Mantan pemimpin Filipina Rodrigo Duterte mencetuskan tuduhan terhadap penggantinya, memicu perpecahan politik

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden Filipina Rodrigo Duterte melemparkan tuduhan terhadap penggantinya, Ferdinand Marcos Jr., bahkan menimbulkan kemungkinan menyingkirkannya dari jawatan, membawa ke permukaan perpecahan antara kedua-duanya yang lama diduga.

Dalam ucapan penuh kata kasar pada Ahad malam, bekas pemimpin populis itu mendakwa sekutu legislatif Marcos merancang untuk mengubah untuk mengangkat had umur tempoh jawatan dan memberi amaran itu boleh menyebabkan beliau dibuang seperti bapa beliau, bekas diktator Ferdinand Marcos. Duterte juga menuduh Marcos sebagai penagih dadah.

Marcos menepis tuduhan Duterte dengan ketawa dalam komen kepada pemberita sebelum terbang ke Vietnam untuk lawatan. Marcos berkata beliau tidak akan menghargai tuduhan dengan jawapan, tetapi mendakwa pendahulunya menggunakan fentanil, opioid yang kuat.

Pada 2016, Duterte mengatakan beliau pernah menggunakan fentanil pada masa lalu untuk meringankan kesakitan disebabkan kecederaan daripada kemalangan motosikal. Peguamnya, Salvador Panelo, berkata Isnin bahawa Duterte berhenti mengambil fentanil sebelum menjadi presiden pada 2016.

“Saya fikir ia fentanil,” kata Marcos. “Fentanil ialah penawar kesakitan paling kuat yang boleh dibeli. … Selepas lima, enam tahun, ia mesti memberi kesan kepadanya, itulah sebabnya saya fikir ini yang telah berlaku.”

Ahli-ahli Dewan Perwakilan telah berbual-bual tentang mengubah perlembagaan, dan Duterte mendakwa tanpa memberikan sebarang bukti bahawa ahli-ahli parlimen yang menyokong Marcos, termasuk Speaker Dewan Martin Romualdez, menyogok pegawai-pegawai tempatan untuk mengubah perlembagaan 1987 untuk menanggalkan had umur tempoh jawatan supaya mereka boleh memanjangkan cengkaman kuasa mereka.

Romualdez, yang merupakan sepupu presiden semasa, menafikan dakwaan itu, dengan berkata beliau mahu perlembagaan diubah hanya untuk menanggalkan sekatan terhadap pelaburan asing.

Marcos telah berkata beliau terbuka untuk mengubah peruntukan ekonomi perlembagaan tetapi menentang mengubah peruntukan yang mengehadkan pemilikan asing tanah dan industri kritikal lain seperti media. Presiden Filipina hanya boleh berkhidmat satu penggal enam tahun.

Pembangkang mengubah perlembagaan termasuk Senat. Ia mengeluarkan kenyataan minggu lepas memberi amaran peranan seimbang dan mengimbanginya boleh terjejas jika Dewan Perwakilan terus dengan rancangan untuk mengejar pindaan dalam sidang bersama dan bukannya melalui undian berasingan di Senat 24 ahli dan Dewan Perwakilan 316 ahli.

Suruhanjaya Pilihan Raya berkata Isnin ia secara tidak tentu masa menangguhkan semua aktiviti berkaitan usaha untuk mengubah perlembagaan, yang memerlukan persetujuan ditandatangani kira-kira 8 juta pengundi berdaftar di seluruh negara. Keputusan itu sementara merosakkan usaha untuk mengkaji semula piagam itu.

Perlembagaan 1987, yang dipenuhi dengan perlindungan untuk mencegah diktator, dikuatkuasakan setahun selepas bapa Marcos yang kuat kuasa digulingkan oleh pemberontakan “kuasa rakyat” yang disokong tentera di tengah-tengah dakwaan pembaziran dan pelanggaran hak asasi manusia semasa pemerintahannya.

Ucapan itu memberi kesahan kepada berbulan-bulan spekulasi tentang perpecahan politik dengan penggantinya walaupun anak perempuan Duterte Sara ialah timbalan presiden Marcos berikutan kemenangan besar-besaran mereka dalam pilihan raya 2022.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, penyokong Duterte telah marah dengan laporan lawatan tidak diumumkan oleh penyiasat Mahkamah Jenayah Antarabangsa bulan lepas yang sedang menyiasat pembunuhan berleluasa semasa serbuan dadah Duterte ketika menjadi presiden. Lawatan dilaporkan itu belum disahkan.

Duterte, yang menjadi terkenal dengan serbuan keras yang meninggalkan beribu-ribu mangsa kebanyakannya suspek miskin mati, mendakwa dalam ucapannya tanpa memberikan sebarang bukti bahawa Marcos pernah disenaraikan dalam senarai pihak penguatkuasa undang-undang suspek penagih dadah.

“Anda, tentera, anda tahu ini, kami mempunyai presiden yang penagih dadah,” kata Duterte kepada tepukan beberapa ribu penyokongnya di kawasan kelahiran selatan Davao.

Agensi Penguatkuasaan Dadah Filipina berkata Isnin bahawa Marcos tidak pernah disenaraikan dalam senarai sedemikian, bertentangan dengan dakwaan Duterte.

Pada 2021 apabila beliau merupakan calon presiden, jurucakap Marcos menunjukkan dua laporan daripada hospital swasta dan makmal polis kebangsaan yang menyatakan Marcos menguji negatif untuk kokain dan metamfetamin.

Kedua-dua lelaki juga mempunyai perbezaan dasar luar.

Manakala Duterte membina hubungan mesra dengan Presiden China Xi Jinping dan pemimpin Rusia Vladimir Putin semasa berkhidmat, Marcos dilihat condong ke arah Washington berhubung pertikaian wilayah negaranya di Laut China Selatan. Awal tahun lepas, Marcos membenarkan pengembangan kehadiran tentera AS di Filipina di bawah pakatan pertahanan 2014.

Marcos menggantikan Duterte pada pertengahan 2022 selepas berkempen dengan janji bekerja untuk pemulihan ekonomi selepas wabak coronavirus dan membawa perpaduan di negara yang lama dilanda kemiskinan menghimpit dan perpecahan politik yang sangat terbenam.

Marcos memimpin perhimpunan sendiri Ahad di taman pantai Manila, yang menarik kira-kira 400,000 orang selepas matahari terbenam.

Perhimpunan itu dipanggil untuk melancarkan apa yang Marcos katakan sebagai kempen untuk “Filipina baharu” dengan mereformasi tadbir urus yang rasuah dan tidak cekap serta meningkatkan perkhidmatan awam. Semasa perhimpunan itu, presiden kekal tidak berhadapan dalam menghadapi kritikan yang meningkat dari pihak Duterte.

“Filipina baharu’ bukan sekadar slogan,” kata Marcos kepada penyokong yang bergembira. “Kepada mereka yang membayangkan berlebihan telah diracun oleh politik beracun, ‘Filipina baharu’ bukan kuda Troya, ia tidak menyembunyikan agenda.”

Membicarakan pegawai dan kakitangan kerajaan, Marcos meminta agar berakhirnya perkhidmatan lambat kepada awam. “Panggilan kecemasan mesti dijawab tanpa tangguh. Di mana jua pejabat kerajaan, birokrasi mesti digantikan dengan karpet merah,” katanya disambut tepukan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.