Margin Pilihan Semula Presiden Azerbaijan Setengah 90% Bangkitkan Kebimbangan Atas Sistem ‘Terhad’

(SeaPRwire) –   Presiden Ilham Aliyev Azerbaijan secara rasmi memenangi penggal jawatan yang lain dengan 92.12% undi, kata Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat negara itu Jumaat.

Pemerhati pilihan raya bagaimanapun telah menyatakan kebimbangan tentang undi itu. Pertubuhan untuk Keselamatan dan Kerjasama di Eropah mengatakan Khamis bahawa pilihan raya itu berlangsung dalam persekitaran yang terhad dengan tiada persaingan politik yang sebenar.

Aliyev telah berkuasa selama lebih 20 tahun. Beliau telah memanggil undi awal ketika beliau menikmati lonjakan populariti selepas pasukannya dengan cepat merebut semula rantau Karabakh dari pemisah etnik Armenia yang menguasainya selama tiga dekad. Beliau kini memimpin penggal jawatan tujuh tahun yang lain.

Undi Rabu, “berlangsung dalam persekitaran terhad dan … ditandai dengan penindasan suara kritikal,” kata Artur Gerasymov, penyelaras khas dan ketua kumpulan pemerhati pilihan raya OSCE di Azerbaijan.

Aliyev “tidak ditantang secara bermakna,” dan kerana had kepada media bebas, masyarakat sivil dan parti politik lain, pertandingan itu “kehilangan pluralisme sebenar,” kata Gerasymov Khamis. Beliau menambah bahawa “ketiadaan hampir analisis laporan” dalam media Azerbaijan menghalang keupayaan pengundi untuk membuat pilihan yang bermaklumat.

Pakar mencadangkan bahawa Aliyev memindahkan undi ke hadapan untuk mengambil kesempatan daripada lonjakan popularitinya berikutan serbuan September di Karabakh. Beliau akan berada di bawah sorotan sekali lagi November apabila Azerbaijan, sebuah negara yang bergantung berat pada hasil sumber tenaga fosil, menjadi tuan rumah persidangan perubahan iklim PBB.

Aliyev, 62, telah berkuasa sejak 2003 apabila beliau menggantikan bapanya, yang merupakan ketua Parti Komunis Azerbaijan dan kemudian presiden selama satu dekad apabila negara itu menjadi merdeka selepas .

Aliyev telah mengisytiharkan bahawa beliau mahu undi ini “menandakan permulaan zaman baru,” di mana Azerbaijan mempunyai kawalan penuh ke atas wilayahnya.

Rantau itu, yang dikenali secara antarabangsa sebagai Nagorno-Karabakh, dan kawasan luas sekitarnya datang di bawah kawalan penuh tentera etnik Armenia disokong Armenia pada akhir perang pemisahan pada 1994.

Azerbaijan merampas semula bahagian-bahagian Karabakh dan kebanyakan wilayah sekitarnya pada 2020 dalam perang enam minggu yang mengakhiri dengan perjanjian gencatan senjata. Pada Disember 2022, Azerbaijan memulakan sekatan jalan menghubungkan rantau itu dengan Armenia, menyebabkan kekurangan makanan dan bahan api, dan kemudian melancarkan serbuan September 2023 yang menewaskan tentera pemisah dalam masa satu hari sahaja dan memaksa mereka meletakkan senjata.

Lebih 100,000 etnik Armenia melarikan diri dari rantau itu, meninggalkannya hampir kosong.

Zaman kuasa Aliyev ditandai dengan pengenalan undang-undang yang semakin ketat yang menyekat perdebatan politik, serta penangkapan ahli pembangkang dan wartawan bebas – termasuk dalam tempoh kempen presiden pilihan raya.

Dua parti pembangkang utama Azerbaijan – Musavat dan Barisan Rakyat Azerbaijan – tidak mengambil bahagian dalam undi itu, dan beberapa ahli pembangkang mendakwa ia mungkin dipalsukan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.