Mahkamah Agung India Menolak Membuat Pernikahan Sesama Jenis Sah, Menyerahkan Perbuatan Undang-Undang kepada Parlimen

NEW DELHI — Mahkamah Agung India enggan mengesahkan perkahwinan sesama jantina, dengan Ketua Hakim Negara negara itu mengatakan pada Selasa bahawa ia bergantung kepada Parlimen untuk mencipta undang-undang sedemikian.

Ketua Hakim DY Chandrachud juga mendesak kerajaan untuk memelihara hak komuniti queer dan menghentikan diskriminasi terhadap mereka.

Panel lima hakim sebelum ini mendengar 20 petisyen yang meminta mengesahkan perkahwinan sesama jantina di negara paling padat penduduk di dunia.

Chandrachud berkata terdapat darjah persetujuan dan ketidaksetujuan di kalangan hakim “sejauh mana kita perlu pergi” untuk perkahwinan sesama jantina.

“Mahkamah ini tidak boleh membuat undang-undang. Ia hanya boleh mentafsirkannya dan memberi kesannya,” kata Ketua Hakim itu, mengulangi bahawa ia bergantung kepada Parlimen untuk memutuskan sama ada ia boleh memperluaskan undang-undang perkahwinan untuk memasukkan persatuan queer.

Hak-hak undang-undang untuk orang LGBTQ di India telah berkembang selama dekad yang lalu, dan kebanyakan perubahan ini telah datang melalui campur tangan Mahkamah Agung.

Keputusan Selasa datang selepas mahkamah tertinggi 2018 mengenepikan undang-undang zaman kolonial yang telah membuat hubungan seks gay boleh dihukum dengan penjara sehingga 10 tahun dan memperluaskan hak perlembagaan untuk komuniti gay.

Keputusan itu dianggap sebagai kemenangan sejarah untuk hak-hak LGBTQ, dengan salah seorang hakim mengatakan ia akan “membuka jalan untuk masa depan yang lebih baik.”