Menganalisis Akhiran Mengerikan Saw X

Saw X

Amaran: Post ini mengandungi spoiler untuk Saw X.

Selepas dibunuh dalam Saw III, Tobin Bell kembali untuk persembahan mengerikan kemahiran perangkap siksaan Pembunuh Jigsaw John Kramer dalam Saw X, kini ditayangkan di pawagam.

Berlatarbelakangkan di antara peristiwa Saw dan Saw II, installment kesepuluh dalam siri Saw ini berlaku semasa kedua-dua Kramer dan anak didik asalnya, Amanda Young (Shawnee Smith), masih hidup dan berharap untuk mencari penawar untuk kanser otak terminal John. Filem arahan veteran francais Kevin Greutert ini mengikuti John ketika dia pergi ke Mexico untuk prosedur perubatan eksperimen yang digembar-gemburkan oleh Dr. Cecilia Pederson (Synnøve Macody Lund) dan pasukannya sebagai rawatan kanser baru yang menakjubkan.

Tetapi selepas menjalani apa yang dia percaya sebagai pembedahan menyelamatkan nyawa, John mendapati eksperimen itu palsu dan dijalankan oleh penipu – dari pemandu teksi yang menjemputnya di lapangan terbang hingga ke neurosurgeon yang kononnya – menipu pesakit yang putus asa keluar wang.

Dengan bantuan Amanda, John mula menculik Cecilia dan penipu-penipunya untuk menjadikan mereka subjek keadilannya yang unik di gudang yang sama di mana mereka berpura-pura melakukan pembedahannya.

Bagaimana Saw X berakhir?

Saw X

Selepas dua orang kaki tangan Cecilia telah mengalami – dan gagal – ujian John yang mengerikan, Parker (Steven Brand), seorang lelaki yang diperkenalkan kepada John lebih awal dalam filem itu sebagai penerima rawatan yang sama, muncul di gudang dengan senjata api menuntut wangnya kembali. Amanda dapat mengetuknya dan membawanya ke kawasan pandangan untuk menyaksikan kaki tangan ketiga, Gabriela (Renata Vaca), menjalani ujiannya.

Gabriela dicacatkan dan diradiasi, tetapi pada akhirnya berjaya menyiapkan tugasannya dan terselamat. Tetapi sebelum John dan Amanda dapat membawa dia ke hospital untuk merawat kecederaannya, Parker dapat mengambil semula senjata apinya dan terbongkar bahawa dia sebenarnya kekasih Cecilia, tiba untuk menyelamatkannya. Dia memaksa mereka untuk membebaskan Cecilia – dan dia membunuh Gabriela. Parker dan Cecilia mula mengurung John di tempat dia menahan Cecilia, ketika tiba-tiba, Carlos, seorang budak lelaki yang tidak bersalah yang John jumpai sebelum pembedahannya, juga muncul di gudang itu. Cecilia memujuknya masuk dan mengurungnya di atas platform berseberangan dengan John.

Alat yang dirancang John untuk Cecilia adalah perangkap semburan air berdarah dua orang yang memberi setiap orang keupayaan untuk menarik tuil yang membolehkan yang satu lagi timbul untuk bernafas sementara mereka lemas. John memberitahu Carlos untuk tidak menarik tuil itu, bersiap sedia untuk berkorban untuk budak lelaki itu. Tetapi Carlos sedar apa yang sedang berlaku dan melakukan bahagiannya untuk menyelamatkan John.

Sementara itu, Cecilia dan Parker naik ke tingkat atas untuk mendapatkan semula beg wang rampasan yang mereka fikir John simpan di sana. Tetapi, sudah tentu, ini semua sebahagian daripada rancangan John.

Apabila Cecilia dan Parker menarik jubah yang mereka fikir menyembunyikan beg wang itu, ia memicu perangkap baru yang mengurung mereka di dalam kawasan pandangan sambil ia mula dipenuhi racun dan menghentikan aliran darah pada perangkap yang satu lagi. Ketika Amanda membebaskan John dan Carlos, kilas balik memenuhi beberapa jurang dalam misteri keseluruhan: pemandu teksi yang membantu menipu John kemudiannya mendedahkan kepadanya bahawa Parker terlibat secara romantis dengan Cecilia. Apabila Cecilia seketika mendapat telefonnya dan cuba membuat panggilan minta tolong yang desperate semasa permainan itu, Amanda nampak dia telah menelefon Parker. Oleh kerana John mengetahui motif sebenar Parker, dia menukar peluru dalam senjata api Parker dengan peluru palsu semasa dia tidak sedarkan diri, memberi Parker ujian tersendiri.

Parker gagal dalam ujiannya dengan mengambil semula senjata apinya dan berpaling kepada John dan Amanda, tetapi John mempunyai pelan contingensi. Walaupun John tidak berniat untuk Carlos muncul dan fikir ia akan dia dan Amanda yang terikat dalam perangkap semburan air, segala-galanya berjalan mengikut rancangan.

John memberitahu pasangan itu bahawa hanya ada satu lubang udara di bilik itu, bermaksud hanya salah satu daripada mereka boleh terselamat. Cecilia akhirnya membunuh Parker dan terselamat dari gas dengan meletakkan kepalanya di lubang udara itu. Tetapi nampaknya masih tiada jalan dia boleh melarikan diri kerana John, Amanda dan Carlos meninggalkan gudang itu bersama-sama. John juga memberi Carlos beg wang yang ditipu itu untuk disimpan sebagai isyarat niat baik kerana berani menghadapi perangkap itu.

Adakah Saw X ada adegan selepas kredit?

Saw X

Saw X sememangnya mempunyai adegan pertengahan kredit yang menunjukkan bagaimana John menangani Henry (Michael Beach), ahli kumpulan sokongan kanser yang asalnya memberitahu John mengenai “rawatan ajaib” Cecilia.

Babak itu menunjukkan Henry terjaga dalam perangkap sementara John dan Detektif Mark Hoffman (Costas Mandylor), lagi seorang daripada anak didik kegemaran peminat John, berjalan masuk ke bilik itu. John menyatakan bahawa Henry tidak lagi mempunyai parut perut besar yang ditunjukkannya daripada pembedahan kononnya menyelamatkan nyawanya – dan permainan bermula.