Mantan Perdana Menteri Pakistan Nawaz Sharif Kembali Ke Tanah Air Sebelum Undian

ISLAMABAD – Bekas Perdana Menteri Pakistan, Nawaz Sharif yang telah dipilih sebanyak tiga kali kembali ke negara asalnya Sabtu dari Dubai, menamatkan empat tahun buangan diri di London kerana beliau mahu mendapatkan sokongan pengundi dalam pilihan raya parlimen yang akan datang pada Januari.

Beliau dijangka akan berhadapan dengan saingan sengit daripada parti bekas perdana menteri dan lawan utamanya, Imran Khan, yang telah digulingkan dalam undi tidak percaya pada April 2022 dan kini sedang dipenjara selepas mahkamah menjatuhkan hukuman tiga tahun penjara ke atas kesalahan rasuah.

Sharif telah menjadi buruan sejak beliau gagal untuk hadir di hadapan mahkamah Pakistan pada tahun 2019 berikutan sabitannya dan hukuman penjara 10 tahun atas tuduhan rasuah. Khan ketika itu membenarkan beliau pergi ke luar negara untuk menerima rawatan perubatan selepas mengadu sakit dada. Sharif kemudian memanjangkan tempoh tinggalnya di London dengan mengatakan doktornya tidak membenarkan beliau untuk bepergian.

Dua hari yang lalu, mahkamah persekutuan Pakistan memberikan beliau beberapa hari perlindungan dalam kes-kes rasuah, membersihkan jalan untuk pulang ke tanah air dari buangan diri di London. Di Lapangan Terbang Antarabangsa Islamabad Sabtu, penasihat undang-undang dan ahli kanan parti Muslim Liga Pakistan memberikan sambutan yang hangat kepadanya.

Beliau dijangka akan menyampaikan ucapan di perhimpunan besar-besaran di bandar Lahore timur hari ini juga dan pulangannya datang ketika Pakistan mengalami keadaan politik yang semakin meruncing dan salah satu krisis ekonomi terburuk.

Di Lahore, penyokong Sharif menghiasi bandar itu dengan gambar dan bendera parti beliau. “Hari ini saya akan kembali ke Pakistan selepas empat tahun dan saya berasa sangat gembira dengan kurnia Allah,” kata Sharif kepada wartawan sebelum berlepas ke Islamabad dari Dubai. Beliau tiba di Emiriah Arab Bersatu Jumaat dari Arab Saudi selepas bepergian ke sana minggu lepas dari London.

Beliau berkata ekonomi dan keadaan politik Pakistan kedua-duanya merosot dalam tahun-tahun kebelakangan ini, mengikut beberapa video yang dikongsi oleh parti Muslim Liga Pakistan di X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Tetapi beliau menambah: “Seperti yang saya katakan sebelum ini, saya serahkan semuanya kepada Allah.” Beliau berkata beliau membuat lebih 150 penampilan di mahkamah selepas diketepikan pada 2017.

Keputusan Mahkamah Tinggi Islamabad pada Khamis yang lalu membenarkan pulangannya merupakan satu dorongan besar buat Sharif dan partinya, yang sedang berjuang untuk menentang populariti Khan yang kekal sebagai pembangkang utama.

Sharif juga menghadapi pelbagai cabaran undang-undang. Pada 2020, mahkamah anti-rasuah di Islamabad mengeluarkan waran tangkap untuknya selepas beliau gagal pulang ke negara. Mahkamah yang sama pada Khamis lalu menangguhkan waran tangkap itu sehingga 24 Oktober. Satu mahkamah persekutuan lain memberi beliau jaminan sehingga 24 Oktober, memberikan perlindungan daripada ditangkap sehingga tarikh itu.

Bulan lepas, Sharif mendakwa bekas ketua tentera Pakistan yang berkuasa, Jeneral Qamar Javed Bajwa dan ketua perisikan Faiz Hameed telah merancang penggulingannya pada 2017. Beliau mempunyai hubungan yang sukar dengan tentera.

Partinya menjadi sangat tidak popular selepas penyingkiran Khan apabila adik lelaki Sharif, Shehbaz Sharif menggantikan Khan, seorang bekas kriketer yang bertukar ke politik.

Shehbaz, tempoh jawatannya berakhir pada Ogos, gagal memperbaiki ekonomi walaupun beliau menyelamatkan Pakistan daripada muflis. Kerajaan peralihan kini berkuasa dan ia akan mengadakan pilihan raya pada Januari.