Mari Jujur Tentang Kebencian yang Memacu Serangan Hamas

Israel Declares War Following Large-Scale Hamas Attacks

Pembunuhan beramai-ramai Hamas yang berlaku pada hujung minggu lalu bukanlah hasil daripada dekad “pendudukan”. Israel meninggalkan Gaza pada tahun 2005, mencabut keluarga dan merenggut negara ke dalam perdebatan penuh ghairah dalam perjalanan. Tiada peneroka, askar IDF tunggal, atau mana-mana jenis kakitangan Israel yang kekal di Jalur Gaza.

Tidak, pembunuhan beramai-ramai ini adalah fungsi kebencian – jenis ketidaktoleranan toksik dalam bentuk tulennya.

Ia telah bertahun-tahun di dalam pembuatan, dan sama seperti ia memerlukan perancangan ketenteraan dan logistik canggih, ia juga memerlukan bertahun-tahun penanaman ideologi – menabur biji kebencian anti-Yahudi. Sesungguhnya, seseorang tidak boleh melihat apa yang Hamas lakukan tanpa memahami pemikiran mereka tentang orang Yahudi.

Hamas dan rakan-rakan konspirasi mereka di dunia Islam telah memfitnah orang Yahudi selama berdekad-dekad, bermula dengan piagam pengasas mereka, yang penuh dengan empedu anti-Yahudi. Mereka membina seluruh seni bina anti-Yahudi yang merentasi dunia dan merentasi bidang dari akademia ke agama, politik dan budaya. Terdapat banyak orang yang sepatutnya mendesak penyelesaian adil kepada konflik Israel-Palestin, tetapi sebaliknya mengamalkan ideologi kebencian yang tidak melihat orang Yahudi sebagai layak mendapat sekeping tanah atau bahkan sebagai pesaing sejarah yang setara dalam perjuangan bersejarah. Ia melihat mereka sebagai kurang manusia.

Dari mimbar masjid ke halaman op-ed ke rak kedai buku di seluruh dunia Arab, Protokol Tua-tua Zionis, Mein Kampf Hitler dan karya fiksyen dan kebencian zaman-berzaman lain telah dijaja, dikemas kini, dan disempurnakan sehingga bahagian besar orang ramai berhenti melihat Zionis atau orang Israel atau orang Yahudi sebagai manusia sudah lama. Kanak-kanak sekolah diajar untuk membenci Israel, orang Yahudi ditunjukkan sebagai sebahagian daripada kurikulum rasmi, dan “kem musim panas” melibatkan pembelajaran cara menembak senjata automatik dan menculik orang Israel.

Dan inilah bagaimana pembunuhan beramai-ramai itu berlaku.

Dunia di mana anda melihat seluruh suku kaum sebagai lebih rendah – sebagai lipas, sebagai haiwan perosak – inilah bagaimana anda membenarkan menembak ratusan remaja tidak bersenjata di konsert, bagaimana anda membenarkan lelaki pergi dari rumah ke rumah dan membunuh ibu bapa di jarak dekat di hadapan anak-anak mereka, bagaimana anda sahkan sengaja membakar rumah dengan orang tua yang lemah, tidak berupaya melarikan diri; bagaimana anda terangkan menculik kanak-kanak yang masih belum cukup umur untuk bercakap dan mempersendakan mereka di hadapan kamera; bagaimana anda maafkan menghina mayat, menginjak muka mereka sambil menyeringai untuk kamera.

Ini bukan normal, bukan pada sebarang piawaian.

Walau bagaimanapun, ia adalah normal dalam konteks sejarah. Terdapat masa-masa lain sepanjang berabad-abad di mana satu kaum melihat yang lain sebagai apa sahaja kecuali manusia. Dari Eropah dan pedagang hamba Amerika yang memperhambakan penduduk seluruh benua, hingga ke genosid di Rwanda dan Kemboja, dan, sudah tentu, di Jerman Nazi.

Reich Ketiga membina empayar luas berdasarkan idea teras menjawab “Soalan Yahudi”. Ia berkembang ke semua bidang, bukan sahaja ketenteraan, tetapi juga seni, industri, agama, dan lain-lain, menginstrumentalkan sektor-sektor ini untuk mengejar objektif mereka untuk memusnahkan dunia daripada bangsa Yahudi. Bertahun-tahun lamanya, jiran mereka di Eropah mengabaikan fakta atau meremehkan hasrat mereka atau menolak matlamat yang dinyatakan. Ia memerlukan gabungan kuasa Bersekutu dan penemuan mengerikan dan unik kem tumpuan, untuk membangunkan hati nurani Barat, atau sekurang-kurangnya memaksa ia berdepan dengan harga kelesuan dan kejahilan moralnya.

Sedikit yang menyangka kegagalan moral sebegitu teruk boleh berulang. Tiada siapa yang membayangkan mungkin bagi dunia untuk melepasi momen sedemikian sekali lagi. Saya tahu apa yang akan saya lakukan, orang biasa memberitahu diri mereka, cuba menenangkan hati nurani mereka.

Fikirkan sekali lagi.

Dan namun, walaupun dengan pemandangan wanita yang dianiaya dan dirogol dipamerkan di seluruh Gaza oleh militan yang gembira dan disorak oleh orang ramai yang bersorak, kita melihat perhimpunan di seluruh Amerika dan di ibu kota Eropah memuji perlawanan dan menafikan kekejaman begitu jelas sehingga membuat minda terkejut dan jiwa menggigil. Kita melihat pelajar di universiti paling berprestij dan terkenal kita, Harvard, menyalahkan Israel atas pembunuhan rakyatnya sendiri. Di ADL, kami menjejaki puluhan demonstrasi dan op-ed yang tidak terkira banyaknya yang menyalahkan Israel atas pembunuhan rakyatnya sendiri di tangan pengacau dengan senjata automatik, lelaki yang dibiayai dan dilatih dalam seni kematian yang gelap oleh Republik Islam Iran.

Jika kita mahu maju dan menangani kerosakan moral sedemikian, ia tidak akan dicapai selepas satu gerakan ketenteraan tunggal di Gaza. Seperti yang kita lihat selepas Perang Dunia II, kita memerlukan pengiraan falsafah dan psikologi, pembersihan menyeluruh ideologi anti-Yahudi dan kebencian yang membawa orang untuk mengejek kehidupan dan bertepuk tangan kematian.

Kita memerlukan “de-Nazifikasi” zaman moden yang berusaha mencari penyelesaian politik kepada jalan buntu Israel-Palestin. Ia mesti menangani ketidaksenonohan moral mutlak di teras anti-Zionisme yang membakar pembunuhan beramai-ramai Hamas, yang memenuhi khotbah imam yang tidak terkira banyaknya di seluruh dunia Islam, yang memaklumkan pelajar kolej yang memuji pembunuhan beramai-ramai sebagai “dekolonisasi”, yang memberitahu aktivis bahawa adalah wajar untuk mengeluarkan swastika di telefon bimbit mereka apabila mereka melihat seorang Yahudi.

Inilah perjuangan sebenar dan jangka panjang. Dalam jangka pendek, cabaran sukar bagi tentera Israel adalah menyasarkan infrastruktur Hamas – pusat operasi, di mana mereka menyimpan peralatan, di mana kepimpinan Gaza mereka bersembunyi – sambil membuat segala usaha untuk menghadkan korban awam. Tetapi akan mengambil masa berdekad-dekad untuk membasmi dunia daripada penyakit anti-Zionisme yang telah menetap seperti wabak kekal.

Proses ini mesti bermula sekarang.