McCarthy Dilucutkan sebagai Speaker Dewan. Apa yang Berlaku Seterusnya?

McCarthy Dilucutkan Sebagai Speaker Dewan Setelah Undian Bersejarah

Dengan Kevin McCarthy secara rasmi dilucutkan jawatan sebagai Speaker Dewan Perwakilan, Parti Republikan kini perlu memilih pemimpin baru. Tetapi setakat ini tiada siapa yang tampil ke hadapan, dan McCarthy menarik diri daripada pertandingan pada malam Selasa, meranapkan Kongres ke dalam keadaan ketidakpastian dan kekacauan dengan pembiayaan kerajaan akan tamat dalam tempoh sebulan sahaja.

“Mereka tidak boleh mengatakan mereka konservatif kerana mereka marah dan kacau bilau,” kata McCarthy dalam sidang akhbar Selasa malam mengenai lapan Republikan yang mengundi untuk menyingkirkannya. “Mereka bukan konservatif dan mereka tidak berhak mendapat gelaran itu.”

Sementara itu, Republikan Rep. Patrick McHenry dari North Carolina telah dilantik untuk berkhidmat sebagai speaker sementara, jawatan sementara, seperti yang ditetapkan oleh senarai suksesi McCarthy yang dikemukakan pada bulan Januari. Dia memimpin dewan dengan singkat sebelum mengisytiharkan rehat untuk membenarkan Republikan dan Demokrat bermesyuarat secara persendirian.

Dikelilingi oleh pasukan keselamatan barunya, McHenry memberitahu TIME sebelum memasuki mesyuarat dengan Republikan: “Ia banyak… Tetapi saya baik-baik saja.”

Tanpa jalan keluar yang jelas, ramai Republikan meninggalkan Capitol sebaik sahaja undian atas mosi untuk mengosongkan dan bersiap untuk kembali ke daerah masing-masing untuk minggu depan. Ahli parlimen Republikan berkata selepas mesyuarat bahawa Dewan akan berehat sehingga 10 Oktober, dan kemudian mengadakan forum calon speaker pada hari itu sebelum mengundi speaker tetap pada 11 Oktober. Keputusan untuk menangguhkan undian selama lapan hari membuat marah beberapa Republikan, termasuk Rep. Cory Mills dari Florida, yang berkata dalam kenyataan, “Apa yang TIDAK sepatutnya kita lakukan adalah pulang atau menangguhkan kerana kita masih ada kerja yang perlu dilakukan.”

Dengan tempoh jawatan McHenry sebagai speaker sementara tidak pasti, Dewan pada dasarnya dalam keadaan jeda. Rang undang-undang peruntukan yang perlu diluluskan Kongres sebelum 17 November untuk mengelakkan penutupan kerajaan mungkin menghadapi lebih banyak kelewatan, begitu juga bantuan persekutuan kepada Ukraine yang diminta Presiden Joe Biden.

Ahli Dewan kini mendapati diri mereka dalam wilayah yang tidak diketahui, dengan McCarthy menjadi Speaker pertama dalam sejarah AS yang disingkirkan tongkatnya. “Sangat malang kita berada dalam situasi ini,” kata Rep. Pete Aguilar, pengerusi Caucus Demokrat Dewan, kepada TIME serta-merta selepas undian itu, berikrar untuk menyokong Pemimpin Minoriti Hakeem Jeffries menjadi Speaker berikutnya walaupun tidak mempunyai undi mencukupi di Dewan yang dikuasai Republikan.

Tetapi penyingkiran McCarthy juga menggariskan perpecahan dalam dalam Parti Republikan dan menimbulkan persoalan mengenai kepimpinan masa depannya. Dewan boleh bergerak pantas untuk memilih Speaker baru, atau proses itu boleh ditangguhkan sementara Republikan menyusun semula dan mencari calon konsensus. Pada bulan Januari, ia mengambil masa 15 pusingan pengundian selama empat hari bagi McCarthy untuk mengumpul sokongan mencukupi untuk tongkat itu, dan proses yang sama boleh berlaku lagi jika pengeras Republikan mendesak untuk konsesi.

“Jika mosi ini diterima, Dewan akan lumpuh,” kata Rep. Tom McClintock, seorang Republikan California, dalam ucapan di lantai Dewan. “Kita boleh menjangkakan minggu demi minggu undian sia-sia sementara tiada urusan lain boleh dijalankan.”

Sudah pun, beberapa Republikan telah muncul sebagai pengganti berpotensi kepada McCarthy, termasuk Rep. Steve Scalise dari Louisiana, Jim Jordan dari Ohio, Tom Emmer dari Minnesota dan Kevin Hern dari Oklahoma. Nama bekas Presiden Donald Trump juga telah disebut oleh Rep. Troy Nehls dari Texas (Speaker secara teknikal tidak perlu menjadi ahli Dewan). Tetapi tiada yang datang ke hadapan untuk mengatakan mereka mahu jawatan itu.

Ditanya mengenai kemungkinan bertanding untuk jawatan itu, Scalise, Ketua Majoriti Republikan, tidak menolaknya kepada wartawan: “Saya suka bekerja dengan Tom [Emmer] dan pasukan kepimpinan kami, dan kami ada banyak kerja yang perlu dilakukan. Tetapi saya belum membuat sebarang pengumuman rasmi.” Scalise kini sedang berjuang melawan kanser darah dan menjalani rawatan, tetapi dia memberitahu TIME pada malam Selasa bahawa dia “merasa baik.” Emmer, ketua whip dan sekutu rapat McCarthy, telah menunjukkan bahawa dia akan menyokong Scalise. Rep. Matt Gaetz dari Florida, yang memimpin undian untuk menjatuhkan McCarthy, juga menyebut nama Scalise sebagai pengganti berpotensi.

McCarthy memberitahu wartawan dia mungkin menyokong seseorang untuk menggantikannya, tetapi tidak berkongsi siapa yang dia fikir sepatutnya menjadi penggantinya. Dia juga berkata bahawa dia “belum memikirkan” meletak jawatan dari Kongres walaupun serangan dari beberapa anggota partinya.

Mungkin ada drama selanjutnya dalam beberapa hari akan datang kerana pergerakan berasingan mengumpul momentum: beberapa Republikan telah mencadangkan mengusir Gaetz, idea yang disokong oleh Newt Gingrich, bekas speaker Dewan Republikan pada tahun 1990-an. “Ia adalah peribadi,” kata McCarthy tentang langkah Gaetz.
Walaupun McCarthy mendakwa dia mengekalkan “optimisme” tentang masa depan, dia berkata dia mempunyai satu nasihat untuk Speaker seterusnya: “Ubah peraturan.”