Majlis peralihan ditubuhkan untuk pilih perdana menteri Haiti yang baharu

(SeaPRwire) –   Telah ditubuhkan sebuah majlis peralihan pada hari Jumaat yang bertugas untuk memilih Perdana Menteri Haiti yang baharu dan Kabinet dalam satu langkah yang disokong harapan dapat meredakan kegelisahan di negara yang bermasalah itu di mana kebanyakan ibu negara masih berada di bawah cengkaman kumpulan jenayah.

Penubuhan majlis itu, diumumkan dalam perintah yang diterbitkan pada hari Jumaat dalam gazet kerajaan Haiti, dijangka akan melancarkan peletakan jawatan Perdana Menteri Ariel Henry, yang telah berjanji untuk meletak jawatan sebaik sahaja majlis itu ditubuhkan. Henry belum memberi sebarang komen.

Mereka yang dianugerahkan kerusi dalam majlis itu ialah Petit Desalin, sebuah parti yang diketuai bekas senator dan calon presiden Jean-Charles Moïse; EDE/RED, sebuah parti yang diketuai bekas Perdana Menteri Claude Joseph; Montana Accord, sekumpulan pemimpin masyarakat madani, parti politik dan lain-lain; Fanmi Lavalas, parti bekas Presiden Jean-Bertrand Aristide; Jan. 30 Collective, yang mewakili parti termasuk bekas Presiden Michel Martelly; dan sektor swasta.

Dua kerusi yang tidak mempunyai hak mengundi diwakili oleh seseorang daripada masyarakat madani Haiti dan sektor keagamaannya.

Pejabat Bersepadu PBB di Haiti menulis di X bahawa ia akan terus mengikuti proses politik dengan rapat memanggil sokongan untuk Polis Kebangsaan Haiti, menyatakan ia “sangat penting untuk memulihkan keselamatan dan kedaulatan undang-undang.”

“Kami mengesahkan komitmen kami untuk menyokong institusi negara dalam usaha mereka untuk memulihkan institusi demokratik,” kata María Isabel Salvador, utusan khas PBB untuk Haiti dalam satu kenyataan.

Penubuhan majlis itu berlaku tepat sebulan selepas pemimpin Caribbean mengumumkan rancangan untuk membantu membentuk panel sembilan ahli itu, dengan tujuh ahli dianugerahkan kuasa mengundi.

Perkembangan pada hari Jumaat itu disambut baik oleh mereka yang percaya majlis itu boleh membantu Haiti menuju arah baharu dan boleh meredakan keganasan kumpulan yang meluas yang telah memerangkap beberapa kawasan ibu negara Port-au-Prince selama lebih sebulan.

Lebih 1,550 orang di seluruh Haiti dan lebih 820 cedera daripada Januari hingga 22 Mac, menurut PBB.

Walaupun kumpulan jenayah telah lama beroperasi di seluruh Haiti, penjenayah bersenjata menganjurkan serangan berskala besar bermula 29 Februari. Mereka membakar balai polis, membuka tembakan ke lapangan terbang antarabangsa utama yang masih ditutup dan menyerbu dua penjara terbesar negara itu, membebaskan lebih 4,000 tahanan.

Serangan itu bertujuan untuk mencegah kepulangan Henry ke Haiti. Ketika itu, beliau berada di Kenya dengan mendorong penempatan polis dari negara Afrika Timur itu yang disokong PBB. Beliau masih dikunci keluar dari Haiti.

Walaupun keganasan telah agak mereda, kumpulan jenayah masih melancarkan serangan di seluruh Port-au-Prince, terutamanya di kawasan bandar raya, di mana mereka telah menawan kawalan hospital awam terbesar negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.