Mahkamah Tinggi Malaysia jatuhkan undang-undang negeri berasaskan Syariah

(SeaPRwire) –   Mahkamah Tinggi Malaysia pada Jumaat membatalkan undang-undang jenayah berdasarkan Syariah di negeri itu, dengan mengatakan ia mencabuli bidang kuasa persekutuan. Islamis mengecam keputusan itu dan mengatakan ia boleh menggugat mahkamah agama di seluruh negara bermajoriti Islam.

Dalam keputusan 8-1, panel sembilan ahli Mahkamah Persekutuan membatalkan 16 undang-undang yang dicipta oleh kerajaan negeri Kelantan, yang mengenakan hukuman berakar umbi dalam Islam untuk kesalahan termasuk liwat, gangguan seksual, incest, berpakaian silang dan memusnahkan atau menghina tempat ibadat.

Mahkamah berkata bahawa negeri itu tidak boleh membuat undang-undang Islam mengenai topik-topik itu kerana ia diliputi oleh undang-undang persekutuan Malaysia.

Malaysia mempunyai sistem undang-undang dwilinjau, dengan kedua-dua undang-undang kerajaan dan Syariah – undang-undang Islam berdasarkan al-Quran dan satu set kitab yang dikenali sebagai hadis – meliputi perkara peribadi dan keluarga bagi Muslim. Orang Melayu etnik, yang semuanya dianggap Muslim dalam undang-undang Malaysia, membentuk dua pertiga daripada 33 juta penduduk Malaysia. Penduduk juga termasuk minoriti Cina yang besar.

Kes yang diputuskan Jumaat ini difailkan pada 2022 oleh dua wanita Muslim dari Kelantan, negeri timur laut luar bandar yang penduduknya 97% Muslim. Parti Islam Se-Malaysia atau PAS, yang konservatif, memerintah negeri itu sejak 1990.

Peguam Nik Elin Nik Abdul Rashid, yang membawa cabaran kepada undang-undang negeri itu bersama anaknya, berkata keputusan mahkamah mengesahkan Perlembagaan Malaysia sebagai undang-undang tertinggi negara.

Beratus-ratus penyokong Parti Islam Se-Malaysia berkumpul di luar Mahkamah Persekutuan meminta perlindungan undang-undang Syariah.

“Kami sangat sedih hari ini. Ini adalah Jumaat hitam bagi undang-undang Syariah Islam,” kata Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan kepada wartawan. “Apabila undang-undang Syariah di satu tempat tidak sah, ini bermakna undang-undang Syariah di negeri-negeri lain kini mungkin menghadapi risiko yang sama.”

Media Malaysia memetik Ketua Hakim Negara Maimun Tuan Mat sebagai berkata keputusan itu tidak mempersoalkan Islam sebagai agama rasmi dan menolak dakwaan bahawa mahkamah cuba mengehadkan kuasa mahkamah Syariah.

PAS adalah ahli blok pembangkang tetapi merupakan parti tunggal terbesar diwakili di Parlimen. Ia juga menguruskan kerajaan di empat daripada 13 negeri Malaysia.

Parti itu menyokong norma undang-undang Islam yang ketat dan pernah menuntut pelaksanaan kod jenayah yang dikenali sebagai “hudud”, yang memperuntukkan hukuman seperti potongan tangan untuk pencurian dan hukuman mati kerana rajam bagi zina. Kerajaan persekutuan menghalang langkah itu.

Mohamad Na’im Mokhtar, menteri kerajaan yang bertanggungjawab terhadap hal ehwal agama, berjanji bahawa keputusan mahkamah tidak akan menjejaskan kedudukan mahkamah Syariah. Beliau menggesa umat Islam untuk kekal tenang dan berkata usaha berterusan untuk memperkasakan mahkamah Syariah akan diteruskan.

Isu itu mungkin menimbulkan cabaran bagi Perdana Menteri Anwar Ibrahim, yang berjuang untuk memenangi sokongan Melayu selepas mengambil alih jawatan berikutan pilihan raya umum 2022.

Anwar juga mempersoalkan dakwaan PAS bahawa kes mahkamah itu merupakan serangan terhadap Syariah. Beliau telah mengatakan isu asalnya berkaitan bidang kuasa negeri dan perkara itu tidak sepatutnya dipolitikkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.