Mangsa gempa Taiwan imbau kemusnahan, penyelamatan dari terowong yang tersekat

(SeaPRwire) –   menghadapi pengalaman mengerikan pada Rabu apabila bumi berguncang dengan gempa bumi terkuat yang pernah melanda pulau itu selama 25 tahun. Orang melihat batu-batu bergulung ke atas jalan raya, menyaksikan bahagian rumah mereka runtuh di sekeliling mereka dan menunggu penyelamat membebaskan mereka dari puing-puing.

Gempa bumi bersejarah itu mengorbankan sekurang-kurangnya 12 orang dan mencederakan lebih 1,000 orang. Beberapa ratus orang masih terperangkap selepas jalan raya penting rosak dan dinding sesetengah struktur retak.

Pusat gempa bumi berada tepat di luar pantai wilayah Hualien timur, kawasan luar bandar yang terkenal dengan pelancongan dan sawah padi, tetapi juga tapak gempa bumi dan tsunami kerap. Agensi pemantauan gempa bumi Taiwan mengatakan gempa bumi itu berkekuatan 7.2 manakala Geologi Amerika Syarikat menganggarkannya pada 7.4.

Berikut adalah kenangan yang dikongsi oleh sesetengah mangsa bencana itu:

Liu Zhong-da sedang memandu di terowong terbuka yang melintasi Taman Negara Taroko yang berbukit-bukit apabila dia melihat batu besar terjatuh di hadapan hujung terowong. Liu dan rakannya, Bai Fu-sheng, bekerja untuk syarikat yang bertanggungjawab menyelenggara jalan raya. Mereka segera memusingkan kereta tetapi mendapati masukan terhalang oleh tanah runtuh.

Mereka terperangkap, tetapi masih hidup.

“Terowong itu mempunyai struktur yang sangat baik, jadi keseluruhannya ada empat kereta di sana,” katanya. “Ia telah melindungi kami. Batu-batu jatuh di hadapan kami dan di belakang kami.”

Liu .

“Setiap tahun, kami akan pergi ke atas untuk bekerja, dan apabila kami pergi ke atas, akan ada beberapa batu jatuh tetapi secara terhad, tetapi kali ini keseluruhan jatuh, dan walaupun tingkap ditutup, batu-batu jatuh begitu banyak sehingga mereka retak tingkap.”

Huang Hsiao-en, penduduk Hualien dan pelajar kolej, berkata dia baru sahaja bangun dan akan meninggalkan rumah.

“Apabila saya keluar saya merasakan getaran dan berfikir saya belum bangun lagi,” katanya.

“Pada mulanya ia mula bergetar dari kanan ke kiri, kemudian ia mula bergetar dari bawah ke atas. TV jatuh, semua perkara yang boleh jatuh, semuanya jatuh. Kaca dari almari TV, dan pinggan dan pinggan dalam almari dapur semuanya jatuh.”

“Saya masih agak cemas, bagaimana boleh ada ?”

David Chen menggambarkan hari yang cemas menonton pekerja penyelamat menggunakan pelbagai mesin untuk mengeluarkan batu-batu menghalang terowong jalan di mana dia terperangkap dengan pekerja lain Hotel Silks Place Taroko.

“Kami tidak mempunyai makanan, tetapi beberapa pekerja kami membawa sarapan mereka sendiri, dan kami mempunyai beberapa air botol di bas. Saya menghulurkan dan memberitahu mereka untuk berjimat, anda tidak boleh mati kelaparan, tetapi anda boleh mati haus,” katanya.

Pekerja penyelamat menggali dan kemudian berhenti dan mundur. Kemudian mereka kembali dengan mesin yang berbeza.

“Apabila saya melihat mereka, saya tahu kami diselamatkan. Saya bersyukur kepada mereka menyelamatkan kami. Saya sangat gembira apabila saya melihatnya,” katanya tentang pekerja yang diketahuinya bertanggungjawab terhadap bahagian jalan raya.

“Adalah baik untuk hidup!”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.