Lintasan Sempadan Mesir Dibuka Untuk Membiarkan Bantuan Yang Sangat Diperlukan Masuk Ke Gaza Yang Dikepung

RAFAH, Jalur Gaza – Penyeberangan sempadan antara Mesir dan Jalur Gaza dibuka pada hari Sabtu untuk membenarkan aliran bantuan yang sangat diperlukan memasuki wilayah Palestin yang terkepung itu buat kali pertama sejak Israel menyegelnya berikutan serangan ganas Hamas dua minggu lalu.

Hanya 20 trak dibenarkan masuk, jumlah yang menurut pekerja bantuan tidak mencukupi untuk menangani krisis kemanusiaan tanpa sebelumnya di Jalur Gaza. Lebih 200 trak membawa kira-kira 3,000 tan metrik bantuan telah berkedudukan berhampiran penyeberangan selama beberapa hari.

Rakyat Palestin 2.3 juta orang di Jalur Gaza, separuh daripadanya telah melarikan diri dari rumah, kini menghadapi kekurangan makanan dan minum air kotor. Hospital menyatakan stok peralatan perubatan dan bahan api untuk generator kecemasan sedang berkurangan akibat pemadaman kuasa seluruh wilayah. Israel masih melancarkan siri serangan udara merentasi Jalur Gaza yang memusnahkan keseluruhan kawasan perumahan, sementara pemberontak Palestin menembakkan roket ke arah Israel.

Pembukaan itu berlaku selepas lebih seminggu diplomasi tingkat tinggi oleh pelbagai pengantara, termasuk lawatan ke rantau ini oleh Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres. Israel mengatakan tiada apa-apa akan memasuki Jalur Gaza sehingga Hamas melepaskan semua tawanan serangannya, dan bahagian penyeberangan di sebelah Palestin telah ditutup oleh serangan udara Israel.

“Keadaan di Jalur Gaza adalah bencana,” kata ketua Program Makanan Sedunia PBB, Cindy McCain, kepada Agensi Berita Associated Press. “Kami memerlukan beratus-ratus trak dan aliran bantuan yang berterusan,” tambahnya, dengan menyatakan kira-kira 400 trak memasuki Jalur Gaza setiap hari sebelum perang.

Kerajaan Hamas yang mentadbir Gaza juga berkata konvoi terhad “tidak akan dapat mengubah bencana kemanusiaan,” dengan menyeru laluan selamat beroperasi sepanjang masa.

Laksamana Madya Daniel Hagari, jurucakap tentera laut Israel, berkata “keadaan kemanusiaan di Jalur Gaza dibawah kawalan.” Beliau berkata bantuan itu hanya akan disampaikan ke bahagian selatan Jalur Gaza, di mana tentera telah memerintahkan orang untuk berpindah, dengan menambah tiada bahan api akan memasuki wilayah itu.

Sementara itu Guterres memberi suara kepada kebimbangan antarabangsa yang semakin meningkat terhadap orang awam di Gaza, dengan berkata serangan “tidak termaafkan” Hamas terhadap Israel dua minggu lalu “tidak boleh menjustifikasikan hukuman beramai-ramai rakyat Palestin.”

Pembukaan itu berlaku beberapa jam selepas Hamas melepaskan seorang wanita Amerika dan anak perempuannya yang berusia 17 tahun, mangsa pertama dilepaskan selepas serbuan militan itu pada 7 Oktober ke Israel. Belum jelas sama ada terdapat sebarang kaitan antara kedua-dua perkara itu. Israel menyatakan Hamas masih menahan sekurang-kurangnya 210 tawanan.

Hamas melepaskan Judith Raanan dan anak perempuannya, Natalie pada hari Jumaat atas sebab-sebab kemanusiaan mengikut perjanjian dengan Qatar, sebuah negara Teluk yang sering berperanan sebagai pengantara di Timur Tengah.

Dua orang itu berada dalam lawatan dari rumah mereka di pinggir bandar Chicago ke Israel untuk menyambut hari-hari cuti agama Yahudi, kata keluarga itu. Mereka berada di kibbutz Nahal Oz, berhampiran Jalur Gaza, apabila Hamas dan militan lain menyerbu ke bandar-bandar selatan Israel, membunuh beratus-ratus dan menculik sekurang-kurangnya 210 orang lagi.

Hamas berkata sedang bekerja dengan Mesir, Qatar dan pengantara lain “untuk menyelesaikan kes tawanan” jika keadaan keselamatan membenarkan.

Terdapat jangkaan serangan darat yang ditujukan untuk menghapuskan Hamas, kumpulan militan Islam yang memerintah Jalur Gaza selama 16 tahun. Israel berkata Jumaat tiada rancangan mengawal jangka panjang wilayah Palestin itu.

Israel juga bertukar tembakan di sempadan utara dengan kumpulan militan Lubnan, Hezbollah, menimbulkan kebimbangan tentang pengembangan barisan hadapan kedua. Tentera Israel berkata Sabtu serangan dilancarkan ke atas sasaran Hezbollah di Lubnan sebagai tindak balas kepada pelancaran roket dan serangan dengan peluru berpandu anti-kereta kebal baru-baru ini.

“Hezbollah telah memutuskan untuk menyertai pertempuran, dan kami mengenakan harga mahal atas tindakan ini,” kata Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant semasa lawatan ke sempadan.

Israel mengeluarkan amaran perjalanan Sabtu, memerintah rakyatnya meninggalkan Mesir dan Jordan – yang buat aman dua dekad lalu – serta mengelak negara-negara Arab dan Muslim lain termasuk Emirat Arab Bersatu, Maghribi dan Bahrain, yang menjalin hubungan diplomatik dengan Israel pada 2020. Protes terhadap tindakan Israel di Gaza meletus merata-rata rantau ini.

Serangan darat Israel dijangka membawa peningkatan dramatik kematian di kedua-dua belah pihak dalam pertempuran bandar. Lebih 1,400 orang terbunuh di Israel sejak 7 Oktober – kebanyakannya awam dibunuh semasa serbuan Hamas. Pemberontak Palestin terus menembakkan roket ke arah Israel – lebih 6,900 sejak 7 Oktober, menurut tentera.

Lebih 4,300 orang terbunuh di Jalur Gaza, menurut Kementerian Kesihatan Hamas. Itu termasuk angka dipertikai dari letupan hospital awal minggu ini. Kementerian berkata lagi 1,400 dipercayai dikuburkan hidup-hidup atau mati di bawah puing-puing.

Kementerian Perumahan Hamas berkata sekurang-kurangnya 30 peratus semua rumah di Jalur Gaza musnah atau rosak teruk dalam peperangan. Angka itu tidak termasuk pemusnahan keseluruhan kawasan perumahan, yang kini Agensi PBB untuk Pelarian menggambarkan sebagai “gunung puing-puing yang tidak boleh diakses.”

Menjadi tuan rumah kemuncak Sabtu, Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sissi memanggil untuk memastikan bantuan ke Gaza, merundingkan gencatan senjata dan menghidupkan semula rundingan damai Israel-Palestin yang terkandas lebih satu dekad lalu. Beliau juga berkata konflik tidak akan diselesaikan “dengan kos Mesir,” merujuk kepada kebimbangan Israel cuba menolak penduduk Gaza ke Semenanjung Sinai.

Raja Abdullah II Jordan berkata kempen udara Israel dan pengepungan Gaza adalah “jenayah perang” dan mengutuk tindak balas komuniti antarabangsa.

“Di mana-mana lagi, menyerang infrastruktur awam dan sengaja menyekat bekalan makanan, air, elektrik dan keperluan asas kepada seluruh penduduk akan dikecam,” katanya. Jelasnya, beliau tambah, “hak asasi manusia mempunyai sempadan. Mereka berhenti di sempadan, mereka berhenti di bangsa, mereka berhenti di agama.”

Lebih satu juta orang telah dipindahkan di Gaza. Ramai yang mematuhi perintah Israel untuk berpindah dari utara ke selatan dalam enklaf yang ditutup itu. Tetapi Israel terus membomb kawasan di selatan Gaza di mana orang Palestin telah diperintahkan mencari keselamatan, dan sesetengah kelihatan kembali ke utara kerana serangan udara dan keadaan hidup yang sukar di selatan.

Jurugambar Agensi Berita Associated Press di sebelah Palestin Rafah melihat 20 trak itu bergerak ke utara ke Deir al-Balah, sebuah kampung pertanian tenang di mana banyak penduduk yang melarikan diri dari utara mencari perlindungan. Ratusan pemegang pasport asing di Rafah yang berharap melarikan diri dari konflik tidak dibenarkan keluar.

Trak itu membawa 44,000 botol air minum dari agensi kanak-kanak PBB – cukup untuk 22,000 orang untuk sehari, katanya. “Bantuan pertama ini,