Loji nuklear Fukushima Jepun bocor air radioaktif, pegawai kata

(SeaPRwire) –   Air yang sangat radioaktif bocor dari mesin rawatan di loji kuasa nuklear Fukushima Daiichi yang terkena tsunami, tetapi tiada yang cedera dan pemantauan sinaran menunjukkan tiada kesan kepada , kata syarikat pengendali Khamis.

Seorang pekerja loji mendapati kebocoran Rabu pagi semasa pemeriksaan injap pada mesin rawatan SARRY yang direka untuk menanggalkan terutamanya sesium dan strontium dari air tercemar, kata Tokyo Electric Power Company Holdings.

Kira-kira 6 tan metrik – cukup untuk mengisi dua kolam renang belakang biasa – bocor melalui saluran udara, meninggalkan kolam air di atas plat besi luar dan merembes ke dalam tanah di sekelilingnya, kata TEPCO, tetapi tiada air radioaktif terlepas dari kawasan.

Kadar sinaran air yang bocor adalah 10 kali had boleh dikeluarkan secara sah, kata TEPCO. Kolam air telah dibersihkan dan tanah tercemar sedang dikeluarkan, kata jurucakap TEPCO Kenichi Takahara.

Ia tidak jelas bila mesin mula bocor, tetapi TEPCO berkata tiada masalah dikesan dalam pemeriksaan Selasa.

Kebocoran mungkin disebabkan oleh injap yang ditinggalkan terbuka semasa pekerja mengalirkan mesin dengan air disaring – proses bertujuan untuk mengurangkan tahap sinaran sebelum kerja-kerja penyelenggaraan, kata Takahara. TEPCO berkata 10 daripada 16 injap udara yang sepatutnya ditutup ditinggalkan terbuka semasa pengaliran, dan kebocoran berhenti apabila injap ditutup.

Tahap sinaran di sekeliling loji dan dalam parit di kawasan itu tidak menunjukkan peningkatan.

Mesin penapis ini adalah sebahagian daripada projek pembangkasan air sisa TEPCO yang kontroversi, yang bermula pada Ogos. Loji Fukushima Daiichi mengalami tiga kemusnahan berlapis berikutan gempa bumi dan tsunami 2011.

Pembangkasan, yang dijangka berterusan selama dekad, telah ditentang dengan kuat oleh kumpulan nelayan dan negara jiran, , yang segera melarang import semua makanan laut Jepun.

Jurucakap Kementerian Luar China Wang Wenbin dalam sidang akhbar harian Khamis berkata insiden terbaru menyoroti masalah pengurusan di TEPCO dan mempersoalkan keupayaannya untuk mengendalikan pembangkasan air rawat dengan selamat selama dekad akan datang.

Wang mendesak Jepun untuk menangani kebimbangan komuniti antarabangsa dan mengendalikan pembangkasan dengan bertanggungjawab sambil bekerjasama dengan sistem pemantauan bebas dan jangka panjang yang melibatkan negara jiran dan pemangku kepentingan lain.

Kebocoran terbaru ini hanya berlaku beberapa bulan selepas kebocoran kecil tidak sengaja di kemudahan rawatan berasingan dipanggil Sistem Pemprosesan Cecair Maju, atau ALPS.

Dalam kemalangan itu, empat pekerja disembur cecair sisa radioaktif semasa membersihkan paip ALPS walaupun dua daripada mereka sementara dirawat di hospital kerana pencemaran kulit, tiada menunjukkan gejala keracunan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.