Mantan Datuk Bandar Sheinbaum memimpin kuat dalam perlumbaan untuk kepresidenan Mexico, tinjauan baru menunjukkan

(SeaPRwire) –   Mantan Datuk Bandar Mexico City dan calon parti pemerintah Claudia Sheinbaum memegang keunggulan selesa dalam perlumbaan untuk presiden Mexico, menunjukkan tinjauan pendapat baru.

Tinjauan pendapat 15-21 Februari oleh peneroka pasaran Buendia & Marquez untuk akhbar El Universal memberikan Sheinbaum, yang mewakili Gerakan Regenerasi Kebangsaan Kiri (MORENA) yang memerintah, sokongan 59% dalam perlumbaan tiga penjuru dengan saingan terdekatnya.

Sheinbaum, 61, merupakan sekutu rapat Presiden Andres Manuel Lopez Obrador, yang kadar kelulusan masih kuat. presiden hanya boleh berkhidmat untuk tempoh enam tahun tunggal.

Calon pakatan pembangkang Xochitl Galvez tertinggal dengan 36%, manakala Jorge Alvarez, ahli parlimen kurang dikenali mewakili parti kiri-tengah Gerakan Warganegara (MC), memperoleh sokongan 5%. Tinjauan pendapat itu mempunyai ketidakpastian sebanyak 3.5 peratus mata.

Apabila diberi pilihan, satu daripada lima pengundi yang diperiksa berkata mereka tidak mempunyai keutamaan dalam perlumbaan.

Sedikit lebih daripada separuh daripada semua pengundi yang diperiksa – 54% – berkata mereka telah membuat keputusan tentang siapa yang akan mereka undi.

Kempen presiden Mexico akan rasmi bermula pada 1 Mac, walaupun calon sebenarnya telah berada di landasan kempen selama berbulan-bulan.

Alvarez menyertai perlumbaan presiden pada Januari selepas calon parti itu, Gabenor Nuevo Leon Samuel Garcia, menarik diri.

Jika Sheinbaum atau Galvez berjaya dalam undian Jun, mereka akan menjadi presiden wanita pertama dalam sejarah Mexico.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.