Majlis Keselamatan PBB Lulus Penghantaran Pasukan Diketuai Kenya ke Haiti

UN-Haiti-Kenya-Force

(SAN JUAN, Puerto Rico) — Dewan Keselamatan PBB mengundi Isnin ini untuk menghantar pasukan bersenjata pelbagai negara yang diketuai oleh Kenya ke Haiti bagi membantu memerangi kumpulan geng ganas, menandakan kali pertama dalam hampir 20 tahun bahawa pasukan akan dikerahkan ke negara Caribbean yang dilanda masalah itu.

Resolusi yang digubal oleh Amerika Syarikat dan Ecuador diluluskan dengan 13 undi menyokong dan dua negara mengundi berkecuali daripada China dan Persekutuan Rusia.

Resolusi membenarkan pasukan itu dikerahkan selama setahun, dengan semakan selepas sembilan bulan. Misi bukan PBB ini akan dibiayai oleh sumbangan sukarela, dengan AS berjanji sehingga $200 juta.

Undian diadakan hampir setahun selepas perdana menteri Haiti meminta pengerahan segera pasukan bersenjata, yang dijangka akan meredakan peningkatan keganasan geng dan memulihkan keselamatan supaya Haiti dapat mengadakan pilihan raya tertangguh lama. Polis Kebangsaan Haiti bergelut dalam perjuangannya menentang geng dengan hanya kira-kira 10,000 pegawai aktif di negara dengan lebih 11 juta orang.

“Lebih daripada sekadar undian mudah, ini sebenarnya ungkapan solidariti dengan penduduk yang susah,” kata Menteri Luar Haiti Jean Victor Généus. “Ini adalah sinar harapan untuk rakyat yang telah menderita terlalu lama.”

Tarikh pengerahan belum ditetapkan, walaupun Setiausaha Negara AS Antony Blinken baru-baru ini berkata misi keselamatan ke Haiti boleh dikerahkan dalam “beberapa bulan.”

Menteri Luar Kenya Alfred Mutua berkata minggu lalu bahawa pasukan itu boleh dikerahkan dalam tempoh dua hingga tiga bulan, atau mungkin awal Januari. Beliau juga menyatakan bahawa pegawai utama diajar bahasa Perancis.

Beberapa jam selepas undian, Perdana Menteri Haiti Ariel Henry berterima kasih kepada Dewan Keselamatan PBB, setiausaha agung PBB dan Kenya serta negara lain yang bersetuju untuk menyertai pasukan itu, dengan berkata, “Loceng pembebasan berbunyi. … Kami tidak boleh menunggu lebih lama!”

Tidak jelas berapa besar pasukan itu akan menjadi. Kerajaan Kenya sebelum ini mencadangkan menghantar 1,000 pegawai polis. Selain itu, Jamaica, Bahamas dan Antigua dan Barbuda berjanji untuk menghantar kakitangan.

Duta Rusia ke PBB Vassily Nebenzia, berkata beliau sebenarnya tidak ada bantahan prinsip terhadap resolusi itu, tetapi menghantar pasukan bersenjata ke sesebuah negara walaupun atas permintaannya “adalah langkah melampau yang perlu difikirkan.”

Beliau berkata beberapa permintaan butiran termasuk penggunaan kekerasan dan bila ia akan ditarik balik “tidak dijawab” dan mengkritik apa yang dikatakan sebagai keputusan tergesa-gesa. “Memberi kuasa kepada penggunaan kekerasan lain di Haiti… adalah jangka pendek,” tanpa butiran yang dicari oleh Persekutuan Rusia, katanya.

Duta China ke PBB, Zhang Jun, berkata beliau berharap negara yang memimpin misi itu akan mengadakan perundingan mendalam dengan pegawai Haiti mengenai pengerahan itu dan menjelaskan bantahannya terhadap resolusi itu.

“Tanpa kerajaan yang sah, berkesan dan bertanggungjawab, sebarang sokongan luaran sukar mendatangkan kesan jangka panjang,” katanya, sambil menambah bahawa konsensus untuk peralihan sangat diperlukan serta “jadual dan kredibiliti” yang boleh dilaksanakan. “Sungguh memalukan, resolusi yang baru diluluskan gagal menghantar isyarat paling kuat dalam hal ini.”

Généus berkata beliau bersyukur resolusi itu diluluskan kerana pasukan bersenjata asing sangat diperlukan, tetapi mencatat bahawa ia “tidak mencukupi.”

“Pembangunan sosioekonomi mesti diambil kira untuk menangani kemiskinan melampau,” katanya, sambil menambah bahawa ia adalah punca banyak masalah Haiti dan telah mewujudkan tanah subur untuk perekrutan golongan muda oleh geng.

Lebih 60% daripada lebih 11 juta rakyat Haiti memperoleh kurang daripada $2 sehari, dengan kemiskinan semakin mendalam pada tahun-tahun kebelakangan ini ekoran kenaikan inflasi.

Pengerahan pasukan bersenjata dijangka memulihkan keamanan dan keselamatan kepada Haiti supaya ia dapat mengadakan pilihan raya umum yang sudah lama dijanjikan oleh Perdana Menteri Ariel Henry selepas pembunuhan Presiden Jovenel Moïse pada Julai 2021.

Haiti kehilangan institusi terakhirnya yang dipilih secara demokratik pada Januari selepas tempoh 10 senator selebihnya tamat, meninggalkan tiada seorang pun ahli di Dewan atau Senat negara itu. Henry telah memerintah negara itu dengan sokongan masyarakat antarabangsa.

Presiden Majlis Keselamatan PBB, Brazil’s Sérgio França, mencatat bahawa tanpa penyelesaian politik Haiti yang berasaskan pilihan raya bebas, telus dan adil, “tiada… bantuan akan menjamin kejayaan berkekalan.”

Campur tangan antarabangsa di Haiti mempunyai sejarah yang rumit. Misi penstabilan yang diluluskan PBB ke Haiti yang bermula pada Jun 2004 dicemari oleh skandal penderaan seksual dan pengenalan kolera, yang membunuh hampir 10,000 orang. Misi itu tamat pada Oktober 2017.

Resolusi yang diluluskan Isnin memberi amaran bahawa pemimpin misi mesti mengambil langkah untuk mencegah penderaan dan eksploitasi seksual serta menggubal pengurusan air sisa dan kawalan alam sekitar lain untuk mencegah penyakit bawaan air, seperti kolera.

Namun kebimbangan kekal.

Penkritik misi yang diketuai Kenya telah mencatat bahawa polis di negara Afrika Timur itu sudah lama dituduh menggunakan penyeksaan, kekerasan maut dan penyalahgunaan kuasa lain. Pegawai kanan Kenya melawat Haiti pada Ogos sebagai sebahagian daripada misi peninjauan ketika AS menyediakan draf resolusi itu.

Linda Thomas-Greenfield, duta AS ke PBB, memberitahu wartawan bahawa resolusi itu mengandungi bahasa akauntabiliti dan penyaringan yang kuat dan beliau yakin Kenya akan dapat melaksanakan misi itu.

“Saya boleh memastikan AS akan melibatkan isu-isu ini dengan sangat, sangat agresif,” katanya. “Kami telah belajar daripada kesilapan masa lalu.”

Undian Isnin hampir setahun selepas perdana menteri Haiti dan 18 pegawai kerajaan atasan meminta pengerahan segera pasukan bersenjata asing ketika kerajaan bergelut untuk mengawal geng di tengah peningkatan pembunuhan, rogol dan penculikan.

Dari 1 Jan hingga 15 Ogos, lebih 2,400 orang di Haiti dilaporkan terbunuh, lebih 950 diculik dan 902 lagi cedera, menurut statistik PBB yang paling baru.

Lebih 200,000 orang lain kehilangan rumah mereka apabila geng saingan merampas komuniti dan berjuang untuk mengawal lebih banyak wilayah.

Antara mereka yang kehilangan rumah ialah Nicolas Jean-Pierre, 32, yang terpaksa melarikan diri dari rumahnya bersama pasangannya dan dua orang anak dan kini tinggal di sekolah sementara yang dipenuhi orang lain seperti dia. Dia telah menghantar keluarganya untuk tinggal sementara di bandar pantai selatan Les Cayes untuk menjaga keselamatan mereka. Jean-Pierre berkata beliau mahu pasukan bersenjata asing itu ditempatkan di kawasan kejiranannya “supaya saya boleh mendapatkan kehidupan semula.”

“Lebih cepat mereka tiba, lebih baik,” kata Jean-Pierre, yang mencari pekerjaan selepas geng membakar bengkel di mana dia bekerja sebagai mekanik.

Penasihat Keselamatan Negara AS Jake Sullivan berterima kasih kepada Kenya dan negara lain yang berjanji menyertai misi itu, dengan berkata ia akan membawa bantuan yang sangat diperlukan kepada rakyat Haiti.

“Kami telah mengambil langkah penting hari ini, tetapi kerja kami untuk menyokong rakyat Haiti belum selesai,” katanya.

—Penulis bersekutu Evens Sanon di Port-au-Prince, Haiti, dan Evelyne Musambi di Nairobi menyumbang kepada laporan ini.