Malaysia mengumumkan dorongan semula untuk mencari MH370 sedekad selepas hilang: ‘Pencarian mesti diteruskan’

(SeaPRwire) –   mengumumkan Ahad bahawa ia menekan untuk mencari semula Penerbangan MH370 Malaysia Airlines yang hilang hampir 10 tahun lalu semasa dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing.

Penerbangan MH370 Boeing 777 membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal apabila hilang pada 8 Mac 2014.

Kehilangan pesawat itu tersenarai antara misteri penerbangan terbesar di dunia selepas Australia, China dan Malaysia mengakhiri usaha carian sia-sia $157 juta pada Januari 2017.

Penyiasat di Malaysia tidak menolak kemungkinan bahawa penerbangan komersial itu sengaja dibawa keluar laluan, kerana serpihan yang disahkan dan dipercayai berasal dari pesawat itu telah dibawa ke pantai Afrika dan pulau-pulau di Lautan Hindi.

Pada Ahad, Anthony Loke berkata Ocean Infinity, syarikat asas di Amerika Syarikat yang menjelajahi dasar laut, telah dijemput untuk membincangkan cadangan carian terbaru selepas dua usaha sebelumnya gagal.

“Kerajaan Malaysia komited kepada pencarian (untuk MH370) dan pencarian perlu diteruskan,” kata Loke ketika acara peringatan pada Ahad.

Menteri itu juga berkata Malaysia akan bercakap dengan Australia mengenai kerjasama dalam menyambung semula pencarian sebaik sahaja cadangan Ocean Infinity diluluskan oleh kerajaan Malaysia.

Ocean Infinity tidak segera menjawab pertanyaan daripada Digital mengenai perkara ini.

Salah seorang mangsa penerbangan sial itu ialah Anne Daisy, dan suaminya, V.P.R. Nathan, berkata cadangan daripada Ocean Infinity mempunyai pilihan “tiada jumpa, tiada bayaran”, yang dia sambut baik.

“Kami mahu pencarian diteruskan, tetapi kami juga perlu realistik,” katanya. “Kami tidak boleh mengharapkan kerajaan membelanjakan berbilion-bilion [untuk pencarian].

Kehilangan penerbangan itu memicu pencarian bertahun yang menghasilkan siri penemuan yang membingungkan dan rumit yang belum menemui kesimpulan kukuh mengenai apa yang berlaku. Selepas tiga tahun, pihak berkuasa Malaysia memanggil pencarian, dan usaha pencarian seterusnya kekal singkat.

Satu dokumentari Netflix yang dikeluarkan pada Mac 2020 meneliti garis masa kehilangan pesawat, berbual dengan beberapa suara dan pemain utama yang terlibat dalam tindak balas dan pencarian pesawat.

Dokumentari itu juga menghidupkan semula beberapa teori yang lebih liar mengenai apa yang berlaku kepada pesawat itu.

Berikutan kehilangannya, pesawat itu mengeluarkan beberapa “bunyi” yang syarikat satelit berpangkalan di London, Inmarsat, rakam dan jejak selama enam jam pertama.

Bunyi itu membolehkan syarikat itu mengesahkan bahawa pesawat itu berundur ke atas Malaysia sebelum bunyi akhir di suatu tempat di Lautan Hindi. Selepas itu, misteri menjadi lebih dalam.

Blaine Gibson, seorang “pengembara” hobi yang mengaku, mendapati beberapa bahagian pesawat yang dibawa ke pulau-pulau di sekitar Lautan Hindi yang pihak berkuasa penerbangan mengatakan konsisten dengan Boeing 777. Dan mereka menentukan itu sebagai bukti cukup bahawa pesawat itu jatuh ke dasar laut kerana tiada pesawat lain dilaporkan hilang dalam tahun-tahun berikutnya. Ia paling dekat dengan pengesahan yang mereka percayai keluarga akan dapat.

Hanya tahun lepas, seorang nelayan bersara mendakwa dia mendapati sebahagian besar pesawat hilang di lepas pantai Australia.

Nelayan bersara Australia Kit Olver berkata, dalam temubual dengan Sydney Morning Herald bahawa dia menemui bahagian pesawat semasa ekspedisi memancing dalam laut apabila trawlernya mengeluarkan apa yang kelihatan seperti sayap.

Digital’s Sarah Rumpf-Whitten dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.