Mahkamah Tertinggi Panama membatalkan kontrak 20 tahun untuk lombong tembaga kontroversial

(SeaPRwire) –   Mahkamah Agung Panama membuat keputusan sebulat suara pada Selasa bahawa konsesi selama 20 tahun untuk lombong tembaga kontroversi Kanada adalah tidak perlembagaan.

Pembangkang projek Lombong Tembaga Cobre Panama mendakwa ia akan merosakkan kawasan hutan pantai dan mengancam bekalan air. Pengumuman keputusan sembilan ahli mahkamah selepas empat hari perbincangan menimbulkan sorakan di kalangan orang ramai yang menunggu di luar sambil melambai-lambaikan bendera Panama.

“Ini yang kami tunggu-tunggu,” kata perserta demonstrasi Raisa Banfield selepas apa yang dipanggil menunggu yang menyiksa. “Presiden perlu menggantung operasi (lombong) hari ini.”

Minera Panama, anak syarikat tempatan Kanada First Quantum Minerals, yang mengendalikan lombong di tengah Panama, berkata dalam kenyataan bahawa “Cobre Panama mengakui keputusan mahkamah.”

“Kami mahu menyatakan komitmen kami yang tak berbelah bahagi terhadap pematuhan peraturan dalam semua aspek operasi kami di dalam negara,” tulis syarikat itu. “Kami akan memberi komen lebih lanjut apabila butiran tambahan mengenai penghakiman itu diumumkan.”

Lombong itu memperkerjakan beribu-ribu pekerja dan menyumbang 3% kepada keluaran dalam negara kasar Panama.

Pada bulan Mac, perundangan Panama mencapai persetujuan dengan First Quantum yang membolehkan Minera Panama terus beroperasi lombong tembaga besar itu selama sekurang-kurangnya 20 tahun lagi. Lombong lubang terbuka itu ditutup sementara tahun lalu apabila perbincangan antara kerajaan dan First Quantum pecah kerana pembayaran yang mahu dibuat kerajaan.

Kontrak itu, diluluskan akhirnya pada 20 Oktober, membenarkan anak syarikat itu terus beroperasi lombong di hutan lembap di pantai Atlantik barat ibu negara selama 20 tahun akan datang, dengan kemungkinan memanjangkan selama 20 tahun lagi jika tapak itu kekal produktif.

Pertikaian mengenai lombong itu membawa kepada beberapa protes paling meluas di Panama dalam tahun-tahun kebelakangan ini, termasuk penghadangan loji kuasa lombong. Penunjuk perasaan juga menghadang bahagian-bahagian , termasuk rentetan berhampiran sempadan dengan Costa Rica.

Sebelum penghakiman itu diumumkan, mereka membuka jalan raya supaya trak kargo boleh melalui.

Minera Panama berkata dalam kenyataan awal bulan ini bahawa bot-bot kecil menghadang pelabuhannya di wilayah Colon, menghalang bekalan daripada tiba di lombong. Polis tentera laut melaporkan bahawa sebuah kapal membawa arang memutuskan untuk berpatah balik kerana “keganasan daripada kumpulan penunjuk perasaan yang daripada bot mereka melemparkan batu dan objek buatan sendiri” sebelum dipesongkan.

Penunjuk perasaan, satu gabungan meluas orang Panama, bimbang kesan lombong itu terhadap alam sekitar dan terutamanya terhadap bekalan air.

Selepas protes bermula, kerajaan hampir meluluskan undang-undang yang akan membatalkan kontrak itu, tetapi menarik diri dalam perbahasan di Dewan Perwakilan Kebangsaan pada 2 November.

Keputusan mahkamah yang mengisytiharkan kontrak itu tidak perlembagaan merupakan peluang terakhir bagi pembangkang untuk membatalkannya.

menghormati keputusan Selasa dan mengikuti rundingan kontrak dengan rapat. Dalam e-mel, Jean-Pierre J. Godbout, jurucakap bagi Jabatan Hal Ehwal Luar Negeri kerajaan, berkata kerajaan “sentiasa mengharapkan penyelesaian yang bersetuju yang memberi manfaat kepada semua pihak.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.