Malaysia bersumpah masuk raja baru yang janji kepimpinan tangan dan pemulihan ekonomi

(SeaPRwire) –   Sultan yang kaya yang memerintah negeri Johor Malaysia telah dilantik sebagai raja negara pada hari Rabu di bawah sistem monarki berputar unik.

Sultan Ibrahim Iskandar, 65, mengambil sumpah jawatannya di istana dan menandatangani instrumen perisytiharan jawatan dalam upacara disaksikan oleh keluarga diraja lain, Perdana Menteri Anwar Ibrahim dan ahli Kabinet. Upacara pertabalan akan diadakan kemudian.

Salah seorang lelaki terkaya di negara ini, Sultan Ibrahim mempunyai empayar perniagaan yang luas daripada hartanah kepada telekomunikasi dan loji kuasa. Raja yang jujur mempunyai hubungan rapat dengan Anwar dan pemerintahannya boleh menguatkan kerajaan Anwar, yang menghadapi pembangkang Islam yang kuat.

Sembilan pemerintah negeri Melayu mengambil giliran sebagai raja selama lima tahun di bawah sistem tunggal di dunia sejak Malaysia merdeka dari Britain pada tahun 1957. Malaysia mempunyai 13 negeri tetapi hanya sembilan yang mempunyai keluarga diraja, beberapa yang menelusuri akar mereka kepada kerajaan Melayu abad yang berasingan yang merdeka sehingga mereka digabungkan.

Pilihan Sultan Ibrahim ke takhta kebangsaan oleh rakan-rakannya pada bulan Oktober adalah sangat dijangka berdasarkan kepada urutan putaran yang ditetapkan. Sultan Nazrin Shah, pemerintah Perak dan berikutnya dalam barisan takhta, telah dipilih semula sebagai timbalan raja.

Dikenali sebagai Yang Di-Pertuan Agong, atau Dia Yang Ditakdirkan Tuanku, raja memainkan peranan yang sangat istiadat, kerana kuasa pentadbiran diletakkan pada perdana menteri dan Parlimen. Raja adalah ketua nominal kerajaan dan angkatan bersenjata, dan sangat dihormati sebagai pelindung Islam dan tradisi Melayu. Semua undang-undang, pelantikan Kabinet dan pembubaran Parlimen untuk pilihan raya umum memerlukan persetujuannya. Raja mempunyai kuasa untuk mengisytiharkan kecemasan dan mengampunkan penjenayah.

Sultan Ibrahim menggantikan Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah dari Pahang, yang memerintah tempoh yang penuh cabaran termasuk penguncian COVID-19 dan ketidakstabilan politik.

Pengaruh politik raja telah berkembang dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Sultan Abdullah campur tangan dalam masa lalu untuk memutuskan siapa yang menjadi perdana menteri, termasuk menamakan Anwar sebagai perdana menteri selepas pilihan raya umum 2022 menghasilkan parlimen tergantung.

Sultan Ibrahim telah menunjukkan bahawa beliau akan mengekalkan pendekatan tangan-tangan. Beliau berkata dalam temubual dengan Straits Times Singapura yang diterbitkan bulan lalu bahawa beliau tidak mahu membazir lima tahun di atas takhta sebagai “raja boneka” tetapi akan memberi tumpuan kepada memerangi rasuah dan memperdalamkan persatuan di negara ini. Sultan dan pemerintah lain juga telah memberi amaran terhadap usaha pembangkang untuk menjatuhkan kerajaan Anwar, dengan menggesa kestabilan politik.

Sultan Ibrahim, ibu bapa Inggeris, juga lantang mengenai isu-isu kebajikan dan mengambil lawatan tahunan dengan motosikalnya untuk bertemu rakyat di negerinya.

Beliau juga tidak menyembunyikan kekayaannya. Awal pagi ini, sultan terbang dari Johor ke Kuala Lumpur dengan jet peribadinya, Boeing 737 berwarna emas dan biru. Selain daripada armada jet, beliau mempunyai koleksi kereta dan motosikal yang luas, serta harta di luar negara. Sultan Ibrahim juga satu-satunya pemerintah dengan tentera peribadi – syarat yang dipersetujui untuk negeri itu menyertai Malaysia moden.

Profil korporat tinggi Sultan Ibrahim – termasuk pegangan dalam projek pembangunan bandar Forest City berbilion dolar di Johor dengan pemaju China yang terjejas Country Garden – telah menimbulkan alis kerana kebimbangan konflik kepentingan yang mungkin. Beliau memberitahu Straits Times Singapura bahawa beliau berhasrat untuk memulihkan projek landasan kereta api laju dengan Singapura dan menguatkan semula projek Forest City yang terjejas.

Tetapi sultan telah mempertahankan perniagaannya. Pada tahun 2015, beliau berseloroh bahawa beliau perlu “mencari nafkah, seperti rakyat Malaysia biasa” kerana beliau tidak boleh bergantung kepada elaun bulanan negerinya $ 5,700.

Isterinya Raja Zarith Sofiah, yang berasal dari keluarga diraja lain, adalah lulusan Oxford dan penulis produktif yang telah menulis beberapa buku kanak-kanak. Mereka mempunyai lima anak lelaki dan seorang anak perempuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.