Mahkamah Thailand mengarahkan berhenti advokasi parti Move Forward untuk menukar undang-undang fitnah diraja

(SeaPRwire) –   mahkamah mengarahkan agar parti Move Forward menghentikan usaha untuk mengubahsuai undang-undang pencemaran diraja — keputusan yang membuat parti itu terdedah kepada pembubaran.

Sembilan hakim mahkamah berpendapat tidak berperlembagaan untuk menyokong perubahan Artikel 112 dalam Kod Jenayah negara — juga dikenali sebagai undang-undang lese majeste — yang melindungi institusi diraja daripada kritikan dengan memperkenalkan hukuman berat ke atas mereka yang didapati melanggarnya, termasuk penjara sehingga 15 tahun setiap kesalahan.

Pengkritik menyatakan undang-undang ini sering digunakan sebagai alat untuk menyekat pendapat yang bertentangan. Demonstrasi pro-demokrasi pelajar yang bermula pada 2020 secara terbuka mengkritik monarki, subjek yang sebelum ini diharamkan, menyebabkan penguatkuasaan yang tegas di bawah undang-undang ini.

Sejak demonstrasi itu, lebih 260 orang telah didakwa dengan kesalahan ini, menurut Peguam untuk Hak Asasi Manusia Thailand.

Parti Move Forward mendapat undi terbanyak dalam pilihan raya umum 2023, dengan berkempen kuat untuk mengubahsuai Artikel 112, bersama reformasi demokratik yang lain. Kemenangan itu menunjukkan pengundi Thailand sudah bersedia untuk perubahan selepas hampir satu dasawarsa di bawah kerajaan tentera.

Tetapi Senat yang dilantik tentera secara berkesan menghalang parti itu daripada berkuasa apabila enggan meluluskan ketua parti Pita Limjaroenrat sebagai perdana menteri. Ahli senat berkata mereka menentang Pita kerana niatnya untuk menuntut pembaharuan kepada monarki.

Pada Julai, Teerayut Suwankesorn, peguam berkaitan politik pro-raja, memohon kepada mahkamah untuk menghalang Pita dan parti Move Forward daripada menuntut perubahan undang-undang. Beliau mendakwa cadangan kempen pilihan raya parti itu untuk mengubahsuai undang-undang pencemaran diraja melanggar klausa perlembagaan terhadap usaha untuk menjatuhkan sistem monarki berperlembagaan.

“Mahkamah sebulat suara mengundi bahawa tindakan dua tertuduh itu menggunakan hak dan kebebasan untuk cuba menjatuhkan Sistem Demokratik di bawah naungan … dan mengarahkan berhenti semua pendapat termasuk ucapan, penulisan, penerbitan, pengiklanan untuk mengubahsuai 112,” kata keputusan mahkamah.

Kedua-dua pihak dan pengkritiknya menyatakan keputusan itu membuka jalan kepada tindakan undang-undang lanjut yang boleh menyaksikan parti itu dibubarkan.

Penyokong Move Forward percaya penubuhan konservatif pro-raja cuba menghapuskan parti itu sebagai kuasa politik melalui keputusan mahkamah dan agensi-agensi negara seperti Suruhanjaya Pilihan Raya, yang teguh mempertahankan status quo.

Tetapi desakan untuk suasana yang lebih liberal mengenai perbincangan subjek ini semakin meningkat sejak kemangkatan Raja Bhumibol Adulyadej pada 2016.

Ketika berucap di sidang akhbar selepas keputusan mahkamah Rabu, Pita ditanya sama ada ia menandakan berakhirnya usaha untuk mempertahankan undang-undang lese majeste yang keras.

“Ini adalah peluang yang terlepas, bahawa kita boleh gunakan parlimen untuk mencari pandangan yang berbeza dan peluang untuk mencari pembinaan konsensus bagi isu penting, kritikal dan rapuh ini, bahawa parlimen akan menjadi tempat terbaik untuk melakukannya, dan kita kehilangan peluang itu hari ini,” katanya.

“Pesanan saya kepada pengundi?” katanya. “Kami telah berusaha sebaik mungkin dan kami mempunyai niat yang sangat tulus untuk mencari keseimbangan undang-undang antara perlindungan monarki dan keseimbangan kebebasan bercakap dalam Thailand moden, jadi kami telah berusaha sebaik mungkin.”

Pita telah digantung daripada perhimpunan menunggu keputusan mahkamah sama ada beliau melanggar undang-undang dengan memiliki saham dalam syarikat media. Beliau adalah pentadbir harta pusaka bapanya yang termasuk saham dalam syarikat yang merupakan pengendali televisyen bebas yang tidak aktif. Mahkamah Perlembagaan Thailand membuat keputusan pada 24 Januari bahawa Pita tidak melanggar undang-undang dan boleh mengekalkan kerusi beliau di Parlimen.

Pita meletak jawatan sebagai ketua parti selepas penggantungan supaya rakan separti boleh menjadi ketua pembangkang parlimen.

Lebih awal Rabu, Mahkamah Jenayah Bangkok memvonis aktivis politik terkemuka dengan pencemaran nama baik monarki negara dan menjatuhkan hukuman penjara tergantung dua tahun di bawah Artikel 112.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.