Mahkamah Agung Israel Mendengar Cabaran Pertama kepada Penyusunan Semula Kehakiman Netanyahu yang Kontroversi

Israel-Judiciary-Supreme-Court-Challenge

(JERUSALEM) – Mahkamah Agung Israel pada hari Selasa membuka kes pertama untuk melihat kesahan pengubahan perundangan kehakiman Netanyahu yang kontroversi – memperdalam pertunjukan dengan kerajaan sayap kanan jauh yang telah memecahbelahkan negara dengan pahit dan meletakkan negara di ambang krisis perlembagaan.

Sebagai tanda kepentingan kes itu, kesemua 15 hakim Mahkamah Agung Israel mendengar rayuan terhadap undang-undang itu bersama-sama buat pertama kali dalam sejarah Israel. Panel biasa terdiri daripada tiga hakim, walaupun kadang-kadang mereka duduk dalam panel diperluaskan. Prosiding itu juga disiarkan secara langsung.

“Ini adalah hari bersejarah,” kata Susie Navot, naib presiden Israel Democracy Institute, sebuah think tank Jerusalem yang telah mengkritik pengubahan itu. “Ini adalah kali pertama kita mempunyai pendengaran seperti ini.”

Gabungan Netanyahu, koleksi ahli parlimen ultranasionalis dan ultrareligius, melancarkan pengubahan pada awal tahun ini selepas mengambil alih jawatan. Penyokong rancangan itu berkata badan kehakiman yang tidak dipilih, yang diketuai oleh Mahkamah Agung, menggunakan terlalu banyak kuasa.

Pengkritik berkata rancangan untuk melemahkan Mahkamah Agung menghapuskan salah satu jaminan utama dan akan menumpukan kuasa di tangan Netanyahu dan sekutunya.

“Kami berdiri di sini hari ini dengan jutaan warganegara untuk menghentikan rampasan kuasa kerajaan,” kata Eliad Shraga, pengerusi Gerakan untuk Kualiti Kerajaan di Israel, yang mengemukakan petisyen bersama segelintir kumpulan masyarakat sivil yang lain. “Bersama kita akan memelihara demokrasi Israel.”

Pendengaran Selasa meletakkan hakim kanan dalam kedudukan tanpa preseden untuk memutuskan sama ada menerima had terhadap kuasa mereka sendiri. Ia memberi tumpuan kepada undang-undang pertama yang diluluskan oleh parlimen pada bulan Julai – langkah yang membatalkan keupayaan mahkamah untuk mengetepikan langkah kerajaan atau pelantikan yang dianggap “tidak munasabah”. Hakim telah menggunakan piawaian undang-undang dalam masa lalu untuk mencegah keputusan atau pelantikan kerajaan yang dianggap tidak baik atau korup.

Pengubahan kehakiman – yang ditentang oleh penentang sebagai ancaman mendalam terhadap demokrasi Israel – telah membuat orang Israel di seluruh banyak segmen masyarakat marah, membawa ratusan ribu turun ke jalan dalam satu demo selepas yang lain selama 36 minggu yang lalu.

Para penunjuk perasaan sebahagian besarnya datang dari kelas menengah sekular negara itu. Tokoh perniagaan teknologi tinggi terkemuka telah mengancam akan berpindah. Yang paling dramatik, ribuan askar simpanan telah memutuskan hubungan dengan kerajaan dan menyatakan keengganan mereka melapor untuk tugas atas rancangan itu.

Penyokong Netanyahu cenderung lebih miskin, lebih religius dan tinggal di penempatan Tebing Barat atau kawasan luar bandar terpencil. Ramai penyokongnya adalah orang Yahudi Mizrahi kelas pekerja, dengan akar di negara-negara Timur Tengah, dan telah menyatakan permusuhan terhadap apa yang mereka katakan adalah kelas elit, sekular orang Yahudi Ashkenazi, atau Eropah.

Ketika pendengaran bermula pada hari Selasa, beberapa dozen aktivis sayap kanan turun ke pintu masuk Mahkamah Agung untuk memprotes. “Rakyat adalah penguasa!” mereka berteriak melalui pengeras suara, meniup hon dan memegang tanda-tanda yang menyatakan bahawa mereka telah mengundi untuk Netanyahu, bukan Ketua Hakim Mahkamah Agung Esther Hayut.

Malam sebelumnya, puluhan ribu penunjuk perasaan anti-kerajaan yang berhimpun menentang pengubahan kehakiman telah membanjiri jalan-jalan berdekatan mahkamah, melambai-lambaikan bendera kebangsaan dan menyanyikan lagu untuk demokrasi.

Undang-undang itu diluluskan sebagai pindaan kepada apa yang dikenali di Israel sebagai “Undang-Undang Asas,” sekeping undang-undang khas yang berfungsi sebagai sejenis perlembagaan, yang tidak dimiliki Israel. Mahkamah belum pernah membatalkan “Undang-Undang Asas” sebelum ini tetapi berkata ia mempunyai hak untuk berbuat demikian. Kerajaan berkata tidak.

Menteri Kehakiman Israel Yariv Levin pada hari Selasa berkata mahkamah “kekurangan semua kuasa” untuk mengkaji undang-undang itu.

“Ia adalah pukulan maut kepada demokrasi dan status Knesset,” katanya, menegaskan bahawa ahli parlimen yang dipilih oleh rakyat harus mempunyai kata akhir tentang perundangan seperti itu.

Walaupun peguam negara biasanya akan mewakili kerajaan dalam pendengaran seperti itu, Peguam Negara Gali Baharav-Miara – sasaran utama serangan gabungan itu – telah menyatakan bantahan tegas terhadap pengubahan kehakiman. Penaja bil itu untuk mencari kaunsel luar.

Keputusan tidak dijangka pada hari Selasa, tetapi pendengaran itu boleh menunjukkan arah mahkamah.

Kes itu berada di pusat pertandingan yang lebih luas di Israel antara tafsiran demokrasi yang pada dasarnya berbeza.

Netanyahu dan gabungannya berkata bahawa sebagai wakil yang dipilih, mereka mempunyai mandat demokratik untuk memerintah tanpa dihalang oleh mahkamah, yang mereka gambarkan sebagai benteng elit berhaluan kiri.

“Sekarang (Mahkamah Agung) mungkin akan memutuskan bukan sahaja apa maksud perlembagaan, tetapi apa yang boleh ada di dalamnya,” kata Eugene Kontorovich dari Forum Dasar Kohelet konservatif yang berpusat di Jerusalem. “Ini menghapuskan sebarang kemungkinan semak imbang terhadap Mahkamah yang sudah berkuasa.”

Pihak pembangkang berhujah bahawa mahkamah adalah sekatan penting terhadap pemerintahan majoriti di negara dengan sistem semak imbang yang lemah – hanya satu dewan parlimen, presiden lambang dan tiada perlembagaan tertulis yang tegas. Mereka berkata tanpa kuasa untuk mengkaji semula dan membatalkan beberapa keputusan kerajaan, kerajaan Netanyahu boleh melantik kroni yang disabitkan ke jawatan Kabinet, mengurangkan hak wanita dan minoriti, dan mencaplok Tebing Barat yang diduduki.

“Kita mesti ingat bahawa demokrasi tidak mati dalam satu hari lagi,” kata Navot dari Institut Demokrasi Israel. “Demokrasi mati perlahan-lahan, langkah demi langkah, undang-undang demi undang-undang. Oleh itu kita harus sangat berhati-hati dengan pengubahan kehakiman seperti ini.”

Kelangsungan politik Netanyahu, yang kembali berkuasa pada akhir tahun lalu ketika berhadapan dengan perbicaraan rasuah, penipuan dan pelanggaran amanah, bergantung pada rakan-rakan gabungan garis kerasnya yang agama konservatif yang telah mengancam memberontak jika dia menangguhkan perundangan itu.

Netanyahu telah enggan menyatakan dengan jelas sama ada dia akan menghormati keputusan mahkamah untuk membatalkan undang-undang baru itu. Beberapa anggota gabungannya, termasuk Levin, telah menyarankan bahawa kerajaan boleh mengabaikan keputusan mahkamah.

Pakar undang-undang memberi amaran bahawa itu boleh mencetuskan krisis perlembagaan, di mana warganegara dan pasukan keselamatan negara dibiarkan untuk memutuskan perintah siapa yang harus diikuti – parlimen atau mahkamah – yang mendorong negara ke wilayah yang tidak diketahui.

– Para Penyumbang Berita Persatuan Press berkaitan Isaac Scharf dan Moshe Edri di Jerusalem menyumbang kepada laporan ini.