Mahkamah Pakistan Memfailkan Dakwaan Terhadap Bekas Pemimpin Imran Khan Kerana Mendedahkan Kabel Rahsia

Wawancara bekas Perdana Menteri Pakistan Imran Khan

Mahkamah Pakistan mengumumkan tuduhan terhadap bekas Perdana Menteri Imran Khan kerana mendedahkan kandungan kabel diplomatik untuk mendakwa pemecatannya dari kuasa tahun lepas adalah sebahagian daripada konspirasi yang diketuai oleh Amerika Syarikat dan tentera yang kuat negara Asia Selatan.

Hakim mahkamah khas menghadapkan bekas perdana menteri dan menteri luar negaranya ketika itu, Shah Mahmood Qureshi, atas tuduhan melanggar Akta Rahsia Rasmi dengan mendedahkan kabel sulit yang dihantar dari duta Pakistan di Washington ke Islamabad awal tahun lepas, kata peguam Khan, Shoaib Shaheen melalui telefon.

Kedua-dua lelaki menafikan tuduhan itu, memanggil tuduhan bersifat politik. Sidang mahkamah berikutnya dijadualkan pada 27 Oktober untuk menyaksikan saksi dikemukakan untuk kenyataan dan persoalan balas, kata Shaheen.

Prosiding mahkamah diadakan di penjara luar bandar Islamabad di mana Khan ditahan untuk kes kabel sulit itu. Ini merupakan tuduhan kedua terhadap Khan yang menghadapi hukuman maksimum 14 tahun penjara jika didapati bersalah, menyulitkan usahanya untuk bertanding dalam pilihan raya yang dijadualkan pada akhir Januari.

Bekas bintang kriket itu telah diketepikan daripada bertanding untuk jawatan awam selama lima tahun selepas dia didapati bersalah dalam kes rasuah pada Ogos. Khan berjaya merayu ke mahkamah tinggi untuk menggantung hukuman penjara tiga tahunnya, walaupun dia menghadapi lebih 170 kes, daripada pembunuhan kepada keganasan.

Agensi siasatan tertinggi Pakistan mengemukakan kes terhadap Khan dan Qureshi atas pendedahan kandungan kabel sebagai bukti konspirasi yang diketuai oleh Amerika Syarikat untuk menggulingkan bekas pemimpin beberapa hari sebelum undian tidak percaya. Washington, bersama-sama tentera Pakistan dan pembangkang ketika itu, menafikan dakwaan Khan.

Khan kekal sebagai politikus paling popular di Pakistan walaupun digulingkan pada April 2022 dan penjaraannya tahun ini. Enam daripada sepuluh rakyat Pakistan memberi kelulusan kepada pemimpin api, hampir ganda kadar kelulusan Shehbaz Sharif yang mengambil alih sebagai perdana menteri, mengikut kaji selidik Gallup yang dijalankan pada Jun dan diterbitkan bulan lepas.

Sharif mengharapkan pulangan abangnya yang lebih tua dan bekas tiga kali perdana menteri Nawaz Sharif minggu ini untuk menggalakkan parti dan memenangi undi pengundi menjelang pilihan raya tahun depan. Sharif lebih tua mempunyai kadar kelulusan 36% di kalangan rakyat Pakistan yang disoal selidik.