Meneliti Penamat The Other Black Girl—Dan Mengapa Ia Berbeza Daripada Buku

Amaran: Post ini mengandungi spoiler untuk The Other Black Girl

The Other Black Girl bukanlah drama tempat kerja biasa. Berdasarkan novel satira 2021 yang mendebarkan dengan nama yang sama oleh Zakiya Dalila Harris, siri televisyen 10 episod yang ditayangkan di Hulu pada 13 September, menumpukan kepada Nella Rogers, seorang wanita kulit hitam muda yang berambisi untuk berjaya dalam dunia penerbitan buku yang kompetitif (dan sangat kulit putih), hanya untuk berhadapan dengan konflik tempat kerja yang benar-benar mengerikan.

Dunia Nella berubah selepas dia bertemu Hazel, rakan sekerja barunya di Wagner Books dan satu-satunya wanita kulit hitam yang lain di jabatan mereka. Pada mulanya, Nella gembira mempunyai wanita kulit hitam yang lain di tempat kerja dan dengan semangat berkawan dengan Hazel. Tetapi, tidak lama kemudian, dia perasan bahawa perkara-perkara aneh sedang berlaku di pejabat dan di rumah, termasuk insiden mikroagresi dan gaslighting, dan semuanya bermula selepas kehadiran Hazel dalam kehidupannya.

Apabila sabotaj yang nampaknya disasarkan pada kerjaya dan kehidupan peribadi Nella semakin meningkat (dan mencurigakan menuju ke arah Hazel), dia memulakan pencarian jawapan hanya untuk menemui rahsia jahat majikannya yang lebih sinis daripada yang pernah dijangkakan, membawa kepada klimaks yang menggantung dan akan meninggalkan penonton terpukau. Apa yang mungkin tidak diketahui oleh penonton yang belum membaca buku Harris adalah bahawa novel yang mengilhamkan siri ini mempunyai pengakhiran yang sangat berbeza, tetapi sama mendebarkannya

Inilah yang perlu diketahui mengenai The Other Black Girl dan novel yang mengilhamkannya.

Bagaimana siri TV The Other Black Girl berakhir

Pada akhir The Other Black Girl, Nella telah mengetahui bahawa Hazel, sebagai “pembetul keadaan utama”, telah dihantar untuk merekrutnya menyertai “persaudaraan” kebangsaan yang menggunakan minyak rambut untuk mencuci otak wanita kulit hitam pintar dan berbakat ke dalam menyesuaikan diri dengan masyarakat kulit putih. Minyak itu berfungsi sebagai “pelincir sosial”, melumpuhkan korteks prefrontal ventromedial mereka, menghapuskan rasa bersalah dan perjuangan, dan menawarkan kemudahan sosial dan kejayaan material dan korporat sebagai ganjaran.

Nella juga mendapati bahawa persaudaraan itu diketuai oleh Diana Gordon, seorang penulis kulit hitam berpengaruh yang buku pertamanya diterbitkan oleh Wagner. Percubaan pertama Gordon menggunakan minyak rambut itu adalah pada Kendra Rae Phillips, satu-satunya editor kanan kulit hitam dalam sejarah syarikat Wagner, serta sahabat baik kanak-kanak Gordon. Walaupun lama dianggap mati, Phillips sebenarnya telah melarikan diri sejak Gordon cuba mencuci otaknya.

Setelah dikepung oleh Hazel dan Diana, Nella dihadapkan dengan pilihan untuk menggunakan minyak rambut atau menghadapi nasib yang tidak pasti. Dalam adegan terakhir rancangan itu, Nella muncul untuk mesyuarat penting dengan Jesse, jelas berubah – mungkin yang paling ketara, rambut aslinya, yang dikenakannya dalam afro, kini digantikan dengan wef gaya lurus. Dia menerima ucapan tahniah daripada Hazel dan Diana kerana membuat keputusan yang betul dan diberikan pejabat sudut.

Tetapi di sebalik pintu tertutup, Nella kelihatan membuat panggilan telefon kepada kawan baiknya, Malaika dan Kendra Rae, yang membantu memimpin gerakan perlawanan kepada pencucian otak itu – dan telah membawa Jesse.

Apakah perubahan terbesar dari buku ke skrin?

Dalam novel, ia diungkapkan bahawa Nella telah menggunakan minyak rambut setelah mempertimbangkan bahawa dia tidak pernah merasa bebas. Di penghujung buku, Nella terlepas daripada dipaksa menggunakan minyak rambut oleh Hazel, tetapi mengalah kepada tekanan untuk menggunakannya selepas dia mendapati Jesse telah dicuci otak. Dalam bab terakhir buku itu, Nella didedahkan kini menjadi pembetul keadaan sendiri.

Perubahan lain dari buku ke siri termasuk watak Hazel, yang diberi layanan lebih berlapang dada dan lembut dalam rancangan TV, yang memperuntukkan satu episod penuh untuk latar belakangnya, serta penggambaran perlawanan terhadap pencucian otak. Dalam novel, terdapat perlawanan besar dan teratur terhadap “Other Black Girls” dan konglomerat pencucian otak mereka, sementara dalam siri, Nella hanya bertemu dua orang yang telah melarikan diri secara individu selepas percubaan penukaran mereka, Shani dan Kendra Rae.

Mengapa pengakhiran siri TV berbeza daripada buku?

Walaupun rancangan dan novel itu mempunyai pengakhiran yang sangat berbeza, apa yang dikongsi kedua-duanya adalah ia meninggalkan banyak ruang untuk ditafsirkan. Pengakhiran rancangan itu, khususnya, menunjukkan bahawa mungkin ada lebih banyak kisah Nella yang perlu diceritakan. Walaupun rancangan itu belum diperbaharui lagi, pengakhiran terbuka itu meninggalkan banyak peluang untuk bahan musim kedua.