Mahkamah Belanda mengarahkan sekatan ke atas semua bahagian pesawat pejuang F-35 ke Israel selepas kebimbangan pelanggaran undang-undang muncul

(SeaPRwire) –   Mahkamah rayuan Belanda pada Isnin memerintah kerajaan untuk menghalang semua eksport bagi bahagian pesawat pejuang F-35 ke Israel disebabkan kebimbangan undang-undang antarabangsa mungkin dilanggar semasa serangan Israel ke atas Gaza.

Ia berkata negara itu perlu mematuhi perintah dalam masa tujuh hari dan menolak rayuan untuk menangguhkan perintah sehingga rayuan ke Mahkamah Agung.

“Adalah tidak dapat dinafikan bahawa terdapat risiko jelas bahawa pesawat itu digunakan dalam pelanggaran serius undang-undang kemanusiaan antarabangsa,” kata mahkamah itu.

Kerajaan berkata ia akan mengemukakan rayuan ke Mahkamah Agung, kerana ia berkata perintah itu telah melangkaui tanggungjawab negara untuk merumuskan dasar luar.

“Penghantaran bahagian F-35 U.S. ke Israel menurut pandangan kami tidak tidak adil,” kata Menteri Perdagangan Geoffrey van Leeuwen.

Beliau berkata F-35 adalah penting untuk keselamatan Israel dan keupayaannya untuk melindungi diri daripada ancaman di rantau itu, “contohnya dari Iran, Yemen, Syria dan Lubnan”.

Van Leeuwen berkata masih terlalu awal untuk mengatakan kesan keputusan itu ke atas Israel.

“Kami adalah sebahagian daripada konsortium besar negara-negara yang juga bekerjasama dengan Israel, kami akan bercakap dengan rakan kongsi bagaimana untuk menangani ini.”

Keputusan untuk merayu tidak berkaitan dengan situasi di Gaza yang “sangat menghairankan”, tambahnya.

Serangan udara dan darat besar-besaran Israel di Jalur Gaza yang padat penduduk itu telah membunuh lebih 28,000 orang Palestin, menurut pihak berkuasa kesihatan yang dikendalikan Hamas di enklaf itu, dan mengusir kebanyakan 2.3 juta penduduknya dari rumah.

Israel menafikan melakukan jenayah perang dalam serangannya ke atas Gaza, yang mengikuti serangan lintas sempadan Hamas ke atas selatan Israel pada 7 Oktober di mana 1,200 orang Israel terbunuh dan kira-kira 240 diambil tebusan.

Jurucakap kerajaan Israel Eylon Levy tidak dapat memberikan komen mengenai kes itu secara khusus, tetapi berkata Israel mengharapkan sekutu “berdiri teguh di sebelah kami ketika kami berjuang membawa Hamas ke muka pengadilan berikutan pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober.”

Dalam kes undang-undang berasingan pada Januari, mahkamah tertinggi PBB, Mahkamah Keadilan Antarabangsa, memerintah Israel mengambil tindakan untuk mencegah jenayah genosid dalam perangnya menentang Hamas. Keputusan itu mencetuskan panggilan semula oleh kumpulan hak asasi manusia untuk melarang eksport senjata ke Israel.

Kes terhadap kerajaan Belanda dibawa oleh beberapa kumpulan hak asasi manusia, termasuk cabang Belanda Oxfam, pada Disember lepas.

“Kami berharap keputusan ini akan memperkukuh undang-undang antarabangsa di negara-negara lain supaya rakyat Gaza juga dilindungi oleh undang-undang antarabangsa,” pengarah Oxfam Novib Michiel Servaes berkata dalam kenyataan.

Dalam keputusan pertama pada Disember, mahkamah rendah Belanda tidak menghalang sepenuhnya eksport bahagian F-35 ke Israel, walaupun mengakui kemungkinan pesawat itu menyumbang kepada pelanggaran undang-undang perang.

Tetapi di mana mahkamah rendah menganggap kerajaan negara mempunyai tahap kebebasan yang besar dalam mempertimbangkan isu-isu dasar dan politik untuk memutuskan mengenai eksport senjata, mahkamah rayuan berkata kebimbangan sedemikian tidak boleh mengatasi risiko jelas pelanggaran undang-undang antarabangsa.

Mahkamah rayuan juga berkata kemungkinan besar F-35 digunakan dalam serangan ke atas Gaza, menyebabkan kematian awam tidak dapat diterima. Ia menolak hujah kerajaan Belanda bahawa ia tidak perlu melakukan semakan baharu ke atas permit untuk eksport.

Belanda merupakan salah satu daripada beberapa gudang serantau bagi bahagian F-35 milik U.S., di mana bahagian itu diedarkan kepada negara yang meminta, termasuk Israel dalam sekurang-kurangnya satu penghantaran sejak 7 Oktober.

Kerajaan berkata ia akan cuba meyakinkan rakan kongsi bahawa ia akan kekal sebagai ahli boleh dipercayai program F-35 dan bentuk kerjasama pertahanan antarabangsa dan Eropah yang lain.

Hakim Presiden Bas Boele berkata terdapat kemungkinan kerajaan Belanda membenarkan eksport bahagian F-35 ke Israel pada masa hadapan, tetapi hanya dengan syarat ketat bahawa mereka tidak akan digunakan dalam operasi tentera di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.