Mantan ketua minyak Venezuela ditangkap dalam siasatan rasuah

(SeaPRwire) –   , yang meletak jawatan secara mengejutkan pada tahun lepas sebagai penyiasat menyiasat rasuah dan salah laku lain di peringkat tertinggi industri minyak negara, telah ditahan berhubung skim yang didakwa menyeleweng beratus-ratus juta dolar dari kas negara, kerajaan mengumumkan Selasa.

Kementerian Komunikasi melepaskan imej Tareck El Aissami dicengkam dan berjalan di sepanjang lorong dikelilingi oleh pegawai. Peguam Negara Tarek William Saab memberitahu wartawan bahawa El Aissami akan membuat penampilan mahkamah pertamanya Selasa atas tuduhan pengkhianatan, pencucian wang dan persatuan jenayah.

Saab tidak memberitahu bila El Aissami ditahan.

Menteri minyak meletak jawatan beberapa hari sebelum pegawai kanan kerajaan Presiden Nicolás Maduro dan pemimpin perniagaan ditahan pada Mac 2023 sebagai sebahagian daripada siasatan ke atas skandal yang berdasarkan jualan minyak antarabangsa. El Aissami hilang dari kehidupan awam selepas penangkapan dan keberadaannya kerap dipersoalkan.

Saab berkata penangkapan El Aissami mengambil masa kerana pelbagai langkah dalam siasatan. Peguam Negara kanan menghubungkaji bekas menteri kepada skim yang didakwa menjual minyak Venezuela melalui agensi pengawalseliaan mata wang kripto negara secara selari dengan Petróleos de Venezuela SA milik negara.

Saab pada tahun lepas berkata agensi pengawalseliaan didakwa menandatangani kontrak untuk memuatkan minyak di kapal “tanpa sebarang kawalan pentadbiran atau jaminan”, melanggar peraturan undang-undang. Beliau berkata selepas minyak dipasarkan, “bayaran berkaitan tidak dibuat” kepada syarikat minyak negara.

Dalam mengumumkan peletakan jawatannya – dianggap mengejutkan dari seseorang digambarkan sebagai ahli penting parti pemerintah dan dianggap sebagai tokoh utama dalam usaha kerajaan mengelak sekatan antarabangsa yang menghukum – El Aissami berkata beliau mahu “sepenuhnya menyokong” siasatan.

Amerika Syarikat menamakan El Aissami sebagai raja dadah pada 2017 berhubung aktiviti dalam jawatan terdahulunya sebagai menteri dalam negeri dan gabenor.

Rasuah lama meresap di Venezuela, yang duduk di atas rizab minyak terbesar di dunia. Tetapi pegawai jarang dipertanggungjawabkan – iritasi utama kepada rakyat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.