Makna Di Sebalik Lagu ‘Slut!’ Dari Album Vault Taylor Swift ‘1989’

This cover image released by Republic Records shows

Pada September, apabila Taylor Swift mengumumkan bahawa salah satu lagu dari vault daripada 1989 (Taylor’s Version) akan dipanggil “Slut!,” ia segera menjadi lagu yang paling ditunggu-tunggu dari keluaran semula ini.

Dikeluarkan Jumaat bersama dengan keluaran semula lain daripada 1989, “Slut!” melihat Swift dengan berani mengambil semula kata yang kerap dilemparkan kepadanya, terutamanya pada tahun-tahun awal beliau sebagai penyanyi. Swift dikenali dengan liriknya yang tajam dan jujur – terutamanya dalam lagu seperti “All Too Well” hingga “Dear John” – yang banyak peminatnya kaitkan dengan hubungan-hubungan tertentu dalam hidupnya. Tetapi pengkritik menggunakan itu untuk menjadikannya bahan lawakan seksis, bahkan baru-baru ini apabila rancangan Netflix Ginny and Georgia membuat lawakan yang merendahkan Swift. (Sebagai tindak balas, Swift mengkritik lawakan itu “sangat seksis”).

Dalam “Slut!”, Swift menerima kata itu. “Tapi jika saya berpakaian cantik mereka mungkin akan memandang kami. Dan jika mereka memanggil saya pelacur, anda tahu mungkin berbaloi untuk sekali.” Beliau terus menyanyikan tentang persepsi awam terhadapnya sebagai “mawar berduri.” “Cinta berduri di seluruh mawar ini. Saya akan membayar harga, anda tidak akan.”

“Slut!” bukan kali pertama Swift menangani liputan media terhadap hubungannya; dua daripada lagu paling popular daripada 1989 juga melakukan perkara yang sama. Dalam “Shake It Off,” beliau menyanyi, “Saya pergi pada terlalu banyak kencan, tetapi saya tidak dapat mengekalkan mereka; setidaknya itulah yang orang kata.” Dan dalam “Blank Space,” “Saya mempunyai senarai panjang mantan kekasih, mereka akan memberitahu anda saya gila.”

Swift jarang berbicara secara terbuka tentang hubungannya. Namun, peminat yang membeli salinan fizikal 1989 (Taylor’s Version) dapat mengetahui proses penulisan lagunya ketika membuat album itu dari surat yang disertakan. Swift menulis tentang mahu menyekat “suara-suara yang mula menghinaku dengan cara-cara baru kerana berkencan seperti wanita muda biasa.”

“Pada tahun-tahun sebelum ini, saya telah menjadi sasaran fitnah seksual – ketegasan dan keganasan yang mana jika berlaku hari ini akan dikritik dan dikecam,” tulis beliau. Swift mengkritik lawakan tentang bilangan teman lelaki yang dimilikinya dan cara penulisan lagu beliau digambarkan sebagai “tindakan pra-pendatang psikopat gila lelaki.” Beliau menulis bahawa ini memberi kesan kepadanya, jadi beliau perlu menulis untuk melepasinya. “Jadi saya bersumpah untuk tidak bergaul dengan lelaki, berkencan, menggoda, atau apa-apa yang boleh digunakan sebagai senjata terhadap saya oleh budaya yang mendakwa memercayai pembebasan wanita tetapi secara konsisten melayan saya dengan kod moral zaman Victoria yang ketat.”

Bintang pop itu cuba mengalihkan perhatian kepada persahabatan wanitanya dan bagaimana beliau merasakan itu akan menjadi cara yang terbaik untuk mengubah naratif, tetapi tampaknya bukanlah kesnya. “Jika saya hanya bergaul dengan kawan-kawan wanita saya, orang tidak akan boleh memperbesarkan atau memperseksualkan perkara itu – betul kan? Saya akan belajar kemudian bahawa orang boleh dan akan.”

Lagu itu sendiri merupakan petunjuk apa yang berlalu di fikiran Swift pada masa itu dan bagaimana beliau perlu meredakan perasaan negatif yang timbul apabila, tidak kira apa yang dilakukannya, awam membuat teori bahawa beliau seorang wanita gila lelaki yang tidak dapat mengekalkan lelaki. Sebenarnya, beliau hanyalah seorang wanita yang dapat menyatakan perasaannya melalui lagu dengan cemerlang, dan kadang-kadang, mereka berkaitan dengan lelaki tertentu. Jika itu menjadikannya “pelacur” maka beliau baik dengan itu.