Malu dan Sesak Hati Hilang Tanah Tanpa Sedar

portrait of the Reels family

Pada masa lampau, tidak begitu lama yang lalu, penjajahan pendatang, manifest destiny, dan alasan Gereja Katolik yang berkembang untuk perhambaan, genosida dan pencurian tanah tidak dikaitkan dengan siri empat bahagian yang menarik yang menampilkan Josh Hartnett, seorang pelakon jenis hati Amerika berdarah putih.

Pada masa lampau, buku terakhir yang tidak lengkap James Baldwin, I Am Not Your Negro, hanya diketahui oleh beberapa pengikut setia Baldwin yang paling komited. Tetapi itu sebelum filem 2016 Peck yang dinominasikan Anugerah Oscar, memenangi Anugerah BAFTA dengan nama yang sama menyelitkan potongan teks itu dengan idea preskriptif Baldwin tentang ras di Amerika yang dinyatakan di rancangan TV waktu malam tahun 1960-an.

Dalam filem baharu, Silver Dollar Road, Peck – seorang dokumentarist, pembikin filem skrip dan auteur untuk semua antara – menumpukan perhatian kepada isu harta pusaka yang hilang.

Kebanyakan rakyat Amerika – menurut satu anggaran terkini, 67% – tidak mempunyai wasiat. Tabiat mistik mengenai persediaan untuk kematian, ketidakselesaan dengan topik itu, ketidakpercayaan terhadap sistem undang-undang, dan tentu sahaja, kos meninggalkan banyak orang tanpa rancangan yang nyata dan formal untuk aset mereka selepas mereka meninggal dunia. Jika seseorang meninggal dunia tanpa wasiat dan memiliki hartanah – aset paling bernilai yang dimiliki kebanyakan rakyat Amerika – undang-undang secara automatik membahagikan pemilikan antara ahli keluarga rapat. Tetapi bagi mereka yang terselamat, ia boleh menjadi sukar untuk memperoleh dokumen undang-undang yang mengesahkan pemilikan, mencipta keadaan undang-undang yang berbahaya dikenali sebagai harta pusaka. Di kebanyakan negeri, mereka yang mengetahui undang-undang boleh menjadi pemilik tunggal harta pusaka dengan membayar salah seorang ahli keluarga yang mati sedikit atau tiada langsung. Dalam banyak kes, mereka yang terselamat tidak tahu mereka telah kehilangan pemilikan sehingga pemilik baharu muncul dengan rancangan mereka sendiri.

Sejak 2010, perubahan undang-undang telah menjadikannya lebih sukar untuk menelan harta pusaka di 18 negeri dan Wilayah Columbia. Tetapi banyak pilihan yang sepenuhnya sah masih ada. Sebenarnya, sebanyak 16 juta ekar tanah pertanian harta pusaka telah hilang dalam abad yang lalu, menurut anggaran Jabatan Pertanian Amerika Syarikat. Tanah tambahan telah hilang di bandar, terutamanya dalam komuniti yang sedang gentrifikasi. Antara tahun 1920 dan 1997, keluarga hitam kehilangan sebanyak $359 juta tanah pertanian, kekayaan generasi yang boleh diturunkan jika tidak ada jenis jualan paksaan atau rampasan, termasuk harta pusaka yang hilang, menurut anggaran yang dihasilkan oleh Projek Pencegahan Kerugian Tanah Persatuan Peguam Hitam Carolina Utara. Kerugian harta pusaka masih menjadi masalah yang berterusan lebih dikonsentrasikan di kalangan keluarga hitam, terutamanya di Selatan, keluarga Latin di Barat Daya, keluarga asli yang tinggal di reservasi atau di negeri Selatan, dan keluarga putih berpendapatan rendah di Appalachia dan bahagian Selatan. Dengan kata lain, orang yang paling tidak mampu untuk kehilangan apa-apa boleh dan dalam beberapa kes telah dipaksa keluar dari barang paling berharga yang akan pernah dimiliki.

Silver Dollar Road berdasarkan, sebahagiannya, laporan ProPublica oleh Lizzie Presser, menceritakan kisah Reels, sebuah keluarga hitam di Carolina Utara yang cuba mempertahankan hartanah berharga pantai yang pertama dibeli oleh leluhur, satu generasi dari perhambaan. Pada tahun 2019, Presser mendapati bahawa selepas seorang hakim menjatuhi hukuman penjara tidak tentu masa ke atas dua ahli keluarga Reels, Melvin Davis dan Licurtis Reels, untuk melanggar perintah mahkamah untuk meninggalkan tanah, kini harta pusaka, lelaki itu akhirnya menghabiskan apa yang dipercayai sebagai tempoh terpanjang untuk ketidaksopanan sivil dalam sejarah AS: lapan tahun di penjara daerah. Silver Dollar Road ditayangkan di pawagam terpilih pada 13 Oktober dan akan mula disiarkan di Amazon Prime Video di AS pada 19 Oktober. Berikut ialah perbualan dengan Peck, disunting untuk kejelasan dan panjang, tentang filem itu, isu harta pusaka, akar umbi kapitalisme Amerika, dan apa yang mendorong karyanya.

portrait of filmmaker and activist Raoul Peck

Mengapa mengambil isu yang begitu rumit, bertema undang-undang?

Baiklah, saya dihampiri oleh Amazon, ProPublica dan JuVee Productions. Saya tahu isunya. Dan kisahnya begitu jelas dan menggalakkan saya fikir tidak sahaja boleh saya lakukan, tetapi saya harus lakukan. Saya juga mahu membuat filem yang berbeza mengenai subjek itu dan bukan hanya mengambil kisah Reels atau keluarga dan kemudian semua orang akan menangis. Semua orang akan marah dan selepas itu tiada apa-apa.

Bagi saya, filem adalah pergerakan. Filem adalah permulaan sesuatu, bukan akhir. Saya sedang membuat filem lagi mengenai penggunaan. Tetapi saya tidak mahu filem saya menjadi bentuk penggunaan yang lain. Anda makan dan lupakan. Saya memasuki pembikinan filem melalui politik, dan pemahaman saya mengenai menjadi warganegara adalah anda perlu terlibat. Projek ini khususnya adalah cara bagi saya mempersoalkan dan meletakkan di atas meja masalah inti negara ini. Tanah adalah salah satu yang paling penting.

Anda melihat tanah sebagai salah satu masalah inti Amerika. Mengapa?

Berapa jauh anda mahu mundur? Tanah khusus ini, sebelum orang Eropah datang dan menjajah, adalah tanah yang orang asli lihat sebagai sesuatu yang diberikan kepada mereka, yang mereka seharusnya jaga. Hartanah persendirian adalah konsep yang datang dengan orang Eropah. Berkata mengenai keistimewaan, itu adalah contoh utama. Idea bahawa anda boleh datang ke mana-mana di planet ini dan kata, “Saya memiliki ini. Oh, saya menemukannya.”

Jadi pencurian tanah pertama sebenarnya datang melalui penjajahan dan pembunuhan genosida orang asli Amerika oleh orang Eropah, dan kemudian anda membawa orang lain yang anda culik dan paksa mereka bekerja di atas tanah itu. Kemudian anda cipta entiti baharu bernama Amerika Syarikat yang semua bapa pengasasnya sebenarnya adalah lelaki hartanah [pemilik harta yang besar]. Penemuan besar ialah bahawa tanah, dengan membuatnya barang dagangan, anda boleh membeli, jual, gunakan sebagai cagaran sama seperti anda gunakan hamba.