Matt Gaetz Adalah Apa Yang Berlaku Apabila Ahli Politik Mengutamakan Perhatian Berbanding Sokongan

McCarthy To Face Far-Right Attempt To Oust Him As House Speaker

Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, buletin politik TIME. Daftar di sini untuk mendapatkan cerita seperti ini dihantar ke peti masuk anda.

Setiap beberapa tahun, seorang ahli undang-undang di Capitol Hill menangkap kejengkelan kolektif rakan-rakan. Bahkan sebutan mereka sahaja menarik keluhan dramatik, memutar mata buta, dengusan perut. Untuk jendela masa itu, kebanyakan ahli undang-undang mengiktiraf orang ini sebagai pengerusi You Can’t Sit With Us caucus, kedudukan yang diperoleh hampir sepenuhnya melalui ketiadaan malu mereka yang mutlak, dan kecenderungan mereka untuk bertindak seperti remaja manja yang telah kehilangan keistimewaan skrin untuk hujung minggu.

Pada masa ini, remaja yang mendidih itu ialah Rep. Matt Gaetz, Ahli Republikan Florida yang bergerak Isnin malam untuk melancarkan undi untuk menyingkirkan Ketua Dewan Perwakilan Kevin McCarthy dan berkata dia bersedia untuk mengambil sebanyak tembakan yang diperlukan untuk menggulingkan beliau. Gaetz bekerja untuk mengumpul rakan konservatif yang setia terhadap pegangan McCarthy pada loceng beberapa hari selepas Speaker menandatangani perjanjian dengan Demokrat untuk terus menjalankan kerajaan selama enam minggu lagi. Usaha pada minimum mutlak tadbir urus itu bertentangan dengan apa yang Gaetz dan rakan-rakan mahu lihat dalam pemimpin parti mereka dan, menurut mereka, mengkhianati konsesi peribadi McCarthy yang dibuat pada Januari lepas selama lebih daripada sedozen pusingan pemilihan untuk mendapatkan mungkin pekerjaan terburuk di Washington.

Gaetz adalah aksi sulung tahap pertama, tetapi ia boleh melumpuhkan Dewan pada saat negara memerlukannya untuk mengekalkan lampu hidup. Jajak pendapat menunjukkan Republikan sudah bersedia disalahkan jika ada penutupan kerajaan, dan aksi tali pinggang sedemikian hanya memberi kredibiliti kepada hujah Demokrat bahawa GOP tidak boleh dipercayai dengan kayu bakar paling asas sekalipun kerana takut mereka mungkin membakar kerajaan.

Kebanyakan ahli undang-undang, termasuk banyak dalam Freedom Caucus sayap kanan jauh, sudah muak dengan Gaetz. Sedangkan mereka dahulu membenarkan gimiknya, kebanyakan kini hanya menolaknya sebagai kuda pertunjukan yang lebih berminat mendapatkan slot TV daripada meluluskan undang-undang. “Penipu” dan “penipu” telah diketengahkan tanpa segan silu. “Seorang lelaki pintar tanpa moral” adalah penilaian kejam seorang ahli undang-undang. Bahkan penyokong biasa Gaetz semakin jemu dengan tajuk yang dihasilkan tanpa mengira apa jalan cerita hari kedua mungkin kelihatan.

Ahli-ahli undang-undang kiri, kanan, dan tengah semuanya berpendapat pertelingkahan antara Gaetz dan McCarthy adalah satu yang berakar umbi dalam personaliti, bukan keutamaan pentadbiran. Gaetz dan kumpulannya yang semakin mengecil percaya – tanpa bukti – bahawa McCarthy membenarkan siasatan Jawatankuasa Etika Dewan Perwakilan pergi terlalu jauh dan terlalu lama; Jabatan Kehakiman selesai siasatannya tentang dakwaan hubungan Gaetz dengan siasatan penyeludupan seks tanpa tuduhan jenayah, walaupun panel etika Dewan masih meneruskannya. McCarthy berkata dia tidak ada kaitan dengan siasatan etika, tetapi Gaetz melihat dendam McCarthy pada setiap belokan dan sudah membuat pergerakan untuk bertanding sebagai gabenor Florida pada 2026. (Perselisihan itu juga baik untuk membina rangkaian nasional selepas percubaan pertama padam setelah Gaetz berpecah dengan pengacau lain, Rep. Marjorie Taylor Greene dari Georgia.) Gabungan berbahaya paranoia lampau dan dendam telah dihasilkan. Dalam satu mesyuarat minggu lalu, seorang ahli undang-undang menyuruh Gaetz untuk “pergi mampus” selepas dia sekali lagi mengemukakan tuduhan tidak berasas tentang tangan rahsia McCarthy terhadapnya.

Gaetz tidak kelihatan terganggu dengan reaksi negatif. Tujuan seni persembahan sedemikian adalah untuk mendapatkan perhatian. Gaetz boleh membaca bilik sebaik sesiapa sahaja di sekelilingnya. Dia mungkin faham sokongannya menghilang dalam masa nyata. Gaetz tidak membuat main untuk jawatan pengerusi sendiri; kekuatannya adalah dalam menggegarkan tajuk dan derma kempen, bukan tadbir urus. Selepas semua, ini adalah tokoh yang mengundi pembiayaan Covid-19 sambil memakai topeng gas, menghalang McCarthy daripada menjadi Speaker pada pusingan ke-14 pemilihan dengan membuang undi sebagai hadir, dan mencari cara untuk suntik perang budaya drama ke dalam pendengaran tentang pembiayaan untuk Ukraine, dan kelihatan di mana-mana dia boleh.

Adapun McCarthy, jawatannya sebagai speaker tidak lagi berada di tangan partinya sendiri. Jika Demokrat kekal bersatu dan mengundi untuk menyingkirkan McCarthy, tiada apa yang boleh menyelamatkannya, kerana Gaetz mempunyai lebih daripada lima Republikan yang dia perlukan untuk menenggelamkan Speaker dalam undian sebaliknya partisan. Beberapa progresif bersumpah tidak akan menyelamatkan McCarthy, walaupun Pemimpin Demokrat Hakeem Jeffries belum lagi menunjukkan tangannya. Whip Demokrat Katherine Clark memberitahu rakan sekerja mereka akan mengadakan perbualan tentang bagaimana parti harus mengundi jika usul untuk menyingkirkan McCarthy sampai ke lantai. Singkatnya: Demokrat mungkin berakhir dengan kata putus yang besar dalam memilih Republikan yang akan memimpin Dewan, sama seperti mereka mengunci lengan dengan McCarthy lewat Sabtu untuk mengekalkan Washington terbuka dan berjalan.

Langkah sedemikian pasti jauh dari matlamat yang dinyatakan Gaetz. Tetapi mungkin itulah keseluruhan titiknya. Gaetz sudah lama menyerah permainan bahawa dia mendorong untuk menyingkirkan McCarthy. Tetapi mungkin itulah keseluruhan titiknya. Gaetz sudah lama menyerah permainan bahawa dia mendorong untuk menyingkirkan McCarthy demi sebab yang konservatif. Dia hanya mahu perhatian.