Mahkamah Jepun menjatuhi hukuman mati ke atas lelaki kerana kebakaran studio animasi Kyoto yang mengorbankan 36 nyawa, cedera puluhan

(SeaPRwire) –   Mahkamah Jepun hari Khamis menjatuhkan hukuman mati ke atas seorang lelaki selepas mendapati dia bersalah menyembur api ke studio animasi Kyoto Animation di Kyoto, Jepun pada 2019, menyebabkan 36 orang maut dan puluhan lagi cedera.

Mahkamah mendapati bahawa Shinji Aoba, 45 tahun, bersalah atas kesalahan pembunuhan dan lain-lain jenayah dalam insiden pembakaran itu. Mahkamah menyatakan mereka mendapati Aoba layak dihukum atas kesalahannya dan mengumumkan hukuman mati.

Aoba telah menyerbu Studio No. 1 Kyoto Animation pada 18 Julai 2019 dan menyembur api. Ramai mangsa dipercayai mati akibat pendedahan karbon monoksida, manakala puluhan lagi cedera terbakar dengan teruk.

Aoba sendiri cedera teruk dan dirawat di hospital selama 10 bulan sebelum ditahan pada Mei 2020. Dia muncul di mahkamah dengan menggunakan kerusi roda. Peguam belanya mendakwa bahawa Aoba tidak layak dihukum secara jenayah kerana tidak waras.

Penuntut mendakwa Aoba ingin membalas dendam terhadap studio itu, memikirkan mereka telah mencuri novel yang dia hantar sebagai sebahagian daripada pertandingan syarikat itu, mengikut siaran televisyen kebangsaan NHK.

Stesen itu melaporkan bahawa Aoba telah kehilangan pekerjaan dan menghadapi masalah kewangan ketika itu dan merancang serangan berasingan di stesen keretapi utara Tokyo sebulan sebelum serangan pembakaran itu.

Mahkamah berkata Aoba merancang serangan itu selepas mempelajari kes-kes jenayah pembakaran terdahulu. Perancangan itu dikemukakan sebagai bukti bahawa Aoba layak dihukum secara jenayah, kerana kesalahan itu direka terlebih dahulu.

Kira-kira 70 orang bekerja di dalam studio di Kyoto selatan, ibu negara bersejarah Jepun, pada hari serangan itu. Salah seorang mangsa yang terselamat berkata dia melihat awan hitam meningkat dari bawah, kemudian panas yang menyengat datang dan dia melompat dari tingkap bangunan tiga tingkat itu sambil merintih mengambil udara.

Setiausaha Kabinet Kanan Yoshimasa Hayashi berkata serangan Kyoto Animation itu merupakan “kes sangat tragis” dan kerajaan sejak itu telah memperketatkan peraturan penjualan petrol, termasuk pemeriksaan pengenalan wajib pembeli.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.