Mahkamah Agung Maryland Timbang Hak Mangsa dalam Kes Adnan Syed

Adnan Syed, Shamim Rahman

ANNAPOLIS, Md. – Mahkamah Agung Maryland pada Khamis meneliti pendengaran yang membatalkan Adnan Syed hukuman pembunuhan tahun lalu dan membebaskannya selepas lebih dua dekad di belakang penjara, ketika keluarga mangsa berkata mereka tidak diberi peluang secukupnya untuk mengambil bahagian dalam prosiding itu.

Kes Syed, yang diceritakan dalam podcast hit “Serial”, telah dipenuhi dengan belitan undang-undang dan keputusan mahkamah yang terbahagi selama berdekad-dekad. Hujah-hujah Khamis di hadapan mahkamah tertinggi Maryland juga tidak terkecuali.

Antara isu-isu yang dibincangkan adalah sama ada sabitan pembunuhan Syed pada tahun 2000 masih patut dikuatkuasakan semula selepas keputusan mahkamah rayuan baru-baru ini memihak kepada keluarga itu, serta sejauh mana mangsa jenayah di Maryland mempunyai hak untuk mengambil bahagian dalam pendengaran sama ada untuk membatalkan sabitan. Panel tujuh hakim akan mengeluarkan keputusan mereka dalam beberapa minggu atau bulan akan datang.

Pada akhirnya, kebebasan Syed bergantung seimbang. Sungguhpun tidak mungkin, dia akhirnya boleh dihantar kembali ke penjara seumur hidup jika perkembangan seterusnya dalam kes itu tidak memihak kepadanya.

Di luar mahkamah Annapolis selepas pendengaran itu, Syed berkata dia menantikan keputusan itu. Walaupun kekal dengan pendirian tidak bersalahnya dari mula, Syed kerap menyuarakan kebimbangan terhadap keluarga Hae Min Lee, bekas teman wanitanya di sekolah tinggi yang ditemui tercekik mati dan dikebumikan dalam kubur tanpa nisan pada 1999.

“Kami sangat yakin cuba mencari keadilan untuk Hae dan keluarganya,” katanya kepada wartawan. “Dan kami berharap juga dapat mencari keadilan untuk kami juga.”

Dia menghadiri pendengaran ditemani ahli keluarga, termasuk ibunya dan adik lelakinya.

Syed, 42, dibebaskan dari penjara pada September 2022, apabila seorang hakim Baltimore membatalkan hukumannya. Pendakwa raya bandar telah menarik balik semua tuduhan selepas mendapati kecacatan dalam bukti.

Walau bagaimanapun, pada Mac, Mahkamah Rayuan Maryland memerintahkan ulangan pendengaran itu. Mahkamah itu berkata keluarga mangsa tidak menerima notis secukupnya untuk menghadiri pendengaran secara peribadi, melanggar hak mereka untuk “diperlakukan dengan maruah dan hormat.”

Syed merayu penguatkuasaan semula sabitannya, dan keluarga Lee juga merayu kepada mahkamah tertinggi negeri itu, mendakwa mangsa jenayah harus diberi peranan yang lebih besar dalam proses membatalkan sabitan.

“Kes ini bukan tentang kesalahan asas Encik Syed. Pertikaian itu hanya tidak ada dalam bilik hari ini,” kata Ari Rubin, peguam untuk keluarga Lee, semasa hujah Khamis.

Katanya isu di tangan adalah sama ada hak-hak abang Lee, Young Lee, dilanggar kerana dia tidak dapat mengambil bahagian secara substantif dalam proses itu, yang Rubin panggil luar biasa “kerana ia menyelaraskan kepentingan defendan dan negeri.” Dia berhujah mangsa dan peguam mereka harus memenuhi peranan adversarial.

Tetapi beberapa hakim menyatakan keraguan sama ada undang-undang negeri secara jelas menyatakan hak mangsa untuk didengar dalam pendengaran sedemikian di mana sabitan dibatalkan.

“Mengapa ini bukan soalan untuk Dewan Undangan? Hak yang anda bicarakan tidak terdapat dalam bahasa biasa statut,” kata Hakim Brynja Booth.

Beberapa hakim juga mempersoalkan mengapa pendengaran yang membatalkan sabitan Syed dijadualkan begitu tergesa-gesa. Pendakwa memberitahu Young Lee tentang pendengaran pada hari Jumaat dan menjadualkannya pada hari Isnin berikutnya, tidak memberinya peluang yang munasabah untuk pergi ke Baltimore dari rumahnya di California dan menghadirinya secara peribadi. Sebaliknya, dia berakhir menyampaikan kepada mahkamah melalui panggilan video.

Hakim Shirley Watts berkata hasil pendengaran itu kelihatan sudah ditentukan, termasuk pembebasan Syed dari tahanan dengan serta-merta. Dan Hakim Lynne Battaglia bercakap tentang mengimbangi dengan betul hak mangsa dan defendan.

Peguam Syed, Erica Suter, berkata negeri itu memenuhi kewajipannya dengan membenarkan Young Lee mengambil bahagian dalam pendengaran itu.

Peguam Syed berkata rayuan keluarga itu sudah lapuk kerana pendakwa raya memutuskan untuk tidak mengenakan tuduhan lagi selepas sabitannya dibatalkan. Dan walaupun hak-hak Young Lee dilanggar, peguam Syed berkata, dia tidak menunjukkan sama ada pelanggaran yang didakwa itu akan mengubah hasil pendengaran.

“Encik Lee didengar, dan peguam beliau didengar, dan ia tidak mempengaruhi keputusan Hakim (Melissa) Phinn,” kata Suter.

Ini bukan kali pertama Mahkamah Agung Maryland mengambil odisei undang-undang Syed yang berpanjangan.

Pada 2019, mahkamah yang terbahagi 4-3 memutuskan untuk menolak perbicaraan baru Syed. Walaupun hakim bersetuju dengan mahkamah rendah bahawa kaunseling undang-undang Syed tidak mencukupi kerana gagal menyiasat saksi alibi, ia tidak bersetuju bahawa kekurangan itu merugikan kes itu. Sebuah mahkamah rendah telah memerintahkan perbicaraan semula pada 2016 atas alasan peguam Syed, Cristina Gutierrez, tidak menghubungi saksi alibi dan memberikan kaunseling yang tidak berkesan. Gutierrez meninggal dunia pada 2004.

Pada November 2019, Mahkamah Agung AS enggan mengkaji keputusan mahkamah tertinggi Maryland.

Baru-baru ini, pendakwa raya Baltimore meneliti semula fail Syed di bawah undang-undang Maryland yang menyasarkan apa yang disebut “pemenjaraan seumur hidup remaja” kerana dia berusia 17 tahun ketika mayat Hae Min Lee ditemui. Pendakwa raya menemui banyak masalah, termasuk suspek alternatif dan bukti yang tidak boleh dipercayai yang dibentangkan di mahkamah. Bukannya mempertimbangkan semula hukumannya, pendakwa raya mengemukakan mosi untuk membatalkan sabitan Syed sama sekali.

___

Penulis bersekutu Associated Press Denise Lavoie di Richmond, Virginia, menyumbang kepada laporan ini.