Mengapa 3 Inisiatif Baru Akan Bentuk 10 Tahun Berikutnya Penjangkauan Global China?

Xi Jinping

Sepuluh tahun selepas Presiden Xi Jinping yang baru dilantik mengumumkan Inisiatif Jalur dan Jalan, China bersiap sedia untuk meraikan ulang tahun kesepuluh apa yang telah digelar sebagai projek geopolitik yang paling “ambisius” abad ini. Inisiatif luas, yang pada asalnya diperkenalkan sebagai “Strategi Pembangunan Jalur Sutera Ekonomi dan Jalan Sutera Maritim Abad ke-21” pada September dan Oktober 2013, berjanji untuk meningkatkan konektiviti, perdagangan, dan pertukaran budaya di sepanjang laluan yang longgar diilhamkan oleh Jalur Sutera purba – tiada kerja kecil.

Tetapi menggali sedikit lebih dalam melampaui tajuk, dan nombor mula menjadi pelik. Mengapa tiada siapa bersetuju tentang jumlah perbelanjaan? Dan di mana angka rasmi Cina? Mengapa tidak ada senarai negara BRI yang dipersetujui secara rasmi?

Bukan bermaksud BRI tidak memberi kesan. Menurut beberapa metrik, projek Cina telah, menuangkan lebih daripada $1 trilion untuk menangani jurang infrastruktur global lebih cepat dan dengan birokrasi yang kurang berbanding rakan-rakan Barat mereka, membina pengalaman luar negara yang tidak ternilai untuk firma dan bank Cina, dan memberi amaran tak dapat disangkal mengenai skala ambisi Cina.

Namun, 10 tahun kemudian, mustahil untuk menentukan apa yang merupakan BRI.

Itu sebahagian besarnya kerana BRI tidak pernah benar-benar apa yang diperhatikan oleh pemerhati. Malah, BRI lebih kepada latihan penjenamaan berbanding pelan induk – satu julat aktor yang terfragmentasi dan sering kurang berpengalaman, mengimbangi insentif komersial dan politik.

Apabila Xi menyeru China untuk “melepaskan potensi pertumbuhan pelbagai negara,” semua orang daripada perusahaan milik negara gergasi hingga syarikat swasta yang cekal melompat ke atas bandwagon BRI. Projek sedia ada dengan bangganya dijenamakan semula sebagai usaha BRI – walaupun, di banyak negara Afrika seperti Angola dan Ethiopia, pinjaman daripada syarikat Cina sudah mencapai puncaknya sebelum kerajaan Cina menyusul aliran modal dan menandatangani memorandum persefahaman BRI rasmi pada 2018. Penjenamaan BRI dengan demikian menjadi jalan pintas untuk membuka pembiayaan, sementara definisi rasmi projek BRI tidak pernah muncul. Baik di dalam mahupun di luar negara, BRI pasti akan diturunkan sebagai salah satu latihan penjenamaan dasar yang paling berjaya pada abad ini.

Tetapi sudah tentu, pelbagai perbelanjaan Cina juga datang dengan kesan negatif. Dalam beberapa kes, syarikat Cina yang kurang berpengalaman atau tidak bertanggungjawab telah menyebabkan kerosakan alam sekitar; dalam kes lain, model “eksport rantaian industri keseluruhan” China – di mana segala-galanya dari kajian kemungkinan hingga penyelenggaraan selepas penyiapan disediakan oleh kontraktor Cina – telah menghadkan manfaat ekonomi dan pemindahan kemahiran dalam komuniti tempatan. Dan, walaupun sebagian besar dibongkar, idea “diplomasi perangkap hutang” di mana China memancing negara miskin ke dalam hutang yang tidak mampan masih mendominasi dalam perbualan AS dan Eropah.

Semua ini bermakna bahawa, secara praktikal dan politik, Beijing tidak mampu membiarkan 10 tahun akan datang BRI kelihatan sama. Masalah pertama adalah terdapat kurang wang untuk dikeluarkan. Ketika kemelesetan ekonomi pasca-COVID meredam keyakinan perniagaan di China, peluang untuk menyalurkan kelebihan kapasiti dan modal ke dalam projek di luar negara tidak lagi wujud. Dan kemudian ada risiko reputasi: ketika China semakin mempromosikan dirinya sebagai juara Global Selatan, projek BRI yang tidak dipikirkan dengan baik berlawanan dengan kepentingan nasional secara keseluruhan.

Kelebihan menjadi jenama, bagaimanapun, adalah kelenturan intrinsik BRI. Ke hadapan, kualiti bukan kuantiti akan menjadi haluan – atau, dalam bahasa dasar Cina: “Kecil itu indah.” Tetapi menjadikan BRI lebih ramping sahaja tidak cukup untuk menyediakan China bagi era baru capaian global.

Masuk tiga inisiatif bendera baru: Inisiatif Pembangunan Global, Inisiatif Keselamatan Global, dan Inisiatif Peradaban Global, yang secara kolektif bertujuan untuk menambah sedikit tulang belakang konseptual kepada China yang lebih terlibat secara global.

Jika BRI pada mulanya tentang ekonomi dahulu dan geopolitik kedua, ketiga-tiga inisiatif ini kelihatan telah membalikkan persamaan itu. Setiap satu, jauh lebih dikawal pusat berbanding BRI, bertujuan untuk berkongsi pembangunan, keselamatan, dan kepakaran budaya China dengan dunia, dan, mungkin lebih penting, membina konsensus tentang norma China yang disukai dalam proses itu.

Inisiatif Pembangunan Global, contohnya, duduk dalam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan mendedikasikan berbilion untuk membantu negara membangun memenuhi Matlamat Pembangunan Lestari PBB. Dalam proses itu, ia bertujuan untuk membantu mengukuhkan pemahaman alternatif tentang pembangunan yang memberi tumpuan kepada keselamatan ekonomi terlebih dahulu, hak sipil dan politik kedua.

Inisiatif Keselamatan Global, walaupun ringan butiran buat masa ini, secara serupa bertujuan untuk membawa negara-negara ke dalam visi Beijing tentang lanskap keselamatan yang ditadbir oleh prinsip saling tidak campur tangan.

Dan Inisiatif Peradaban Global, yang paling baru daripada ketiga-tiga, akan “menyokong penghormatan terhadap kepelbagaian peradaban” – menentang idea “nilai sejagat” yang Beijing lihat sebagai pada dasarnya barat.

Jika semua ini kedengaran kabur, itu dengan sengaja. Inisiatif dasar Cina cenderung datang slogan dahulu – sama seperti BRI 10 tahun lalu. Tetapi trio inisiatif menduduki tempat kebanggaan, di hadapan BRI, dalam laporan kerja Xi yang penting di Kongres Parti tahun lalu, isyarat jelas kepada aparatus dasar China yang sangat responsif untuk memberi tumpuan kepada memperincikannya.

Secara kolektif, GDI, GSI, dan GCI bercakap tentang keyakinan baru ditemui bahawa model China mempunyai sesuatu untuk ditawarkan kepada dunia, tetapi juga kebimbangan yang semakin meningkat bahawa Barat, atau sekurang-kurangnya AS, mungkin menjadi secara tidak dapat dipulihkan memusuhi China.

Seperti pada awal hari BRI, kita mungkin akan melihat proses pembelajaran ketika China meneroka bidang di luar bidang kuasa tradisionalnya. Dan seperti sebelum ini, pasti akan ada kesilapan di sepanjang jalan. Tetapi apabila China mula menyelesaikan perjanjian diplomatik antara Iran dan Arab Saudi, menyediakan latihan di China kepada beribu-ribu pegawai penguatkuasaan undang-undang Afrika, dan mengendalikan kursus sumber manusia untuk lebih 50 negara, jelas bahawa China serius tentang mengubah cara ia melibatkan diri dengan dunia.