Mantan pegawai kerajaan Kazakhstan dihukum penjara 24 tahun kerana menyiksa dan membunuh isterinya di Asia Tengah

(SeaPRwire) –   Mahkamah Agung Kazakhstan pada Isnin menghukum bekas pegawai kerajaan dengan 24 tahun penjara atas kesalahan menyiksa dan membunuh isterinya dalam kes jenayah yang menarik perhatian negara.

Semasa perbicaraan Kuandyk Bishimbayev, bekas menteri ekonomi Kazakhstan, atas kematian isterinya, Saltanat Nukenova, beribu-ribu orang mendesak pihak berkuasa untuk menguatkuasakan hukuman lebih berat untuk keganasan rumah tangga. Pihak berkuasa meluluskan undang-undang yang menguatkuasakan hukuman terhadap penganiayaan pasangan.

Kazakhstan masih kekal masyarakat yang berfahaman patriarki, dan perkembangan perlahan dalam isu seperti keganasan rumah tangga, gangguan seksual dan ketidakseimbangan peluang pekerjaan.

Perbicaraan Bishimbayev merupakan kes pertama di negara berjumlah 19 juta orang ini disiarkan secara langsung di talian, dan perbahasan mengenainya mendominasi media sosial.

Nukenova, 31 tahun, dijumpai mati pada November di sebuah restoran milik salah seorang saudara lelaki suaminya. Bishimbayev, 44 tahun, menafikan tuduhan sebelum mengakui di mahkamah bulan lepas bahawa dia telah memukul isterinya dan “tidak sengaja” menyebabkan kematiannya. Peguam belanya awalnya mempertikaikan bukti perubatan bahawa Nukenova meninggal akibat pukulan di kepala.

Saudara lelaki Bishimbayev, Bakhytzhan Baizhanov, dihukum empat tahun penjara atas bantuan menyembunyikan pembunuhan.

Beberapa hari selepas kematian Nukenova, ahli keluarganya melancarkan petisyen dalam talian mendesak pihak berkuasa meluluskan “Undang-Undang Saltanat” untuk memberikan perlindungan kepada mangsa keganasan rumah tangga. Ia segera mendapat lebih 150,000 tandatangan. Semasa perbicaraan bermula, lebih 5,000 orang Kazakhstan menulis kepada senator mendesak tindakan terhadap penganiayaan, lapor media Kazakhstan.

Presiden Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev berulang kali bercakap mengenai penguatkuasaan perlindungan wanita. Pada Januari, beliau campur tangan selepas Kementerian Keadilan enggan mempertimbangkan petisyen keluarga Nukenova.

Menurut kajian 2018 yang disokong oleh UN Women, kira-kira 400 wanita meninggal akibat keganasan rumah tangga setiap tahun di Kazakhstan, walaupun banyak kes tidak dilaporkan.

Pada 2017, Kazakhstan menghapuskan jenayah pukulan dan tindakan lain yang menyebabkan “kecederaan ringan”, membuatnya hanya boleh didenda atau dipenjara ringkas. Kazakhstan kemudiannya mengubah semula undang-undangnya, meningkatkan hukuman terhadap pesalah dan memperkenalkan undang-undang baru termasuk gangguan terhadap kanak-kanak.

Pengerusi Senat Maulen Ashimbayev berkata pelaksanaan undang-undang baru yang diluluskan berikutan perbicaraan memerlukan “banyak kerja”, termasuk kempen pendidikan di sekolah dan media serta kewaspadaan kumpulan masyarakat madani.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.