Mantan Pegawai Yang Menembak Ke Rumah Breonna Taylor Pergi Ke Mahkamah Semula

Brett Hankison

LOUISVILLE, Ky. — Seorang bekas pegawai polis Louisville yang menembak ke dalam rumah Breonna Taylor pada malam dia dibunuh akan dipertimbangkan semula di mahkamah persekutuan minggu ini kerana melanggar hak awam Taylor semasa serbuan teruk 2020 itu.

Perbicaraan ini akan menandakan satu lagi cubaan oleh pendakwaan untuk menghukum Brett Hankison kerana tindakannya pada malam Taylor, seorang wanita Afrika Amerika berusia 26 tahun, ditembak mati oleh polis selepas mereka menjatuhkan pintu apartmennya. Hankison dibebaskan dalam perbicaraan negeri tahun lalu.

Pemilihan juri dalam kes persekutuan bermula pada Isnin.

Taylor ditembak mati oleh pegawai yang menjalankan waran cari gali dadah, yang kemudian didapati cacat. Temannya melepaskan tembakan tunggal yang mengenai salah seorang pegawai apabila mereka datang melalui pintu, dan pegawai membalas tembakan, mengenai Taylor di lorongnya berulang kali. 32 butir peluru lain yang ditembakkan dalam serbuan itu berasal dari polis, penyiasat menentukan.

Apabila tembakan meletus, Hankison berlari ke sebelah apartmen itu dan melepaskan tembakan melalui tingkap Taylor, kemudian mengatakan dia fikir dia melihat seorang lelaki dengan senapang serbu. Tiada butir peluru yang dilepaskannya mengenai sesiapa, walaupun tersesat ke apartmen lain di mana pasangan dengan kanak-kanak tinggal. Pegawai mendapati tiada dadah atau senjata panjang di apartmen Taylor.

Hankison adalah salah seorang empat pegawai yang didakwa oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat tahun lalu atas menyalahi hak awam Taylor. Dua tuduhan pelanggaran hak awam terhadapnya membawa hukuman maksimum seumur hidup jika dia didapati bersalah.

Bunuhannya terhadap Taylor bersama kematian George Floyd di tangan polis Minnesota pada 2020 menyulut protes musim panas itu di seluruh negara mengenai keadilan ras dan kekejaman polis. Peguam Negara Amerika Syarikat Merrick Garland mengumumkan dakwaan persekutuan dalam kes Taylor pada Ogos 2022, menyatakan bahawa Taylor “seharusnya masih hidup hari ini.”

Pegawai Louisville bekas lain, Kelly Goodlett, mengaku membantu membuat sebahagian daripada waran Taylor yang menghubungkannya dengan aktiviti dadah yang dikaitkan. Goodlett mengaku bersalah kepada tuduhan persekongkolan persekutuan tahun lalu.

Bekas detektif Joshua Jaynes dan bekas Sgt. Kyle Meany juga didakwa atas persekongkolan untuk menafikan hak awam Taylor. Jaynes dan Meany dijadualkan dipertimbangkan bersama tahun depan. Goodlett dijangka memberi keterangan terhadap mereka. Hankison adalah satu-satunya pegawai daripada empat yang didakwa oleh pegawai persekutuan yang hadir dalam serbuan 13 Mac 2020.

Malam serbuan itu, 10 butir peluru Hankison tidak mengena sesiapa apabila dia menembakkan pistolnya melalui pintu slider kaca dan tingkap bilik tidur Taylor, tetapi pelurunya terbang ke apartmen jiran yang diduduki orang.

Dia menjadi saksi dalam perbicaraan negerinya pada 2022 dan berkata selepas rakan sekerjanya terkena di kaki, dia berpindah jauh dari pintu hadapan dan ke sebelah apartmen itu, di mana dia mula menembak.

“Saya fikir saya boleh meletakkan butiran melalui tingkap bilik tidur itu dan hentikan ancaman,” kata Hankison.

Pegawai yang terkena di kaki, Jonathan Mattingly, dan yang lain, Myles Cosgrove, berada di pintu apabila ia dijatuhkan dan melepaskan tembakan yang membunuh Taylor, pendakwa berkata. Cosgrove dan Hankison kemudian dipecat oleh jabatan polis. Mattingly bersara.

Titik penting dalam perbicaraan negeri Hankison tahun lalu adalah sama ada dia boleh melihat ke dalam apartmen Taylor apabila tembakan meletus. Pendakwa berkata pegawai lain yang memberi keterangan dalam perbicaraan tidak mengingati Hankison berada di pintu. Tetapi Hankison memberitahu penyiasat bahawa dia fikir dia melihat seorang lelaki menembak senapang serbu AR-15 dari dalam apartmen apabila pintu terbuka.

Semasa perbicaraan itu, apabila ditanya jika dia melakukan sesuatu yang salah semasa serbuan, Hankison menjawab, “sama sekali tidak”, walaupun mengakui menembak ke tingkap dan pintu gelanggang. Berkenaan Taylor, dia berkata, “Dia tidak perlu mati malam itu.” Ini mendorong ibu Breonna Taylor keluar dari mahkamah.

Sebuah juri membersihkan Hankison daripada tuduhan membahayakan nyawa semasa perbicaraan itu.

Hakim dalam perbicaraan persekutuan, Hakim Rebecca Grady Jennings, menangguhkan perbicaraan Hankison kira-kira dua bulan selepas peguam Hankison meminta lebih masa untuk memproses jumlah bukti besar yang diserahkan oleh pendakwa persekutuan. Calon juri sedang diperiksa secara individu pada Isnin.

Perbicaraan persekutuan dijangka berlangsung selama dua hingga tiga minggu.