Mahkamah Jenayah Antarabangsa memberi pampasan sebanyak $56 juta kepada mangsa kumpulan pemberontak Uganda

(SeaPRwire) –   Hakim-hakim di Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) pada Rabu memberikan pampasan sebanyak lebih $56 juta kepada ribuan mangsa bekas komander kumpulan pemberontak Uganda yang tidak dikenali, Tentera Perlawanan Tuhan (LRA).

Hampir 50,000 mangsa yang diliputi oleh perintah itu termasuk bekas askar kanak-kanak dan kanak-kanak yang dilahirkan akibat rogol dan kehamilan paksa.

Dominic Ongwen telah didapati bersalah tiga tahun lalu atas 61 tuduhan, termasuk pembunuhan, rogol, perkahwinan paksa dan merekrut askar kanak-kanak pada tahun 2002-2005. Panel rayuan ICC mengekalkan sabitannya dan hukuman 25 tahun penjara pada akhir 2022, menetapkan peringkat untuk perintah pampasan.

“Puluhan ribu individu telah mengalami kerosakan yang luar biasa disebabkan oleh kekejaman yang tidak dapat dibayangkan” yang dilakukan oleh pemberontak yang diketuai oleh Ongwen menyerang empat kem untuk orang yang terpaksa dipindahkan di utara Uganda, kata Hakim Presiden Bertram Schmitt.

“Demikian juga, lebih 100 wanita dan gadis dan beribu-ribu kanak-kanak, budak dan gadis bawah umur 15 tahun telah mengalami kerosakan yang mendalam, pelbagai aspek apabila diculik. Ramai kemudiannya tertakluk kepada jenayah berdasarkan jantina dan jenis serta dipaksa berkhidmat sebagai askar LRA, dikekalkan dalam tahanan dengan kaedah fizikal dan psikologi yang kejam,” tambahnya.

Ongwen tidak hadir di mahkamah untuk perbicaraan. Walaupun beliau dianggap bertanggungjawab atas pampasan, mahkamah memutuskan bahawa beliau tidak berkemampuan dan menyatakan bahawa pampasan akan dibayar oleh dana amanah untuk mangsa yang ditubuhkan oleh negara-negara ahlinya.

Schmitt menyeru “negara, organisasi, syarikat dan individu persendirian untuk menyokong misi dan usaha dana amanah untuk mangsa serta menyumbang kepada aktiviti pembiayaannya.”

Beliau berkata mangsa akan menerima $812 setiap seorang sebagai “anugerah simbolik” manakala pampasan lain akan datang dalam bentuk program pemulihan berdasarkan komuniti.

Bukti dalam perbicaraan Ongwen menubuhkan bahawa wanita awam yang ditawan oleh LRA dijadikan hamba seks dan isteri pemberontak. LRA mengubah kanak-kanak menjadi askar. Lelaki, wanita dan kanak-kanak dibunuh dalam serangan ke atas kem untuk orang yang dipindahkan secara dalaman.

“Majlis menyimpulkan bahawa mangsa langsung serangan, mangsa langsung jenayah berdasarkan jantina dan jenis serta kanak-kanak yang dilahirkan daripada jenayah itu, serta bekas askar kanak-kanak, telah mengalami kerosakan fizikal, moral dan bahan yang serius dan berpanjangan,” kata Schmitt.

LRA memulakan serangannya di Uganda pada tahun 1980-an, apabila salah seorang pembelot yang paling dikehendaki ICC, Joseph Kony, cuba menggulingkan kerajaan. Selepas dipaksa keluar dari Uganda, militia itu menakut-nakutkan kampung di Congo, Republik Afrika Tengah dan Sudan Selatan.

Ongwen tergolong dalam mereka yang diculik oleh militia yang diketuai oleh Kony. Sebagai seorang budak lelaki berusia 9 tahun, beliau diubah menjadi askar kanak-kanak dan kemudian komander kanan bertanggungjawab atas serangan ke atas kem untuk orang yang dipindahkan secara dalaman di utara Uganda pada awal 2000-an.

Peguam bela menggambarkannya sebagai mangsa kekejaman LRA. Tetapi hakim yang mengetuai perbicaraannya memanggil Ongwen sebagai “orang dewasa yang sepenuhnya bertanggungjawab” apabila beliau melakukan jenayahnya.

Ahli-ahli aktivis menyambut sabitannya atas kesalahan terhadap wanita, termasuk rogol, kehamilan paksa dan perhambaan seks.

Kony, tempat keberadaannya tidak diketahui, menghadapi 36 tuduhan, , kekejaman, rogol, penganiayaan dan penghambaan. Penuntut mencari untuk mengadakan perbicaraan terhadap bukti terhadapnya di ICC tanpa kehadiran Kony.

Pemimpin LRA itu terdedah kepada perhatian global pada tahun 2012 apabila video tentang kejahatannya menjadi viral. Walaupun perhatian dan usaha antarabangsa untuk menangkapnya, beliau masih bebas.

Kes-kes ICC terhadap tiga pemimpin LRA yang lain telah ditamatkan selepas disahkan bahawa mereka telah meninggal dunia sebelum mereka boleh ditangkap.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.