Lionel Messi Menang Anugerah Ballon d’Or Ke-Lapan Mengiktiraf Pemain Bola Sepak Terbaik Tahunan

PARIS – Senarai itu membaca 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021, dan kini 2023.

Lionel Messi memenangi anugerah Ballon d’Or lelaki untuk kali kelapan selepas memenuhi cita-cita seumur hidupnya dengan membimbing Argentina memenangi Piala Dunia di Qatar tahun lalu.

Menambah kepada piala peribadinya satu-satunya trofi utama yang terlepas darinya dalam kerjaya cemerlangnya adalah faktor penting dalam musim yang agak biasa – mengikut piawaiannya – di Paris Saint-Germain.

Berusia 36 tahun, Messi menang ke atas pemain depan Manchester City Erling Haaland dan bekas rakan sepasukannya di PSG Kylian Mbappe.

Messi mengucapkan terima kasih kepada jurulatihnya dari Argentina, rakan sepasukan dan staf atas kemenangan yang membolehkannya.

“Malam ini saya menikmati diri. Ini adalah kenikmatan yang tidak akan pernah tinggalkan saya, dan saya berharap dapat menikmatinya untuk banyak tahun akan datang,” kata Messi melalui penterjemah. “Menjadi juara dunia adalah gelaran yang kurang daripada kami. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang membantu Argentina menjadi pasukan juara dunia.”

Messi juga mengucapkan penghargaan kepada almarhum Diego Maradona, yang juga membantu Argentina memenangi Piala Dunia, pada tahun 1986.

“Gelaran dan piala ini,” kata Messi, “saya kongsi dengan anda dan semua rakan sepasukan Argentina kami.”

Aitana Bonmati memenangi anugerah wanita atas membimbing Sepanyol ke kemenangan Piala Dunia Wanita Ogos lalu. Beliau juga membantu Barcelona memenangi Liga Juara-Juara Wanita dan liga Sepanyol.

Setahun selepas terlepas daripada senarai pendek untuk Ballon d’Or 2022, dan walaupun meninggalkan bola sepak Eropah tinggi, Messi telah pulih mahkotanya semula.

Beliau memenangi hadiah sukan individu terbesar disebabkan Piala Dunia yang cemerlang. Di Qatar, Messi terlibat dalam 10 gol untuk Argentina, menjaringkan tujuh dan memberi tiga bantuan gol. Beliau menjaringkan dua gol dalam perlawanan akhir menentang Perancis.

Musim akhirnya bersama PSG kurang gemilang. Walaupun PSG memenangi gelaran liga Perancis rekod ke-11, ia sekali lagi tersingkir pusingan 16 Liga Juara-Juara.

Tiada orang lain yang pernah memenangi lebih daripada lima Ballon d’Or. Cristiano Ronaldo mempunyai lima, manakala Michel Platini, Johan Cruyff dan Marco van Basten masing-masing memenanginya tiga kali.

Sejak berpindah ke Inter Miami di Amerika Syarikat, Messi sudah mendapat perak pertamanya di sana dengan membimbing pasukan ke kemenangan Piala Liga AS.

Kemenangan Ballon d’Or terbaru Messi menandakan kali pertama pemain berdasarkan Liga MLS menerima pengiktirafan sedemikian. Messi menerima piala daripada bekas bintang Manchester United David Beckham, yang merupakan antara pemilik kelab baharu beliau.

“Saya sangat gembira dengan keputusan saya dan berada bersama Miami,” kata Messi.

Beliau menggantikan Karim Benzema.

Mbappe berharap pemain Perancis lain boleh memenangi Ballon d’Or selepas menjaringkan hatrik dalam perlawanan akhir Piala Dunia, walaupun Perancis tewas dalam penentuan penalti.

Haaland memimpin Manchester City ke treble trofi tahun lalu – Liga Juara-Juara, Liga Perdana Inggeris, Piala FA – sementara menjaringkan 52 gol.

Bonmati sudah dianugerahkan pemain wanita terbaik UEFA dan Bola Emas untuk pemain terbaik Piala Dunia Wanita. Beliau menjaringkan tiga gol dan membantu dua kali di kejohanan itu.

Beliau mengikuti jejak rakan sepasukannya Alexia Putellas, yang memenangi dua anugerah terakhir.

Bonmati menang ke atas Sam Kerr dan Salma Paralluelo.

“Kami adalah negara yang hidup bola sepak, dengan intensif,” kata Bonmati. “Kami mempunyai bakat unik di Sepanyol.”

Untuk kali pertama tahun lalu, piala yang dianugerahkan oleh majalah Perancis France Football berdasarkan pencapaian dari musim lepas. Ia sebelum ini dianugerahkan berdasarkan prestasi sepanjang tahun kalendar.

Piala wanita dicipta pada 2018, dan kedua-duanya dibatalkan pada 2020 kerana wabak.

Dalam anugerah lain, pemain bawah-21 terbaik adalah Jude Bellingham, manakala Haaland memenangi anugerah Gerd Müller untuk penyerang terbaik tahun ini.

Anugerah Lev Yashin untuk penjaga gol terbaik dianugerahkan kepada Emiliano Martinez. Selain pialanya, penjaga gol Argentina itu menerima desis dan siulan daripada penonton di Teater du Chatelet yang termasuk Mbappe dan jurulatih Perancis Didier Deschamps.

Martinez dikritik kerana nada berlebihan sambutan Piala Dunia. Beliau membawa boneka dengan wajah Mbappe sambil berdiri bersama rakan sepasukan Messi apabila Argentina mengadakan perarakan piala pulang ke tanah air. Martinez, yang juga difilemkan mengejek Mbappe di bilik persalinan pasukan selepas perlawanan, difilemkan mengejek Mbappe.

Anugerah kemanusiaan atas nama pemain tengah Brazil yang almarhum Socrates dianugerahkan kepada Vinicius Junior, atas penglibatannya dalam yayasan yang diasaskannya untuk kanak-kanak kurang berkemampuan. Pemain Real Madrid itu, yang menjadi sasaran rasisme di liga Sepanyol, berjanji untuk terus melawan rasisme.