Masyarakat Yahudi Argentina mengenang serangan bom tahun 1994 yang membunuh di tengah-tengah peperangan Israel-Hamas

(SeaPRwire) –   Pada 7 Oktober, apabila militan Hamas menyerang pelbagai sasaran di Israel, membunuh beratus-ratus dan menculik orang lain, Marina Degtiar merasakan dia telah kembali ke masa lampau, ke 18 Julai 1994.

Apa yang berlaku di Buenos Aires 30 tahun yang lalu memecahkan beliau. Sebuah van yang dimuatkan bom meletup di dalam pusat komuniti Yahudi di mana abangnya Cristian berusia 21 tahun bekerja.

Ia merupakan serangan jenis itu yang paling teruk dalam sejarah Argentina, membunuh 85 – abang Degtiar antara mereka – dan mencederakan 300.

Pembunuhan Persatuan Israel-Argentina Bersama, dikenali dengan singkatan Bahasa Sepanyolnya AMIA, datang dua tahun selepas serangan bom 1992 terhadap kedutaan Israel di Argentina, yang membunuh 29 orang. Pegawai Israel menyatakan tujuh mangsa tidak pernah diidentifikasi.

Peguam negara Argentina menyalahkan pegawai Iran atas perancangan serangan AMIA dan, tetapi tiada seorang pun yang disabitkan. Iran telah enggan menyerahkan bekas pegawai dan diplomat yang menghadapi tuduhan dan menafikan sebarang keterlibatan.

Bagi banyak yang kehilangan kawan dan keluarga kepada serangan itu, masa tidak pernah menyembuhkan kesakitan mereka. Bagi sesetengah, ia telah diperburuk oleh ketiadaan keadilan dalam kes itu dan pecahnya perang Israel-Hamas.

“Jika anda tanya saya bagaimana saya, saya berasa emosi,” kata Degtiar. “Saya rasa sangat sedih kerana apa yang berlaku di Israel mempengaruhi kami sebagai manusia, sebagai Yahudi, dan saya secara peribadi.”

Degtiar berkata dia telah hidup dua kehidupan – satu sebelum kehilangan Cristian dan satu selepas kematiannya.

Dekad yang lalu, dia biasanya merasakan bahawa keluarganya tinggal jauh dari bom yang mereka lihat jatuh di TV.

“Tiga puluh tahun yang lalu, tidak wajar, di sini di Argentina, untuk bercakap tentang keganasan,” kata Degtiar. “Bom tidak meletup di rumah seperti yang pertama kali meletup di kedutaan, atau dalam kes saya, dalam serangan terhadap AMIA.”

Selepas berbulan-bulan berkabung mendalam, dia memutuskan bahawa terbenam dalam kesakitannya adalah tidak menghormati kehidupan abangnya, jadi dia bertindak.

Dia menghabiskan tahun berkongsi kisahnya di kalangan kumpulan bantuan diri dan akhirnya menjadi seorang ahli psikologi. Kini khusus dalam kaunseling berkabung, Degtiar menghiburkan mereka yang berkabung ke atas seorang yang dicintai, seperti yang pernah dilakukannya.

Dalam pendekatan terhadap pesakit, biasanya dia mendedahkan bahawa dia kehilangan seseorang juga dan oleh itu dapat bersimpati dengan mereka.

“Saya membina diri saya sebuah kehidupan yang membenarkan saya bercakap tentang Cristian, abang saya, setiap hari,” kata Degtiar. “Saya sebut nama abang saya setiap hari dalam hidup saya.”

Sandra Miasnik tidak mengetahui apa yang berlaku pada 7 Oktober melalui berita.

Keganasan itu menyusup ke rumahnya di Buenos Aires melalui kumpulan WhatsApp: Satu skrin menunjukkan sepupunya Shiri Bibas memeluk dua anak berambut merah di atas mesej. “Mereka membawanya pergi.”

“Saya ingat masa itu dengan baik,” kata Miasnik. “Saya berkata: ‘Tidak, itu bukan dia.’ Periksa mekanisme pertahanan psikologi untuk tidak melihat apa yang anda lihat.”

Dia berjalan di sekeliling rumahnya tanpa tahu apa yang harus dilakukan, menunggu maklumat. Kemudian dia mengetahui bahawa pak ciknya José Luis Silberman, yang berhijrah dari Argentina ke Israel pada tahun 70-an untuk mencari kehidupan jauh dari diktator, dibunuh oleh Hamas.

Selepas serangan Hamas, Kementerian Luar Negeri Argentina mendedahkan bahawa tujuh warganegara Argentina terbunuh, sementara 15 lagi diculik dari rumah mereka. Di antaranya adalah sepupu Mianisk dan, yang termuda diangkut ke Gaza.

Presiden Javier Milei – yang telah menunjukkan minat awam dalam agama Yahudi – melakukan perjalanan ke Israel pada akhir Januari dan menyeru pembebasan 11 orang Argentina yang masih ditahan.

Miasnik berkata serangan Hamas, walaupun berlaku jauh dari Argentina, melepaskan kesedihan dan ketakutan yang terasa familiar di dalam komuniti Yahudi terbesar Amerika Latin.

“Apa orang Argentina boleh katakan bahawa keganasan itu (hanya) di Timur Tengah?” kata Miasnik. “Ia bukan beribu-ribu batu jauh. Ia tepat di sini, dengan kami.”

Kakitangan dari pusat komuniti AMIA segera menawarkan sokongan kepada sanak saudara Argentina mangsa Hamas. Miasnik tidak menerima segera.

“Saya fikir saya mempunyai kestabilan, dan tiba-tiba saya mengetahui bahawa saya tidak pernah mengalami situasi seperti ini,” katanya.

Dia bertemu Degtiar selepas sambutan simbolik hari jadi keponakannya, dan kemudian pergi kepadanya untuk kaunseling. Orang lain mendekati Miasnik untuk berkongsi kata-kata menghibur, membuatnya merasa bahawa dia tidak sendirian.

“Saya tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan sisi keagamaan Yahudi, tetapi saya menyambung semula dengan identiti saya,” kata Miasnik. “Ini tidak hanya berlaku kepada keluarga saya. Ia berlaku kepada komuniti.”

Setiap tahun, sanak saudara mangsa serangan 1994 kembali ke ibu pejabat pusat komuniti, di mana bangunan baru didirikan.

Ia adalah gestur simbolik, kata Amos Linetzky, presiden AMIA. “Bukan kerana isu keagamaan, tetapi kerana dan mereka tidak dapat melakukannya. Mereka menjadikan kami lebih kuat dan kami masih di sini, di tempat yang sama.”

Diasaskan 130 tahun lalu, pusat ini kini menyelia kubur, institusi pendidikan, mempromosikan aktiviti kebudayaan dan memberikan bimbingan untuk orang yang mencari pekerjaan.

Ia juga melabur dalam memelihara sejarah untuk generasi muda, kata Linetzky. Pusat ini menganjurkan kempen tahunan untuk mengingati serangan itu dan memberi penghormatan kepada yang meninggal dunia.

“Lalu masa tidak boleh menjadi alasan untuk dilupakan,” kata Linetzky.

Di luar bangunan, pokok ditanam untuk mengenang mangsa. Patricia Strier, yang kehilangan saudaranya Mirta dalam letupan itu, kerap melawat.

“Saya memberinya kecupan, saya sentuhnya, saya bercakap dengannya,” kata Strier. “Pokok Mirta indah. Ia penuh daun.”

Kematian Mirta tidak disahkan dengan segera. Strier menghabiskan seminggu meminta maklumat di hospital, mayat dirakam dan balai polis. Dia berkata dia memahami kesedihan dan ketidakpastian mereka yang menunggu berita tentang sanak saudara mereka di tengah peperangan Israel-Hamas.

“Pada mulanya saya hanya memikirkan bagaimana ini akan memberi kesan kepada keluarga dan kawan-kawan saya di sana (di Israel), tetapi kemudian kesakitan saya meningkat kerana saya melihat diri saya tercermin dalam serangan pengganas di mana saudara saya meninggal,” kata Stier. “Kami juga mangsa.”

Kesakitannya tidak berkurangan, tetapi – seperti Degtiar – dia cuba mengekalkan saudaranya rapat dengannya.

Tujuh hari selepas letupan itu, dia bermimpi tentang Mirta yang lebih muda, berseri-seri. “Mengapa anda ketawa jika kami semua putus asa untuk menemui anda?” Tanya Strier dalam mimpinya. “Saya baik-baik saja,” saudaranya menjawab sambil tersenyum.

Telefon berbunyi selepas dia bangun dan panggilan itu mengesahkan kematian Mirta.

Pada altar sederhana di mana dia menyalakan lilin Shabbat setiap Jumaat, Strier menyimpan beberapa gambar ibu bapanya dan Mirta. Saudaranya jarang tertawa, kata Strier, dan ibunya berhenti melakukannya apabila letupan itu membunuh anak perempuannya. Strier memilih mengingat mereka tersenyum.

“Itulah cara saya membayangkan mereka semua,” kata Strier. “Cahaya datang dari atas, dari orang saya cintai, dari malaikat saya, dan saya mempunyai mereka semua terletak, masing-masing di tempatnya, supaya tidak melupakan mana-mana daripada mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.