Mahkamah Albania menjara Datuk Bandar etnik Yunani atas tuduhan membeli undi, meningkatkan ketegangan serantau

(SeaPRwire) –   Sebuah mahkamah Albania pada Selasa menjatuhi hukuman penjara ke atas seorang datuk bandar dari minoriti Yunani negara itu atas tuduhan membeli undi, satu keputusan yang dijangka meningkatkan ketegangan dengan negara jiran Yunani.

Yunani telah menggesa kerajaan Albania untuk menghentikan proses terhadap Dhionisios Alfred Beleri, dengan mengatakan kes itu boleh memberi kesan negatif kepada permohonan Albania untuk menyertai EU. Albania merupakan negara calon yang sedang rundingan untuk keahlian penuh.

Kerajaan Albania telah berkata ia tidak dapat berbuat apa-apa semasa kes itu berada di mahkamah.

Mahkamah Khas mengenai Rasuah dan Jenayah Terancang memberi Beleri hukuman penjara selama dua tahun.

Beleri telah dipilih sebagai datuk bandar Himare, 150 batu selatan ibu negara, Tirana. Beliau telah ditahan beberapa hari sebelum undian ketika didakwa menawarkan 40,000 leks Albania ($390 pada masa itu) untuk membeli lapan undi. Beleri memenangi tetapi tidak dapat disumpah semasa di bawah tahanan.

Peguam Beleri, Geni Gjyzari, menegaskan bahawa keputusan itu bersifat “politik kerana perdana menteri telah memerintahkannya”, dengan menambah bahawa beliau akan merayu.

Kementerian Luar Negeri Yunani berkata keputusan mahkamah “meningkatkan kebimbangan yang sebelum ini dinyatakan mengenai objektif proses” (kehakiman), dengan mendakwa bahawa hukuman itu “jelas tidak sepadan dengan kesalahan yang didakwa.”

“Pelaksanaan pemilihan kes mahkamah dan membuat pra-kesimpulan mengenai keputusan mahkamah tidak sesuai dengan kerajaan undang-undang,” kenyataan kementerian itu berkata. “Kerajaan Yunani akan mengikuti kes ini dengan rapat dan berharap melihat penghakiman adil dan objektif di mahkamah rayuan.”

Hubungan antara Yunani dan Albania pasca-komunis telah kadang-kadang tidak selesa, terutamanya berkaitan isu hak minoriti dan komuniti Albania yang besar di Yunani.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.