Mantan Presiden Brazil Jair Bolsonaro disiasat kerana didakwa mengganggu paus sirip lebar

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden Brazil Jair Bolsonaro sedang disiasat atas tuduhan telah “mengganggu” paus jambul semasa menunggang kenderaan air peribadi di luar pantai Sao Paulo tahun lalu.

Bolsonaro hadir di balai polis persekutuan di Sao Paulo pada Selasa untuk bertemu dengan pegawai, bersama peguamnya dan penasihat terdahulu yang juga hadir ketika kejadian dakwaan berlaku.

Siasatan ini hanyalah salah satu daripada banyak masalah undang-undang yang dihadapi oleh bekas pemimpin sayap kanan itu. Sejak meninggalkan jawatan setahun lalu, Bolsonaro telah dilarang bertanding untuk jawatan sehingga 2030, disiasat atas dakwaan merancang rampasan kuasa untuk menyingkirkan penggantinya daripada kuasa dan paspornya dirampas.

Dalam video Jun 2023 yang tersebar di media sosial, seorang lelaki dilihat menunggang kenderaan air peribadi rapat dengan paus, kelihatan merakam pertemuan itu dengan telefon bimbit. Peguam Negara Persekutuan, yang juga menyiasat kes itu, berkata lelaki itu kelihatan seperti Bolsonaro.

, kenderaan bermotor mesti mengekalkan jarak minimum 100 meter dari paus dan cetacean lain. Sebarang cubaan sengaja untuk mendekati mereka boleh membawa hukuman sehingga dua hingga lima tahun penjara dan denda.

Lelaki di atas kenderaan air peribadi kelihatan kira-kira 15 meter dari haiwan itu, kata peguam negara tahun lalu.

Bagi besar pengikut Bolsonaro, kes ini adalah contoh lagi bahawa bekas pemimpin mereka sedang dianiaya secara politik – dakwaan yang sering dibuatnya sejak meninggalkan jawatan.

Minggu lalu, pegawai di ibu negara, Brasilia, mesoyakan Bolsonaro atas dakwaan merancang rampasan kuasa, dalam usaha untuk menyingkirkan penggantinya, Luiz Inácio Lula da Silva, daripada kuasa. Bolsonaro, yang paspornya dirampas dalam operasi polis sebelum ini, memilih untuk bersungguh-sungguh.

Dokumen Mahkamah Agung menunjukkan bahawa penyiasat percaya Bolsonaro dan beberapa orang bawahannya, termasuk bekas menteri dan penasihat tentera kanan, menyediakan perintah yang akan mengisytiharkan undi pilihan raya 2022 sebagai palsu, jika Bolsonaro kalah dalam pilihan raya kepada lawannya dari kiri, Lula.

Perintah itu juga merancang untuk menangkap seorang hakim Mahkamah Agung dan memanggil pilihan raya baharu. Bolsonaro kalah, tetapi perintah itu tidak pernah dikeluarkan, dan rancangan yang dikatakan itu tidak pernah dilaksanakan.

Bolsonaro juga dilarang bertanding untuk jawatan sehingga 2030 oleh panel hakim, yang menyimpulkan bahawa beliau telah menyalahgunakan kuasanya dan melemparkan keraguan tidak berasas terhadap sistem undian elektronik negara.

Tahun lalu, Bolsonaro, isterinya dan rakan rapat terpaksa menghadapi soal siasat pegawai polis dalam kes lain lagi, selepas cubaan menyeludup masuk perhiasan berlian dilaporkan bernilai $3 juta dan jualan dua jam tangan mewah yang diterima Bolsonaro sebagai hadiah dari Arab Saudi semasa berkhidmat.

Polis juga menyiasat agensi perisikan negara dan didakwa mengintip lawan politik Bolsonaro semasa beliau berkuasa, yang berakhir pada Disember 2022.

Bolsonaro menafikan sebarang salah laku.

Pakar undang-undang berkata jika polis dapat membuktikan Bolsonaro sengaja mendekati paus, beliau hanya berisiko didenda paling tinggi. Menurut laman berita online G1, seorang politik tempatan didapati bersalah atas tuduhan serupa dan di lokasi yang sama didenda 2,500 reais (hanya melebihi $500).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.