Mantan Presiden Chile Sebastian Pinera meninggal dunia dalam kemalangan helikopter pada usia 74 tahun

(SeaPRwire) –   Sebastián Piñera, bekas presiden Chile dua kali yang menghadapi kebangkitan sosial diikuti oleh pandemi dalam tempoh kedua, meninggal dunia Selasa dalam kemalangan helikopter. Beliau berusia 74 tahun.

Menteri Dalam Negeri Chile Carolina Tohá mengesahkan kematian bekas presiden itu. Tiada butiran lanjut dikeluarkan segera tentang punca kemalangan itu.

Berkhidmat sebagai presiden dari 2010 hingga 2014 dan sekali lagi dari 2018 hingga 2022, Piñera ketika momen krisis, termasuk akibat gempa bumi dan tsunami berkekuatan 8.8.

Beliau mendapat perhatian untuk pentadbiran penyelamatannya terhadap pekerja tambang Chile yang terperangkap pada 2010, dan tadbir urusannya ketika Chile ditempatkan antara lima negara teratas untuk kadar vaksinasi untuk penyakit itu.

Warisannya tercemar oleh penindasan keganasan polis pada Oktober 2019 terhadap peserta protes yang menunjuk perasaan terhadap sistem pendidikan, kesihatan dan persaraan negara bermula dari rezim tentera 1973-1990. Siasatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mendakwa polis menggunakan kekerasan “dengan salah dan tidak selektif” menyebabkan kecederaan peserta protes, dan perlakuan kerajaan terhadap tahanan jumlah kepada penyiksaan.

Kekacauan sosial akhirnya membawa kepada dua percubaan untuk mengemaskini perlembagaan yang diwarisi dari kerajaan tentera, tetapi kedua-duanya gagal.

Kematian Piñera datang ketika Chile sudah pulih dari kebakaran liar besar-besaran yang meragut nyawa banyak orang di rantau tengah negara itu.

Presiden Chile Gabriel Boric memberi penghormatan kepada Piñera dalam ucapan Selasa petang sebagai pemimpin “mencari yang terbaik untuk negaranya,” menyoroti pengurusannya terhadap wabak dan kecemasan lain. “Beliau adalah seorang demokrat sejak permulaan,” kata Boric.

Kematian itu juga menarik keluarnya ucapan takziah dari pemimpin dan bekas pemimpin dari kiri dan kanan.

Presiden Brazil Luiz Inacio Lula da Silva menulis di X, bekas Twitter, bahawa ia menyedihkan bahawa Piñera telah meninggal dunia “secara tiba-tiba.”

“Kami bekerja untuk memperkukuh hubungan antara negara kami dan kami sentiasa mempunyai dialog yang baik apabila kami berdua menjadi presiden, dan juga apabila kami tidak,” katanya.

Presiden Argentina Javier Milei menghantar takziah, begitu juga dengan pendahulunya, Cristina Fernández de Kirchner.

“Seperti yang diketahui semua, kami tidak mempunyai idea yang sama, tetapi kami sentiasa bersatu oleh hubungan yang sangat menghormati: beliau adalah seorang kanan tetapi sangat demokratik,” kata Fernández. “Saya mengingati dengan kasih sayang rasa humor dan kehangatan keluarganya, yang saya jumpai di Chile.”

Piñera memiliki kekayaan kelima terbesar di Chile, dianggarkan sekitar $3 bilion. Beliau bekerja sebagai akademik di beberapa universiti selama hampir 20 tahun dan sebagai konsultan untuk Bank Pembangunan Antara-Amerika dan Bank Dunia. Apabila beliau menutup masa jawatannya, beliau telah mewujudkan pekerjaan yang dianggarkan 1 juta.

Sebagai ahli perniagaan pada tahun 1970-an hingga 1990-an, beliau bekerja dalam pelbagai industri, termasuk hartanah. Beliau memegang saham dalam syarikat penerbangan utama, telekomunikasi, hartanah dan tenaga. Beliau juga mencipta salah satu syarikat kad kredit terbesar di negara itu. Pada tahun 2009, beliau menyerahkan pengurusan perniagaannya kepada orang lain.

Beliau memasuki politik mewakili kanan pusat, yang merupakan sokongan awam tentera terhadap rejim tentera. Walau bagaimanapun, apabila beliau berkhidmat sebagai senator bebas, beliau mengundi terhadap lanjutan diktator Augusto Pinochet (1973-1990).

Beliau bertanding tiga kali untuk presiden Chile. Pada tahun 2006, beliau kalah kepada sosialis Michelle Bachelet; kemudian pada tahun 2010 beliau mengalahkan bekas Presiden Eduardo Frei dan terpilih pada tahun 2010. Empat tahun kemudian, pada tahun 2018, beliau memenangi penggal empat tahun kedua selepas mengalahkan bebas kiri.

Dua belas hari sebelum permulaan penggal pertamanya, gempa bumi berkekuatan 8.8 dan tsunami mengorbankan nyawa 525 orang dan memusnahkan infrastruktur Chile tengah-selatan.

Agenda kerajaan Piñera ditangguhkan untuk menangani pembinaan semula kecemasan. Pada tahun 2010, beliau juga memimpin penyelamatan tanpa sebelumnya 33 pekerja tambang yang terperangkap selama 69 hari di dasar lombong runtuh di gurun Atacama utara.

Penyelamatan itu dan keadaan buruk yang ditanggung pekerja tambang terselamatkan menarik perhatian dunia. Salah satu kiriman media sosial terakhir pemimpin yang meninggal dunia mengenang penyelamatan mereka.

“Ia adalah lagu kepada kehidupan yang memberi inspirasi kepada dunia dan menunjukkan semangat dan jiwa terbaik bangsa Chile,” tulis beliau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.