Matthew Perry Mahu Diingati Kerana Membantu Orang Lain Dalam Pemulihan Dari Ketagihan

Matthew Perry arrives at the 9th Annual Dinner Benefiting the Lili Claire Foundation at the Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, Calif., on October 14, 2006.

Sebagai peminat di seluruh dunia berkabung atas kematian Matthew Perry, ramai yang mengingati bintang Friends yang dicintai itu kerana cara-cara di mana beliau berusaha untuk membantu orang yang pulih dari ketagihan.

Perry berusia lima puluh empat tahun itu dijumpai mati di rumahnya di Los Angeles pada 28 Oktober, mencetuskan limpahan kasih sayang untuk pelakon itu serta pengakuan terhadap komitmen lamanya untuk membantu orang lain menjadi bebas dari ketagihan. Perry sendiri, yang secara terbuka bercerita tentang perjuangannya dengan ketagihan dadah dan alkohol dalam memoir tahun 2022 beliau berjudul Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing, berkata semasa satu wawancara tahun lalu dengan hos podkas Tom Power bahawa beliau lebih suka diingati kerana membantu orang berbanding kerja beliau dalam Friends sebagai watak ikonik Chandler Bing.

“Benda terbaik tentang saya, tanpa syak lagi, adalah jika seseorang datang kepada saya dan berkata, ‘Saya tidak dapat berhenti minum, bolehkah anda membantu saya?’ Saya boleh berkata ‘ya’ dan mengikuti dan melakukannya,” katanya. “Apabila saya mati, saya tidak mahu Friends menjadi perkara pertama yang disebut. Saya mahu itu menjadi perkara pertama yang disebut. Dan saya akan menghabiskan baki hidup saya membuktikan itu.”

Rakan-rakan dan rakan pelakon Perry, termasuk Mira Sorvino dan Hank Azaria (yang muncul bersama Perry dalam peranan berulang dalam Friends), telah mula memberi penghormatan kepada warisannya dalam perkhidmatan kepada mereka yang berjuang dengan ketagihan.

“Saya mahu meninggalkan kata-kata sendiri Matthew Perry di sini sebagai cara kita mengingatinya,” tulis Sorvino di Twitter. “Tidak akan ada lagi seperti dia- dia menghidupkan begitu banyak hati dengan begitu banyak cara.”

Dalam video yang dimuatnaik di Instagram, Azaria berkongsi bagaimana Perry secara peribadi membantunya menjadi bebas dari ketagihan. “Saya adalah lelaki bebas dari ketagihan selama 17 tahun,” katanya. “Saya mahu berkata malam saya masuk AA, Matthew membawa saya masuk. Selama setahun pertama saya bebas dari ketagihan, kami pergi ke mesyuarat bersama-sama. Sebagai orang bebas dari ketagihan, dia begitu prihatin dan memberi dan bijak dan dia benar-benar membantu saya menjadi bebas dari ketagihan. Saya benar-benar mengharapkan dia dapat menemui ia dalam dirinya untuk kekal dengan kehidupan bebas dari ketagihan lebih konsisten.”

Selain membantu individu seperti Azaria, Perry juga menukar rumah lamanya di Malibu menjadi pusat pemulihan ketagihan bernama Perry House, yang beroperasi sehingga tahun 2015.

“Saya ingin diingati sebagai seseorang yang hidup dengan baik, mencintai dengan baik, sebagai pencari,” kata Perry dalam temu bual tahun 2022. “Dan perkara utamanya adalah dia mahu membantu orang. Itulah yang saya mahukan.”