketika bercakap tentang rancangan Gaetz untuk mendesak undian untuk menyingkirkan McCarthy semakin meningkat, Washington bergolak dengan bicara tentang sekadar segelintir Demokrat membuat perjanjian dengan kepimpinan Republik untuk melindungi Speaker itu.

Pada akhirnya, tiada Demokrat barisan hadapan berasa tergerak untuk membantu McCarthy atau parti beliau keluar dari kekacauan buatan mereka sendiri.

“Saya rasa beliau mungkin orang paling tidak berprinsip yang pernah menjadi Speaker Dewan Perwakilan,” kata Rep. Abigail Spanberger, seorang Demokrat Virginia, kepada wartawan menjelang undian itu. “Dia memandang rendah, dia berbohong tentang kami, dia berbohong tentang proses pemerintahan. Ia bahkan bukan soalan sama ada kita harus mengambil sebarang tindakan tertentu.”

Dalam rayuan terakhir yang sia-sia sebelum undian itu, adalah Rep. Patrick McHenry, seorang Republik Carolina Utara dan sekutu McCarthy, yang mencadangkan bahawa Demokrat mungkin membuat langkah politik yang betul untuk mereka.

“Dengan rekod kejayaan ini yang telah kita lihat Kevin McCarthy dan majoriti Republik hasilkan dalam Washington yang dikendalikan oleh Demokrat, kita akan membuangnya, mengakibatkan hasil yang lebih liberal, bukan yang lebih konservatif,” kata McHenry kepada rakan-rakannya. “Jadi saya faham mengapa kiri berada di mana anda hari ini. Anda tidak suka majoriti konservatif yang berkesan, dan saya tidak menyalahkan anda. Tetapi di kanan, fikirkan semula ini.”

Demokrat sedang mengambil risiko tertentu di mana mereka bertaruh bahawa Speaker Dewan Perwakilan seterusnya tidak akan menjadi lebih teruk, dalam penilaian mereka. Tetapi banyak Demokrat di dewan merasakan membantu menopang jawatan McCarthy sebagai speaker membawa risiko tersendiri.

“Ini adalah perang saudara Republikan dan mereka belum menunjukkan mereka dapat memerintah,” kata Rep. Ted Lieu, naib pengerusi Kaukus Demokrat Dewan Perwakilan, kepada TIME serta-merta selepas undi jawatan speaker. “Saya berharap Republikan akan dapat mencalonkan seseorang yang tidak mengingkari janjinya dan kita akan lihat apa yang berlaku. Saya mengundi untuk Hakeem Jeffries.”

Ditanya apa yang akan terjadi jika Speaker seterusnya bukan Jeffries dan enggan bekerjasama dengan Demokrat, Lieu berkata “Masih terlalu awal untuk menjangkakan.”

Berikutan undian atas usul untuk mengosongkan tempat duduk, McHenry dipilih sebagai Speaker Pro Tem Carolina Utara dari senarai rahsia yang disusun oleh McCarthy. McHenry dengan serta-merta memanggil rehat sebelum Dewan memulakan proses memilih Speaker baru. Apabila undian itu berlaku, McCarthy masih boleh meneruskan untuk meletakkan namanya ke hadapan. Pengganti yang mungkin termasuk Ketua Majoriti Steve Scalise, Ketua Whip Tom Emmer, dan Pengerusi Persidangan Elise Stefanik, yang semuanya menyokong McCarthy dan mengatakan bahawa mereka tidak berminat untuk menggantikannya.

“Pada masa ini saya rasa kita semua hanya cuba memikirkan apakah laluan di hadapan,” kata Rep. Pete Aguilar, pengerusi Kaukus Demokrat California, kepada TIME serta-merta selepas undian itu. “Sangat malang kita berada dalam situasi ini, tetapi realitinya Kevin McCarthy berlari ke ekstrem pada setiap persimpangan yang mungkin dari awal lagi. Itulah sebabnya mereka memerlukan 15 undian, dia membuat banyak janji.”