Mahkamah British menentukan kematian tidak sengaja remaja 16 tahun Scout sebagai pembunuhan yang tidak sah

(SeaPRwire) –   Sebuah juri di Wales Utara mendapati pada Khamis bahawa seorang budak lelaki berusia 16 tahun yang meninggal dunia pada lawatan Pengakap pada 2018 telah dibunuh secara tidak sah, dan seorang pembantu bedah merujuk Persatuan Pengakap kepada polis British untuk siasatan.

Ben Leonard mengalami kecederaan kepala yang teruk apabila dia hilang keseimbangan di tepi tebing dan jatuh kira-kira 200 kaki semasa lawatan berjalan kaki bersama kumpulan Pengakap di Llandudno, utara Wales, pada Ogos 2018.

Semasa inkues selama dua bulan ke atas kematiannya, sebuah juri mendengar bahawa remaja itu dan dua kawan telah berpecah dari Pengakap lain dan berakhir tanpa pengawasan di tepi tersebut.

Tiada penolong pertama berkelayakan hadir untuk lawatan itu, yang bertentangan dengan peraturan Pengakap untuk ekspedisi.

Juri mendapati seorang pemimpin Pengakap dalam lawatan itu dan pembantunya bertanggungjawab ke atas kematian Leonard. Ia juga mendapati kelalaian oleh Persatuan Pengakap menyumbang kepada kematian budak lelaki itu.

Pembantu bedah David Pojur merujuk Persatuan Pengakap dan seorang pekerja yang tidak dinamakan kepada Polis North Wales untuk disiasat sama ada mereka telah merancang untuk menyekat jalannya keadilan.

Inkues awal ke atas kematian remaja itu diadakan pada Februari 2020, tetapi Pojur membubarkan juri pada masa itu, dengan menyatakan Persatuan Pengakap gagal memberikan maklumat penuh kepada mahkamah dan “mencipta kesan yang mengelirukan”.

Peguam bagi Persatuan Pengakap meminta larangan undang-undang terhadap laporan rujukan polis, tetapi pembantu bedah menolak permohonan itu selepas pihak berkuasa Wales Utara membantah.

Persatuan Pengakap secara awam meminta maaf dan menerima tanggungjawab atas kematian Leonard pada permulaan inkues semasa. Pertubuhan itu menyatakan pada Khamis bahawa ia telah membuat perubahan kepada penilaian risiko dan peraturan keselamatannya sejak 2018, tetapi menolak dakwaan sebarang tindakan jenayah.

“Kami mengambil kesimpulan hari ini dengan sangat serius. Kami mahu mengulangi permintaan maaf kami yang sepenuhnya kepada keluarga Ben Leonard dan simpati terdalam kami terus bersama keluarga dan kawan-kawannya,” kata Jennie Price, pengerusi lembaga pemegang amanah Persatuan Pengakap.

“Kami menafikan dengan tegas dakwaan yang dibuat di mahkamah mengenai sebarang tindakan jenayah oleh Persatuan Pengakap,” tambahnya.

Ibu Leonard berkata permintaan maaf itu terlambat. Beliau juga menyeru agar dilakukan penyiasatan ke atas Pengakap.

“Menunggu begitu lama untuk keputusan ini bermakna kami telah hidup dalam keadaan tidak tentu arah selama bertahun-tahun,” kata Jackie Leonard. “Kami tidak dapat bergerak ke hadapan.”

Peguam bagi keluarga Leonard berkata terdapat 12 kematian berkaitan dengan Pengakap atau lawatan Pengakap dalam masa 30 tahun yang lalu di UK.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.