Menganalisis Finale Ahsoka—Dan Apa Yang Seterusnya Untuk Kisah Star Wars

Amaran: Pos ini mengandungi spoiler untuk finale Ahsoka.

Walaupun Ahsoka Tano (Rosario Dawson), Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo), dan Ezra Bridger (Eman Esfandi) telah berusaha sebaik mungkin, finale Ahsoka menyaksikan Grand Admiral Thrawn (Lars Mikkelsen) melarikan diri dari planet Peridea yang jauh dengan Ibu Agung Dathomir dan legion Night Troopers-nya.

Tetapi seperti yang ditunjukkan oleh minit-minit akhir episod itu, bertajuk “The Jedi, the Witch, and the Warlord,” masih kelihatan ada harapan untuk menghentikan Thrawn sebelum dia menuntut tempatnya sebagai waris kepada Empayar.

Bagaimanakah finale Ahsoka berakhir?

Walaupun Ahsoka, Sabine, dan Huyang (David Tenant) ditinggalkan seolah-olah terkandas di Peridea selepas menewaskan Morgan Elsbeth (Diana Lee Inosanto) dan sekumpulan Night Troopers zombie yang dihidupkan semula oleh Ibu Agung melalui sihir, Sabine dapat menggunakan keupayaan Force yang baru diasahnya untuk mendapatkan Ezra di atas Star Destroyer Thrawn sebelum ia meluncur ke dalam hyperspace.

Ezra kemudian berjaya melarikan diri dari kapal itu sebaik sahaja ia kembali ke galaksi asalnya dan bertemu semula dengan Hera Syndulla (Mary Elizabeth Winstead). Memandangkan pengetahuan Ezra tentang situasi itu, kita hanya boleh menganggap bahawa pasangan itu akan bermisi untuk mengumpulkan pasukan New Republic bukan sahaja untuk menghentikan Thrawn, yang kita lihat dalam perjalanan ke planet asal Nightsisters Dathomir, tetapi juga untuk mencari jalan untuk menyelamatkan kawan-kawannya.

Di Peridea, Ahsoka, Sabine, dan Huyang menyertai semula Noti asli untuk berpindah ke persembunyian baru. Trio itu tidak kelihatan merancang apa-apa untuk cuba mencari jalan keluar dari planet itu, tetapi adegan akhir episod itu mendedahkan bahawa hantu Force bekas master Ahsoka Anakin Skywalker (Hayden Christensen) sedang mengawasi mereka—dan finale itu berakhir dengan nota penuh harapan.

“Ezra ada di tempat dia perlu berada, dan begitu juga kita,” kata Ahsoka kepada Sabine. “Sudah tiba masanya untuk meneruskan perjalanan.”

Adapun Baylan Skoll (mendiang Ray Stevenson) dan anak muridnya Shin Hati (Ivanna Sakhno), yang juga ditinggalkan di Peridea, soalan masih kekal mengenai nasib pengganas upahan ini. Walaupun Shin kelihatan menyertai sekumpulan penyamun, kuasa yang lebih besar yang dirasai oleh Baylan dan dicarinya di planet itu masih belum didedahkan.

Berdasarkan adegan terakhir Baylan, kuasa itu seolah-olah ada kaitan dengan Dewa-Dewa Mortis, entiti purba—juga dikenali sebagai The Ones—yang mewakili Force. Baylan kelihatan berdiri di atas tangan patung besar Bapa, yang mewakili keseimbangan dalam Force, manakala dua patung lain, Anak dan Anak Perempuan, masing-masing mewakili sisi gelap dan sisi cahaya Force.

Malangnya, memandangkan Stevenson meninggal dunia secara mengejut beberapa minggu sebelum pemremiere Ahsoka, kisah Baylan mungkin perlu diambil arah yang berbeza daripada apa yang asalnya dirancang.

Apakah seterusnya dalam kisah Ahsoka?

Lucasfilm masih belum mengumumkan sama ada Ahsoka akan kembali untuk musim kedua.

Walaubagaimanapun, showrunner Dave Filoni, yang juga mengendalikan siri animasi Star Wars The Clone Wars dan Rebels, akan membangunkan filem Star Wars baharu yang kononnya akan memberi tumpuan kepada watak-watak dari Ahsoka dan The Mandalorian. Apabila ditanya pada Star Wars Celebration tahun ini sama ada filem itu akan menjadi “kemuncak” garis cerita siri-siri ini yang berkaitan—lengkung naratif yang pada masa ini kelihatannya akan berkisarkan pertempuran untuk menewaskan Thrawn—Filoni hanya berkata bahawa filem itu akan memberi tumpuan kepada titik perubahan besar untuk galaksi.

“Bagi saya, pengalaman teater mesti mempunyai idea besar—saat monumental dalam tempoh masa yang mengubah apa yang berlaku,” katanya kepada Empire. “Anda mencari momen-momen yang mendefinisikan satu era, dan itulah yang sepatutnya menjadi intipati filem-filem—sama ada watak-watak yang bergabung, atau saat penentuan.”