Mahkamah Agung Jepun Membuat Keputusan Menentang Keperluan Pembedahan untuk Menukar Kekeliruan Jenis Kelamin Secara Sah di Sijil

A participant holds up a placard during the International Transgender Day of Visibility rally in Shibuya district of Tokyo on March 31, 2023.

TOKIO — Mahkamah Agung Jepun pada Rabu membuat keputusan bahawa undang-undang yang memerlukan orang transgender mengeluarkan organ pembiakan mereka untuk secara rasmi menukar jantina mereka adalah tidak perlembagaan.

Keputusan oleh Grand Bench 15 hakim Mahkamah Agung adalah kes pertama mengenai perlembagaan undang-undang Jepun 2003 yang memerlukan pengeluaran organ pembiakan untuk menukar jantina yang diiktiraf negara, satu amalan yang lama dikritik oleh kumpulan hak antarabangsa dan perubatan.

Kes itu difailkan oleh pemohon yang permintaan menukar jantina dalam rekod keluarga – kepada wanita daripada jantina biologi lelaki – ditolak oleh mahkamah rendah.

Keputusan itu datang pada masa kesedaran meningkat mengenai isu-isu mengenai LGBTQ+ di Jepun dan merupakan kemenangan besar bagi komuniti itu.

Kyodo News berkata hakim sebulat suara membuat keputusan bahawa bahagian undang-undang itu memerlukan kehilangan fungsi pembiakan untuk menukar jantina adalah tidak perlembagaan. Butir-butir lain keputusan tidak segera tersedia.

Di bawah undang-undang yang digugurkan, orang transgender yang mahu menukar jantina biologi mereka yang ditetapkan pada rekod keluarga dan dokumen rasmi lain perlu didiagnosis mempunyai Gangguan Identiti Jantina dan menjalani pembedahan untuk mengeluarkan organ pembiakan asal mereka termasuk testis atau telur.

Aktivis LGBTQ+ di Jepun telah meningkatkan usaha untuk meluluskan undang-undang anti-diskriminasi sejak bekas penolong Perdana Menteri Fumio Kishida berkata pada Februari bahawa beliau tidak mahu tinggal bersebelahan dengan orang LGBTQ+ dan rakyat akan melarikan diri dari Jepun jika perkahwinan sesama jenis dibenarkan.

Tetapi perubahan datang perlahan-lahan dan Jepun kekal satu-satunya anggota Kumpulan Tujuh yang tidak membenarkan perkahwinan sesama jenis atau perlindungan undang-undang, termasuk undang-undang anti-diskriminasi yang berkesan.

Pemohon asal, yang hanya dikenali sebagai penduduk di barat Jepun, pada asalnya memfailkan permintaan pada tahun 2000, menyatakan keperluan pembedahan memaksa beban ekonomi dan fizikal besar dan bahawa ia melanggar perlindungan hak sama rata perlembagaan.

Kumpulan hak dan komuniti LGBTQ+ di Jepun telah berasa harapan untuk perubahan undang-undang selepas mahkamah keluarga tempatan, dalam keputusan tanpa sebelumnya pada awal bulan ini, menerima permintaan lelaki transgender menukar jantina tanpa pembedahan wajib, dengan menyatakan peraturan itu tidak perlembagaan.

Undang-undang khas yang berkuat kuasa pada tahun 2004 menyatakan bahawa orang yang ingin mendaftar menukar jantina perlu mengeluarkan organ pembiakan asal mereka, termasuk testis atau telur, dan mempunyai badan yang “kelihatan mempunyai bahagian yang menyerupai organ kelamin” jantina baru yang ingin didaftarkan dengan.

Lebih daripada 10,000 orang Jepun telah menukar jantina mereka secara rasmi sejak itu, mengikut dokumen mahkamah dari keputusan 11 Oktober yang menerima permintaan menukar jantina Gen Suzuki tanpa pembedahan wajib.

Pembedahan untuk mengeluarkan organ pembiakan tidak diperlukan dalam kebanyakan daripada lebih kurang 50 negara Eropah dan Asia Tengah yang mempunyai undang-undang membenarkan orang menukar jantina pada dokumen rasmi, keputusan Shizuoka berkata. Amalan menukar jantina sedemikian telah menjadi arus perdana di banyak tempat di seluruh dunia, ia nota.

Dalam negara yang taat kepada kepatuhan di mana kerajaan konservatif terus kepada nilai-nilai keluarga paternalistik tradisional dan enggan menerima keragaman seksual dan keluarga, banyak orang LGBTQ+ masih menyembunyikan seksualiti mereka kerana takut diskriminasi di tempat kerja dan sekolah.

Beberapa kumpulan menentang lebih inklusif untuk orang transgender, terutamanya mereka menukar daripada lelaki kepada wanita, telah mengemukakan petisyen pada Selasa kepada Mahkamah Agung, meminta ia mengekalkan keperluan pembedahan.

Beratus-ratus perbandaran kini mengeluarkan sijil perkongsian untuk pasangan sesama jenis untuk melegakan halangan menyewa apartmen dan bidang lain, tetapi mereka tidak mengikat secara undang-undang.

Pada tahun 2019, Mahkamah Agung dalam kes lain difailkan oleh lelaki transgender yang ingin menukar pendaftaran jantina tanpa pembedahan organ seksual wajib dan sterilisasi mendapati undang-undang sedang perlembagaan.

Dalam keputusan itu, mahkamah tertinggi berkata undang-undang itu perlembagaan kerana bertujuan untuk mengurangkan kekeliruan dalam keluarga dan masyarakat, walaupun mengakui ia mengehadkan kebebasan dan boleh menjadi ketinggalan zaman dengan nilai-nilai sosial berubah dan harus ditinjau kembali kemudian.