Matt Gaetz Belum Memikirkan Semua Ini Melalui

McCarthy Disingkirkan Sebagai Speaker Dewan AS Oleh Pembangkang Republikan

Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, buletin politik TIME. Daftar di sini untuk mendapatkan cerita seperti ini dihantar ke peti masuk anda

Dengan trofi politiknya yang masih berlumuran darah, Ahli Kongres Matt Gaetz berjalan perlahan menuruni tangga timur Capitol tidak lama sebelum pukul 5 petang pada hari Selasa. Ahli Republikan Florida itu baru sahaja menetapkan preseden memalukan, menyingkirkan Speaker pertama dalam sejarah AS atas transgresi beraninya yang bekerjasama dengan Demokrat untuk mengekalkan lampu kerajaan menyala. Begitu mengejutkan langkah Kevin McCarthy ini sehingga Gaetz berjaya meyakinkan tujuh Republikan lain untuk menyertai misi jangka pendeknya untuk menjatuhkan salah seorang pengumpul dana parti yang paling berkesan dari tampuk kuasa hanya 10 bulan di jawatan itu.

Gaetz semuanya senyum dan petikan bunyi yang licin. Rambut disapu ke belakang, tan sesegar yang pernah. Matahari mula terbenam di belakang Capitol ketika para wartawan berkerumun di sekitar penganjur kekacauan ini, lapar untuk wawasan beliau tentang kemusnahan yang telah dilakukannya. Gaetz mengambil masanya, memberi setiap wartawan peluang untuk bertanya soalan dan mendengar Gaetz menerangkan kebijaksanaan Gaetz. Tanpa mengira bahawa 210 Republikan – 94% daripada kaucus GOP Dewan – mahu kekal dengan McCarthy memegang tongkat itu. Dan inilah yang tepat seperti yang diharapkan Gaetz: setiap serpihan liputan dari Capitol meletakkan Republikan Florida di pusat cerita, tepat di tempat dia fikir dia sepatutnya berada.

(Demokrat berdiri bersatu dan tidak membuat usaha sama sekali untuk menyelamatkan McCarthy, yang terus melemparkan sindiran kepada parti pembangkang dalam harapan bahawa cukup ramai rakan Republikannya akan berkumpul di sekelilingnya. Walaupun McCarthy melancarkan siasatan pemakzulan yang dipersoalkan terhadap Presiden Joe Biden dan menarik balik perjanjian bajet yang telah dimeterainya dengan Rumah Putih, McCarthy berkata Demokratlah yang mengkhianati beliau.)

Tetapi jelas dalam himpunan Gaetz bahawa dia sebenarnya tidak memikirkan bagaimana semua ini berakhir. Dia berkata dia tidak akan mencari Jawatan Pengerusi; jawatan itu mustahil walaupun dalam keadaan ideal, dan imbangan kuasa semasa di Dewan adalah yang paling sempit untuk Pengerusi penggal pertama sejak 1931. Dia menyokong dengan lemah calon-calon berpotensi lain dan dengan tegas mengulangi tuduhan pengkhianatan McCarthy yang berulang kali. Gaetz juga melepaskan dengkingan tentang kepimpinan yang dirasakan lemah kerana McCarthy memutuskan untuk menggerakkan rang undang-undang perbelanjaan dengan cekap dan bukannya membawa setiap peruntukan tunggal sebagai rang undang-undang subjek tunggal yang berasingan.

“Kita perlu beralih ke langkah seterusnya. Kita belum berada di penghujung proses ini. Paling banyak, kita menghampiri separuh masa,” kata Gaetz sebelum memaparkan kekurangan kesedaran kendiri yang berdiri untuk menetapkan piawaian baru untuk Washington. “Kita perlu mengumpulkan gabungan pemerintahan. Kita perlu membina dari asas kepercayaan.” Ini kaya datang selepas cacian pedas Gaetz di lantai Dewan menuduh McCarthy dan Republikan arus perdana sebagai bidak pemberi sumbangan dan kumpulan kepentingan khas – semuanya sambil mengumpul dana daripada aksi publisiti itu sendiri. Peralihan itu juga datang tanpa setitik ironi hanya beberapa saat selepas Gaetz secara berkesan menjatuhkan pemimpin Republikan, mencampakkan Dewan ke dalam kekacauan sekurang-kurangnya satu minggu lagi, dan membuka gelombang pengumpulan dana baru untuk pundi politiknya.

Dan separuh masa? Bukankah ini agak maju memasuki separuh kedua?

Walaupun satu dekad yang lalu, pemberontakan Gaetz akan menjadi bunuh diri politik. Ketika Newt Gingrich meletakkan asas untuk pengubahsuaian Parti Republikannya pada tahun 1990-an, beliau menerima banyak kritikan – termasuk dari pasukan Presiden George H.W. Bush yang merasa dikhianati. Setelah terlalu jauh melampaui sempadannya dan kehilangan lima kerusi bersih Dewan dalam pilihan raya 1998, Gingrich mengalah dan pulang awal tahun berikutnya. Bekas Pengerusi Dewan John Boehner dan Paul Ryan kedua-duanya merasakan pembakaran dari pemberontak taraf rendah; Boehner berkemas dan pulang ke rumah, sementara Ryan adalah yang pertama Pengerusi GOP dalam beberapa dekad untuk menamatkan penggalnya dan bukannya keluar awal.

Tetapi semua itu adalah sebelum Donald Trump mengabadikan bahawa membakar parti sendiri tidak membawa sebarang hukuman, dan malah boleh menawarkan ganjaran manis. Ia sangat teruk untuk pemerintahan yang baik tetapi sangat baik untuk membina reputasi berasaskan selebriti. Gaetz, seperti Trump, menyalakan imaginasi sebahagian besar basis GOP, yang melihat gangguan sedemikian sebagai berjasa dan bukti perjuangan bagi pihak orang kecil. Para penyokong setia tidak begitu memerlukan kompromi atau malah kerajaan. Ketiadaan kefahaman sengaja mereka tentang apa yang mungkin di Washington yang berpecah membawa mereka pujian daripada golongan mutlak manakala meninggalkan pragmatis merobek pakaian mereka.

Trump boleh membuat bising melalui pertempuran sebelah pihak sedemikian dan mengisytiharkan kemenangan apabila tiada kewujudannya. Lihat sahaja penutupan 35 hari yang dipimpin Trump dan menelan ekonomi AS$11 bilion kerana Trump dan rakan Republikannya tidak dapat bersetuju dengan jumlah wang yang mencukupi untuk keselamatan sempadan. Trump hanya perlu mengisytiharkan dia telah menang walaupun dengan ketiadaan fakta objektif untuk menyokong dakwaan itu.

Bagaimanapun, Gaetz kurang meyakinkan. Trumpisme menyusukan kepercayaan buta – atau sekurang-kurangnya penggantungan fakta – kepada apa yang dinyatakan pemimpinnya. Tiada padanan Gaetzian, yang bermakna mengendalikan operasi berasaskan personaliti tidak mungkin berkesan. Apabila Gaetz pada bulan Januari berlagak melalui pengejaran 15 undi McCarthy yang panjang lebar untuk tongkat kuasa, tiada siapa di luar alam semestanya yang melihatnya sebagai apa-apa selain aksi publisiti. Yang bermakna idea separuh masak pada separuh masa membawa risiko sebenar untuk Republikan, yang pada malam Selasa mengisytiharkan kerja selesai untuk minggu itu sementara mereka berkumpul semula dan memikirkan siapa yang akan memimpin mereka melalui peringkat seterusnya tha